Οι μεγάλοι επιστρέφουν στη γη με επενδύσεις

04-02-2013, 10:41
Οι μεγάλοι επιστρέφουν στη γη με επενδύσεις

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

Στη σιγουριά του αγροτικού τομέα επενδύουν με αυξανόμενους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να λάβουν θέση στις προοπτικές που ανοίγονται για την πρωτογενή παραγωγή στη χώρα. Εταιρείες από τον κλάδο των πλαστικών, των μαρμάρων και της κλωστοϋφαντουργίας διακρίνουν ευκαιρίες στην αγροτική παραγωγή. Άλλες, με μακροχρόνια παρουσία στον κλάδο, επιλέγουν να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους.

Πιο πρόσφατη είναι η απόφαση της Πλαστικά Θράκης να επενδύσει στην καλλιέργεια ντομάτας με τη μέθοδο της υδροπονίας. Ειδικότερα, η εισηγμένη προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρείας με την επωνυμία Θερμοκήπια Θράκης ΑΕ. Αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας είναι η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Το ύψος της αρχικής επένδυσης προβλέπεται στο 1,7 εκατ. ευρώ. Συγκριτικό πλεονέκτημα για την εταιρεία, το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση δεν θα απαιτηθούν μεγάλα κεφάλαια, δεδομένου ότι η εταιρεία παράγει η ίδια το απαραίτητο υλικό για τον εξοπλισμό ενός θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας.

Από τα μάρμαρα στη γεωργία

Με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί καταρχάς, αποφάσισε να ασχοληθεί η Ικτίνος Ελλάς, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες μαρμάρου. Η Ικτίνος Ελλάς διαθέτει εδώ και δεκαπέντε χρόνια τα περίφημα μάρμαρα της Θάσου, της Καβάλας και της Δράμας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα αποφάσισε να ασχοληθεί και με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, καθώς εκτίμησε πως υπάρχει ενδιαφέρον για προστατευόμενα προϊόντα περιοχής και για κατοχυρωμένες ονομασίες. Αρχικός της στόχος είναι η εξαγωγή ελαιολάδου και κρασιού.

Από τις κλωστές στη ζάχαρη

Διευρύνει τους ορίζοντές της η κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε τομείς του αγροτικού τομέα. Πρώτο μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία των αδερφών Δοντά είναι η επικράτηση στο διαγωνισμό για την απόκτηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Για το σκοπό αυτό, η μητρική εταιρεία, η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, φαίνεται, με βάση το καταστατικό της, ότι έχει σκοπό «την εξαγορά ή ίδρυση και εκμετάλλευση εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης και κάθε είδους γλυκαντικών ουσιών ή παραπροϊόντων αυτών ή οποιουδήποτε άλλου γεωργικού προϊόντος». Έτσι απαντάται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει μια κλωστοϋφαντουργία μια παραγωγική ζαχαροβιομηχανία. Ο όμιλος πιστεύει στις προοπτικές της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα και της περαιτέρω επεξεργασίας της παραγωγής αυτής, με στόχο είτε τις εξαγωγές είτε την υποκατάσταση των εισαγωγών.

Η Επίλεκτος, με τρία εκκοκκιστήρια, τέσσερα κλωστήρια και βαφεία νημάτων στη Λιβαδειά, είχε ως όμιλος στην τελευταία χρήση 2011-2012 συνολικό κύκλο εργασιών περίπου 36 εκατ. ευρώ.

Eurodrip

Στον πρωτογενή τομέα 70 χωρών παγκοσμίως δραστηριοποιείται η εταιρεία στάγδην άρδευσης Eurodrip. Μετά το deal με την Paine & Partners, στην οποία πέρασε ο έλεγχος της εταιρείας, η εταιρεία έχει θέσει ως προτεραιότητα την είσοδό της στην αγορά της Ινδίας, όπου προωθείται η δημιουργία παραγωγικής μονάδας, επένδυση που εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζονται εναλλακτικές συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς συστημάτων άρδευσης με παράλληλη αξιοποίηση των εμπορικών τους δικτύων. Συγχρόνως, θα ενισχυθεί η παρουσία της στις ΗΠΑ, όπου καταγράφεται ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και στροφή προς το κομμάτι της στάγδην άρδευσης, το οποίο διεθνώς καταλαμβάνει μόλις το 7%.

Ο όμιλος Eurodrip έχει αυτήν τη στιγμή εμπορική παρουσία σε 70 χώρες παγκοσμίως, με 6 παραγωγικές μονάδες και 45 γραμμές παραγωγής, σε Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Περού, ενώ το 93% των πωλήσεών της πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος.

Κορρές: Με όπλο τα αφεψήματα

Συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς έχει αναπτύξει εδώ και μία δεκαετία η εταιρεία Κορρές. Για παράδειγμα, η εταιρεία, πέρα από την εταιρεία Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης που ίδρυσε το 2007 από κοινού με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης (ο Κορρές συμμετέχει με 45%), έχει αναπτύξει συνεργασία το Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Αγρινίου, την Αμερικανική Αγροτική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου καλλιεργείται εχινάτσια, αλλά και για τις δύο «τρομερές» κυρίες παραγωγούς, την κα Κομίνη από τη Φασκομηλιά Θεσπρωτίας που καλλιεργεί φασκόμηλο και την κα Κληρονόμου από τη Σάμο, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη λουίζα.

Επενδυτές στις ιχθυοκαλλιέργειες

Έξι είναι οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του υπ’ αριθμόν ένα κλάδου της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά τις εξαγωγές τροφίμων. Περίπου 2.000 τόνοι νωπών ψαριών υδατοκαλλιέργειας προς 30 χώρες εξάγονται κάθε μέρα από τη χώρα μας, με την τσιπούρα και το λαβράκι να είναι τα δημοφιλέστερα μεσογειακά ψάρια στην Ευρώπη, στη Ρωσία και στη Βόρεια Αμερική. Η γεωργιανών συμφερόντων Linnaeus Fund, που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και σημαντικά μειοψηφικά ποσοστά στις δύο άλλες μεγάλες εταιρείες της αγοράς, φαίνεται να είναι ο βασικός παίκτης στις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, στον Νηρέα, στον Δία και στη Σελόντα.

Το τελευταίο οκτάμηνο εκπρόσωποι ξένων funds από την Αμερική και την Ευρώπη έχουν χτυπήσει την πόρτα των ελληνικών εταιρειών για πιθανή συνεργασία, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει το παραμικρό. Η βελτίωση του κλίματος για τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας πιθανολογείται πως θα αυξήσει το ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες, και ιδίως σε ομίλους με σαφή εξαγωγική δραστηριότητα, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Η παραγωγή του κλάδου το 2012 έφτασε τους 121.000 τόνους, με το 60% να είναι τσιπούρα και το 40% λαβράκι, ενώ άρχισαν να παράγονται, σε μικρές ακόμη ποσότητες, το φαγκρί, το μυτάκι και το μυλοκόπι. Ο κλάδος, παρ’ ότι μόλις έκλεισε τρεις δεκαετίες ζωής στη χώρα μας, αποτελεί την πρώτη εξαγωγική δύναμη στα τρόφιμα, έρχεται δεύτερος σε αξία εξαγωγών και προσφέρει απασχόληση, άμεσα και έμμεσα, σε συνολικά 18.000 εργαζόμενους.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<