Με "καυτά" αιτήματα οι αγρότες στο ραντεβού με Δραγασάκη

15-02-2017, 11:22
Με

Με υψηλές προσδοκίες ως προς τα αιτήματά τους έχουν πάρει το δρόμο προς την Αθήνα αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, όπου θα συναντήσουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το ραντεβού των δύο πλευρών θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, στις 4, στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα. Αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν να ακούσουν από την κυβέρνηση προτάσεις και μέτρα, που θα τους ανακουφίσουν από το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και που -ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό- θα μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Θέματα όπως το ακατάσχετο, το εργόσημο, αλλά και ο καθορισμός τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Η 17μελής αντιπροσωπεία μας, που θα συμμετέχει στη συνάντηση, βρισκόμαστε στο λεωφορείο για Αθήνα και βάζουμε τις τελευταίες πινελιές στα θέματα που θα θέσουμε επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουμε με κυβερνητικά στελέχη», επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας, «στην κατηγορία του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη πρέπει να κατατάσσονται αυτοί, των οποίων το εισόδημα προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες».

Στο μεταξύ, σε δίωρο αποκλεισμό του κόμβου στο Χέρσο, από τις 3 μετά το μεσημέρι, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προγραμματίζουν να προχωρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Τονίζεται ότι το μπλόκο στον κόμβο Χέρσο, ενισχύεται διαρκώς από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα από τα τριγύρω χωριά του νομού Κιλκίς, ενώ υπενθυμίζεται ότι το σημείο βρίσκεται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης-Προμαχώνα.

Το μπλόκο των Ευζώνων, που είναι στημένο από τις 30/1, παραμένει σταθερά κλειστό από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση στο τελωνείο, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Ειδικότερα, κλειστή παραμένει από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, που από τις 25/1 έχουν στρατοπεδεύσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια. Έως σήμερα τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει, εξαιτίας της παρουσίας ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Στο μπλόκο τους στα Πράσινα Φανάρια, επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αποκλείεται σήμερα μετά τη συνάντηση να αποχωρήσουν από το σημείο. Υπενθυμίζεται ότι το σημείο ήταν αποκλεισμένο, και στα δύο ρεύματα, από τις 30/1.

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, 'Αγιο Μάμα ήτοι στον δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου οι συμμετέχοντες συντάσσονται πλήρως με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, ο επικεφαλής στο σημείο, Κώστας Ανεστίδης ανέφερε ότι «ενώ η γραμμή είναι να αποχωρήσουμε αύριο από τα αγροτικά μπλόκα, ωστόσο εμείς λόγω αυξημένων εργασιών, αποφασίσαμε να φύγουμε σήμερα». Τονίζεται ότι το μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων στήθηκε στις 28/1.

Σε δίωρο αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι, θα προχωρήσουν και στα δύο ρεύματα, αγρότες και κτηνοτρόφοι, στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας. «Αποφασίσαμε να προβούμε στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους μας που θα έχουν συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα» είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

Στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται, από το βράδυ της 28/1, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, Γιώργος Χαρισόπουλος, «το τι μέλλει γενέσθαι ακριβώς, θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση στο μπλόκο σήμερα».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<