Καναδική εταιρεία υλοτομίας μηνύει τη Greenpeace βάσει νομοθεσίας που χρησιμοποιείται κατά της μαφίας

22-02-2017, 14:44
 Καναδική εταιρεία υλοτομίας μηνύει τη Greenpeace βάσει νομοθεσίας που χρησιμοποιείται κατά της μαφίας

Μια καναδική εταιρεία υλοτομίας βασίζεται σε νομοθεσία η οποία συνήθως χρησιμοποιείται κατά της μαφίας για να μηνύσει τη Greenpeace, σε μια ακόμη νομική μάχη μεταξύ ακτιβιστών και εταιρειών.

 

Η υπόθεση, την οποία ξεκίνησε η Resolute Forest Products, θα έχει επιπτώσεις και πέρα από τις ΗΠΑ καθώς θα επηρεάσει τον τρόπο που ερμηνεύονται οι νόμοι περί ελευθερίας του λόγου και περί δυσφήμησης, αλλά και το πώς μπορούν να αντιμετωπίζονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντίον των οποίων γίνονται μηνύσεις.

 

Δικαστής της πολιτείας της Τζόρτζια εξετάζει το αίτημα της Greenpeace να απορρίψει την υπόθεση και σύντομα αναμένεται η απόφαση για το αν θα προχωρήσει η εκδίκασή της, δήλωσαν δικηγόροι και από τις δύο πλευρές.

 

Η Resolute ζητεί 300 εκατομμύρια δολάρια από την Greenpeace International, την Greenpeace US και άλλα παραρτήματα της οργάνωσης, καθώς και από την Stand.earth, μια άλλη οργάνωση ακτιβιστών της Βόρειας Αμερικής, αναφέρει η Greenpeace σε ανακοίνωσή της.
«Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Τεντ Χάμιλντον, νομικός ερευνητής της Climate Defense Project, μιας οργάνωσης προάσπισης του περιβάλλοντος με έδρα τις ΗΠΑ.

 

Πάντως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η νομοθεσία στην οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο συνήθως χρησιμοποιείται κατά παράνομων οργανώσεων.

 

Ο Μάικλ Μπόου, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπεί τη Resolute, δήλωσε ότι η Greenpeace διέδωσε ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς κατά των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο δάσος Μπόρεαλ του Καναδά προκειμένου να συγκεντρώσει δωρεές.
Στο υλικό που χρησιμοποίησε για την εκστρατεία της η Greenpeace χαρακτήρισε τη Resolute «καταστροφέα δασών», οι δραστηριότητες της οποίας βλάπτουν τους αυτόχθονες του Καναδά, απειλούν την πανίδα και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, ισχυρισμούς που απορρίπτει η εταιρεία.

 

«Μας δυσφημούν, οι δωρητές παραπλανούνται και δεν προάγεται κανένας νόμιμος περιβαλλοντικός σκοπός», δήλωσε ο Μπόου.
Η Resolute τονίζει ότι έχει φυτέψει περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια δέντρα στο δάσος αυτό του Καναδά και δεν ευθύνεται για τη μόνιμη απώλεια δάσους. «Η εταιρεία νοιάζεται για το δάσος Μπόρεαλ περισσότερο από την Greenpeace», τόνισε ο Μπόου.

 

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Greenpeace εμμένουν στην κατηγορία «καταστροφέα δασών», κατηγορώντας τη Resolute ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τους επικριτές της και να περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

 

«Η υπόθεση αυτή (…) αφορά το δικαίωμα των ακτιβιστικών οργανώσεων να επικρίνουν (εταιρείες) χωρίς την απειλή καταστροφικών μηνύσεων», δήλωσε ο δικηγόρος της Greenpeace Τζάσπερ Τόιλινγκς.

 

Αν η εταιρεία πιστεύει ότι οι χαρακτηρισμοί της Greenpeace είναι ανακριβείς, θα πρέπει να τη μηνύσει βάσει της νομοθεσίας περί δυσφήμησης και όχι βάσει της νομοθεσίας που έχει στόχο να εξαρθρώσει τη μαφία, πρόσθεσε.

 

Άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Asia Pulp & Paper ή η McDonald’s, έχουν συνεργαστεί με τη Greenpeace για να βελτιώσουν τις πρακτικές τους χωρίς να καταφύγουν στις «τακτικές εκφοβισμού» της Resolute, εξήγησε ο Τόιλινγκς.

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.18.2019 16:59

Τα κριτήρια για τη χορήγηση συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας
Αναλυτικά οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

07.17.2019 20:11

Ποιες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης πολιτικής προστασίας μετά από τις πλημμύρες
Για περιοχές της Λάρισας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ροδόπης και της Ξάνθης μετά από την έντονη κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας.

07.17.2019 19:19

Προ των πυλών νέες αυξήσεις τα τιμολόγια της ΔΕΗ;
«Εάν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων» το μήνυμα που βγήκε την Τετάρτη...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<