Τάζουν στους αγρότες διπλάσιες συντάξεις

18-01-2017, 13:56
Τάζουν στους αγρότες διπλάσιες συντάξεις

Διπλάσιες συντάξεις τάζει στους αγρότες ο πρωθυπουργός. Μετά τον έκτακτο "μποναμά" προς τους συνταξιούχους και τις μονιμοποιήσεις 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση της Αριστεράς "πιάνει" τώρα και τους υπόλοιπους, άλλοτε βασικούς της ψηφοφόρους.

 

"Οι συντάξεις των αγροτών θα είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές, που θα προέκυπταν από τις διατάξεις, που εμείς παραλάβαμε", είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, όπου διεξάγεται η προ ημερησίας συζήτηση για το αγροτικό. 

 

Εξαπολύοντας άγρια επίθεση κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και τα δύο κόμματα υπονόμευσαν συστηματικά την παραγωγικότητα και άσκησαν κοντόφθαλμη πολιτική, που έθεσε εκτός συζήτησης των δυνατότητα να παράξουμε αγροτικά προϊόντα ανταγωνιστικά και χαμηλού κόστους. 

«Κάθε φορά που οι αγρότες έφταναν μπροστά στα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής έρχονταν σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις και με τα πρόθυμα ΜΜΕ εξαπολύονταν επιθέσεις στον αγροτικό πληθυσμό. Μιλούσαν για παρασιτισμό, πολυτελή αυτοκίνητα και νυχτερινά κέντρα. Αυτοί σήμερα χτυπούν φιλικά την πλάτη των αγροτών όμως κανείς δεν ξεχνά τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δύσκολο να γίνει πιστευτή η ανησυχία όσων έβαλαν ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή» συνέχισε σε υψηλούς τόνους.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «υλοποιούμε ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για ανασυγκρότηση αγροτικής οικονομίας. Βασικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-20 με κοινοτική συμμετοχή 4,7 δισ. ευρώ και με δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή συνολικών πόρων 6 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην αξιοποίηση αγροτικών πόρων. Ηδη έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ ενώ το 37% των πόρων θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες. Στόχος η αύξηση συμμετοχής με νέους ανθρώπους που θέλουμε να εκμεταλλευτούν την αγροτική καινοτομία. Η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής να πάψει το θλιβερό φαινόμενο οι αγρότες να πωλούν χύμα και οι ξένοι να τα τυποποιούν. Ποιοτική γεωργία για ασφάλεια στους καταναλωτές» είπε ο κ. Τσίπρας.

Υποστήριξε ακόμα ότι αν και πρώην κυβερνητικά κόμματα «μας παρέδωσαν στον τόμέα των ενισχύσεων πρόστιμα και καταλογισμούς 3 δισ. ευρώ, παρά ταύτα με στοχευμένες ενέργειες φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία οι επιδοιτήσεις χορηγήθηκαν έγκαιρα χωρίς πρόστιμα και ικανοποιήθηκαν οι εκκρεμότητες της προηγούμενης δεκαετίας».

«Το συνολικό ποσό ενισχύσεων που πιστώθηκε εντός 2016 ήταν 3,7 δισ.ευρώ μπήκε στους λογαριασμούς αγροτών. Είναι ποσό ρεκόρ!» συνέχισε το αφήγημά του.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2017 θα έχουμε υψηλή ανάπτυξη 2,7% καθώς διαψεύστηκαν οι αρνητικές προβλέψεις. «Όλα αυτά δεν έγινε τυχαία δεν έβρεξε ανάπτυξη από τον ουρανό. Εγινε με σχέδιο» πρόσθεσε.

Επιτέθηκε ξανά στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «στις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ να πω ότι δεν έχετε καλή πληροφόρηση. Το 2016 146 εκατ ευρώ και καταβλήθηκαν όλες εντός του έτους. Η επιστροφή φόρου πετρελαίου 150 εκατ. ευρώ παρά την καθυστέρηση για ελεγκτικούς λόγους θα καταβληθεί εως τέλος Ιανουαρίου εντός των επόμενων 15 ημερών. Μιλάτε για ασφυκτικές φορολογικές επιβαρύνσεις και ασφαλιστών εισφορών. Ας κάνουμε απολογισμό για να μας ακούσουν οι αγρότες και όλοι οι φορολογούμενοι:

- Παραλάβαμε καθεστώς για φορολόγηση αγροτών 93% με ίδιο συνετλεστή είτε 10.000 είτε 200.000 ίδιος συντελεστής.

