Αγρότες: Ξανά με τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

06-02-2017, 11:15
Αγρότες: Ξανά με τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Για τρίτη φορά τις τελευταίες πέντε μέρες τα τρακτέρ των αγροτών θα κάνουν την εμφάνιση τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς στις 12:00 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας μεταβαίνουν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να επιδώσουν νέα επιστολή στην υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τα μπλόκα σε «πράσινα φανάρια», κόμβο Δερβενίου, Ευζώνους και Προμαχώνα Σερρών, αλλά και άλλοι που θα μεταβούν στο σημείο με τα αγροτικά τους από τις περιοχές Άγιο Μάμα, Βρασνά, Καλύβες και Πορταριά νομού Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, με την επιστολή που αναμένεται να επιδώσει σήμερα η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τη σύμπλευση μαζί της αγροτών από Λάρισα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Μαγνησία και Βοιωτία. Επίσης, θα περιγράφει τη δεινή, σύμφωνα με τους αγρότες, θέση στην οποία περιέρχεται ο αγροτικός κόσμος από τις σε εξέλιξη νομοθετικές ρυθμίσεις και θα κρούει κώδωνα κινδύνου για το βραχυπρόθεσμο μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα υπενθυμίζει παράλληλα ότι «παραμένει στο ακουστικό της για την πραγματοποίηση της συνάντησης που έχει ήδη ζητηθεί με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, υπό την εποπτεία ή και φυσική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού». Τα θέματα που επιθυμούν οι διαμαρτυρόμενοι να συζητήσουν είναι το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους.

Οι προσπάθειες πάντως για συγκρότηση κοινού μετώπου διεκδίκησης που επιχειρούνται τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να πέφτουν μέχρι στιγμής στο «κενό». Αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας στην αυριανή συνάντηση στη Νίκαια, που συγκάλεσε για τις 12 το μεσημέρι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, απευθύνοντας νέο ευρύ κάλεσμα σε όλους τους κινητοποιημένους αγρότες.

Αιφνιδιαστικές κινήσεις και κλιμάκωση σχεδιάζει το μπλόκο Ευζώνων

Στο μεταξύ, με αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, συνεχίζουν την κινητοποίησή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. «Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας και θα φτάσουμε μέχρι και το τελωνείο της Δοϊράνης» δηλώνουν

Κλειστή εξακολουθεί να είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548 χλμ. της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Σε δίωρο αποκλεισμό τουλάχιστον της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, αναμένεται να προχωρήσουν από τις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Προμαχώνα, που παρά τις προσπάθειές τους από τις 25/1 δεν έχουν κατορθώσει να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Επίσης συνεχίζεται, από τις 30/1 ο επ’ αόριστον αποκλεισμός της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»).

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και από τις 18.00 έως τις 20.00 πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1, στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής (στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας) και το μεσημέρι αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<