"Βλέπουν" γαλάζια στελέχη οι αγρότες

16-02-2017, 11:30

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα "βλέπουν" σήμερα, Πέμπτη στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία αγροτών θα έχει συνάντηση με στελέχη της ΝΔ στη Βουλή. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα θα δουν με τον γραμματέα της ΚΟ της παράταξης, Κώστα Τσιάρα, τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, τον τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης Γιώργο Κασαπίδη, αλλά και με τους αναπληρωτές τομεάρχες Γιώργο Στύλιο και Φωτεινή Αραμπατζή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επισημαίνεται πως οι χθεσινές επαφές δεν απέφεραν καρπούς. Οι αγρότες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη στάση του κ. Αποστόλου, ενώ ο υπουργός τους κάλεσε σε νέο και ουσιαστικό διάλογο, στο ίδιο μοτίβο με τον κ. Δραγασάκη.

"Κάλεσα τους αγρότες και για αυτό το λόγο μετέφερα και τη βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, ότι πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες, προτάσεις, στην κατεύθυνση της μείωσης κόστους παραγωγής, είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε, πάντα βέβαια στις δυνατότητες που έχουμε.

Γενικότερα, όμως, γιατί το θέμα της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας είναι ευρύτερο", τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Η εντύπωσή μου είναι οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά μάλλον. Και συνειδητοποιούν την ανάγκη με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύσεις. Ολα τα άλλα είναι για εντυπώσεις», κατέληξε ο ίδιος.

Για «ναυάγιο» των συζητήσεων έκαναν λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, και ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, ενώ λιγότερο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Μαυρουδής Μηντσιούδης, επίσης μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εμείς τους θέταμε συγκεκριμένα ζητήματα, και μας απαντούσαν όπως μιλούν σε κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης» παρατήρησε ο Αχ. Καμπούρης. Όπως ανέφερε, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, «από την αρχή κιόλας της συζήτησης, μας είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα αφού δεν υπάρχουν λεφτά - ενώ στα υπόλοιπα ζητήματα που θέσαμε, είτε λάβαμε υποσχέσεις, είτε μας απαντούσαν γενικά και αόριστα».

Σχετικά με τον συμψηφισμό των πιστωτικών ΦΠΑ από τους αγρότες, «λάβαμε την απάντηση ότι θα το δουν», ενώ για το φαινόμενο των ξένων προϊόντων που μπαίνουν στην Ελλάδα και βαφτίζονται ελληνικά, «αποσπάσαμε δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς δεκαετίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο του Προμαχώνα, ανέφερε πως «μας είπαν ότι ζούμε σε ένα πτωχευμένο κράτος. Το μόνο που θέλουν, είναι να παίρνουμε εμείς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις και να τις φορολογούν». «Μιλάμε για το απόλυτο ναυάγιο στις συζητήσεις μας» διαπίστωσε ο κ. Λίτος, ο οποίος, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της σημερινής συνάντησης, αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με τη φράση «τους ακούσαμε, δεν μας άκουσαν», συνόψισε τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Μαυρουδής Μηντσιούδης. «Μας μιλούν για την γεωργία του μέλλοντος, χωρίς να εξασφαλίζουν το παρόν και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα ούτε μέχρι αύριο» ανέφερε ο κ. Μηντσιούδης. «Κορωνίδα για εμάς, αποτελεί ο στόχος, να παραμείνει ο πρωτογενής τομέας αυτόνομος κλάδος, Είναι εθνικό το ζήτημα. Μετατρέποντάς μας σε ελεύθερους επαγγελματίες, η ελληνική κυβέρνηση αυτόματα καταφέρνει να μας οδηγήσει στην έξοδο από το χωράφι, και να μας εντάξει στις στρατιές των ανέργων στη χώρα μας».

Το μέλλον των κινητοποιήσεών τους θα καθοριστεί στην επόμενη γενική συνέλευση που θα κάνουν.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<