- Πέρυσι δύο φορές δέχθηκα εκπροσώπους αγροτών και δεσμευτήκαμε σε δικαιότερο φορολογικό πλαίσιο και ελάφρυνση της πλειοψηφίας. Για πρώτη φορά αφορολόγητο για αγρότες με εισόδημα 9.500 ευρώ ανάλογα με ανήλικα τέκνα.

- Συνδεδεμένη και πράσινη ενίσχυση αφορολόγητη. Το αφορολόγητο με την βασική ενίσχυση φθάνει 12.000 ευρώ. Εχετε καταλάβει τι είναι αυτό; Πιστεύετε ότι είναι λίγο; Αν δεν το έχετε καταλάβει αφορά την μεγαλύτερη πλειοψηφία το 95% των αγροτών που δηλώνει εισοδήματα κάτω των 9.000 ευρώ το έτος. Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία όχι μόνο δεν θα πληρώσει 2017 ούτε ένα ευρώ φόρο αλλά θα του επιστραφεί η προκαταβολή φόρου του 2016».

Μιλώντας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό για τους αγρότες είπε ότι η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε όμως καταφέραμε να γίνει σε βάθος 5ετίας. Αν τα βάλουμε κάτω με νούμερα θα δούμε ότι για την μεγάλη πλειοψηφία την τεράστια 85% των αγροτών τα οφέλη της μείωσης φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Όμως αυτές οι εισφορές δεν πάνε στο βρόντο.

«Ποια ήταν η κατώτερη σύνταξη αγορτών; Είναι 145 ευρώ που σε βάθος δεκαετίας το 2017 θα ήταν μηδέν. Θεσμοθετήσαμε την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ ως ελάχιστη βάση υπολογισμού που με την ανταποδοτική θα είναι τουλάχιστον 480 ευρώ για έναν αγρότη και σε λίγα χρόνια 504 ευρώ γιατί ένας αγρότης θα απολαμβάνει ίδιες απολαβές με τους υπόλοιπους. Με δύο λόγια σχεδόν διπλάσια θα είναι η σύνταξη αγροτών από αυτή που θα προέκυπτε από τις διατάξεις που εμείς παραλάβαμε» κατέληξε.


Μήνυμα προς Ερντογάν: Να σταματήσει η επιθετική ρητορική


Μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν να αφήσει την επιθετική ρητορική στο πλαίσιο των "καυτών" διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, όπου διεξάγεται η συζήτηση για την προ ημερησίας διάταξη στο αγροτικό.

 

«Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα, συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά με χαμηλούς τόνους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζοντας «να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα», οι οποίες, όμως, όπως ο ίδιος σημείωσε, προϋποθέτουν «η Τουρκία να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με παρόμοιο πνεύμα, να αφήσει στην άκρη την επιθετική ρητορική».


«Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σε τεχνικό, διπλωματικό επίπεδο. Η κυβέρνηση συνεχίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου και τον κ. Αναστασιάδη, ώστε να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνεννόησης και στο εσωτερικό – και αυτό επετεύχθη – αλλά και στο εξωτερικό και να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας. Οι μέχρις στιγμής εξελίξεις, χωρίς να έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε ορατή μία λύση, είναι σημαντικές».


Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι στη διάθεση των αρχηγών των κομμάτων για ενημέρωση.

 

 

"Σιγά τα αίματα, κ. Μητσοτάκη"!

 

Όπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους στη Βουλή, με τις "βολές" κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη να πέφτουν "βροχή".

Αναφερόμενος στη δήλωση του αρχηγού της ΝΔ προ ολίγων ημερών ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση. «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που τήρηση στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016.

Παράλληλα τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει. «Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Μιλώντας για την β΄ αξιολόγηση είπε ότι εντείνουμε τις προσπάθειες για να κλείσει ώστε να πραγματοποιήσει η πρόσβαση στο φτηνό δανεισμό μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς τη νομοθετηση επιπλέον μέτρων μέτα την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τέλος, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<