Έντονο ενδιαφέρον για τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία

14-02-2017, 15:22
 Έντονο ενδιαφέρον για τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία

 Έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον και ευρωπαϊκών ομίλων για τη συμμετοχή τους στο διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό που αφορά την πώληση των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παντελής Μάνης. Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση είπε χαρακτηριστικά, "η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε και πέραν του ενδιαφέροντος από τη Σερβία, έντονο είναι το ενδιαφέρον και από μεγάλους ομίλους της ΕΕ. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης".
 

Τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, ο κ. Μάνης σημείωσε ότι "όλοι δουλεύουμε εντατικά, ώστε η εταιρεία να παραμείνει ζωντανή και να τεθεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης" και πρόσθεσε "η ΕΒΖ θα λειτουργεί πλέον με σωστούς εταιρικούς κανόνες και με όρους του μέλλοντος". Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να γνωστοποιηθεί από τη διοίκηση της βιομηχανίας το νέο τιμολόγιο και η σύμβαση μεταξύ της ΕΒΖ και των τευτλοπαραγωγών για το 2017, όπως μας επισήμανε ο κ. Μάνης και από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης σημείωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι".
 

Στη σημερινή συνάντηση διοίκησης της ΕΒΖ και τευτλοπαραγωγών στο Πλατύ Ημαθίας, η προσέλευση που καταγράφηκε ήταν μεγάλη και έγινε γόνιμος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίστοιχη συνάντηση προγραμματίζει η διοίκηση της εταιρείας να πραγματοποιήσει την προσεχή Παρασκευή στη Λάρισα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Αναφορικά με την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς τεύτλων στα 71 ευρώ/στρέμμα, ο κ. Μπογιαννίδης μας επισήμανε ότι έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και αναμένεται το πράσινο φως από την ΕΕ και σημείωσε "καταλαβαίνω ότι είναι θέμα ημερών".
 

Σχετικά με το υπόλοιπο ποσό των 3 εκατ.ευρώ που έχουν να λαμβάνουν οι τευτλοπαραγωγοί από την ΕΒΖ για το 2016, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μας είπε: "γίνονται προσπάθειες, ώστε να εξοφληθούν μέχρι τον Μάρτιο". Στο σημείο αυτό δε υπενθύμισε ότι η διοίκηση της βιομηχανίας κατόρθωσε μέσα σε ένα εννεάμηνο να ξεπληρώσει τους παραγωγούς για παρελθοντικές οφειλές και να τους καταβάλει και το 75% των πληρωμών τους για το 2016. "Στόχος μας είναι η αξιοπιστία και η συνέπεια", επισήμανε ο κ. Μάνης, προσθέτοντας "μένουμε προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει και στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους Έλληνες παραγωγούς να γίνουν συνοδοιπόροι μας στο ταξίδι της ανάπτυξης της βιομηχανίας".

 

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Μπογιαννίδης μας σημείωσε ότι "εγώ από αύριο κιόλας ξεκινώ τη σπορά τεύτλων" και πρόσθεσε ότι «το να σπαρθούν 100.000-120.000 στρέμματα με τεύτλα φέτος, είναι μια εξέλιξη πολύ πιθανή. Αρκεί να συνεχίσει η διοίκηση να κινείται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της …χαμένης αξιοπιστίας στη μεταξύ μας σχέση". Για τη συγκρότηση ομάδας παραγωγών τεύτλων, ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, μας είπε ότι ξεκίνησε η συζήτηση και δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα να μπει ο "θεμέλιος λίθος" για την θετική έκβαση του εγχειρήματος "που μόνο οφέλη έχει για εμάς τους παραγωγούς.

 
Υπενθυμίζεται ότι για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ θα παρέχει στους παραγωγούς συνεργάτες της πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα «για πρώτη φορά στην ιστορία της». Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς να χρειαστούν να εκταμιεύσουν δικά τους χρήματα για τις βασικές λειτουργίες της καλλιέργειας τους, επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<