Αισιόδοξοι οι τευτλοπαραγωγοί για τη φετινή σπορά

20-02-2017, 14:15
Αισιόδοξοι οι τευτλοπαραγωγοί για τη φετινή σπορά

Αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τη σπορά με τεύτλα περισσότερων από 100.000 στρέμματα ανά την Ελλάδα το 2017, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παντελής Μάνης. Παρά τη μέση μείωση 4% του τιμολογίου φέτος, οι καλλιεργητές φαίνεται ότι δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην καλλιέργεια, βάζοντας ταυτόχρονα "πλάτη" για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης.

"Στις συναντήσεις μας τόσο σε Πλατύ Ημαθίας, όσο και σε Λάρισα και Σέρρες, καταγράφηκε αθρόα η παρουσία των τευτλοπαραγωγών και ως φαίνεται ο στόχος των 100.000 στρεμμάτων θα πιαστεί φέτος", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνης, προσθέτοντας ότι "την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της ΕΒΖ θα μεταβεί στην Ορεστιάδα για αντίστοιχη ενημέρωση των παραγωγών". Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επανέλαβε ότι "εφόσον οι παραγωγοί σπείρουν περισσότερα από 30.000-40.000 στρέμματα στις περιοχές τους, τότε θα λειτουργήσουν και τα εργοστάσια της εταιρείας σε Ορεστιάδα και Σέρρες".

Αισιόδοξος ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΕΒΖ και θα σπείρουν φέτος τα στρέμματα που η διοίκηση της βιομηχανίας έχει θέσει ως στόχο, εμφανίστηκε κι ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας "εμείς στην Ημαθία ξεκινήσαμε ήδη". Μάλιστα, αναφερόμενος στους συναδέλφους του σε Σέρρες και Ορεστιάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά "αν δεν θέλουν ας το δηλώσουν από την αρχή, να ξέρουμε και εμείς πως να κινηθούμε. Δεν γίνεται συνεχιζόμενα να πληρώνουν εμείς τα σπασμένα τα δικά τους".

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι "δεδομένου ότι η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να κινείται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της χαμένης αξιοπιστίας στη μεταξύ μας σχέση τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς οι παραγωγοί να μην ανταποκριθούμε. Άλλωστε, πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι μας ότι συγκριτικά με το τι συμβαίνει με άλλες καλλιέργειες στον πρωτογενή τομέα, εμείς είμαστε προνομιούχοι".

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες της εταιρείας προς τους τευτλοπαραγωγούς για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2016, ύψους 3 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επανέλαβε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "γίνονται προσπάθειες για να εξοφληθούν μέχρι τέλος Μαρτίου". Για την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς τεύτλων στα 71 ευρώ/στρέμμα, υπενθυμίζεται ότι ενώ έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, αναμένεται το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ παρέχει στους παραγωγούς συνεργάτες της πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα «για πρώτη φορά στην ιστορία της». Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς να χρειαστούν να εκταμιεύσουν δικά τους χρήματα για τις βασικές λειτουργίες της καλλιέργειας τους.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.12.2022 14:18

Πτωτικές τάσεις στις τιμές χονδρικής βασικών αγροτικών προϊόντων
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς...

08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<