Voucher διεθνοποίησης σε ελληνικές επιχειρήσεις

23-12-2016, 14:35
Voucher διεθνοποίησης σε ελληνικές επιχειρήσεις

Την παροχή Voucher διεθνοποίησης σε ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε ξένες αγορές, προανήγγειλε για τον προσεχή Φεβρουάριο, η ειδική γραμματέας ΕΤΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα, ανακοινώνοντας και την προκήρυξη της δράσης «Σύγχρονη Μεταποίηση» (με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ), για υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου θα προβλέπεται ειδική πριμοδότηση για σχέδια εξωστρεφούς προσανατολισμού.

 

Σε επόμενη φάση, θα δρομολογηθεί και η προκήρυξη για πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων», το οποίο θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές, σημείωσε η κ. Φωτονιάτα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου υπέρ της εξωστρέφειας, καθώς και για τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού νόμου ανέλυσε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης τονίζοντας ότι «ο νέος νόμος επιχειρεί να διορθώσει μια σειρά από παθογένειες των προηγούμενων, δίνοντας σαφές στίγμα για το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση». Όπως είπε, δίνεται έμφαση στη μετατόπιση των προτεραιοτήτων από την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής έντασης γνώσης, σε υψηλής, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με την ενίσχυση της καινοτομίας και με την αναζήτηση νέων πηγών αξίας, με ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και με τη στήριξη του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού». Ανακοίνωσε δε ότι ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερα από 50 σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται άλλες περίπου 800 προτάσεις το προσεχές διάστημα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προέρχεται -πέραν του τουρισμού- από του κλάδους της μεταποίησης και τον πρωτογενή τομέα.
 

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στο πλαίσιο ημερίδας, τόνισε πως η πρόσβαση σε νέες γραμμές χρηματοδότησης αποτελεί την υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα και ανάγκη των Ελλήνων Εξαγωγέων. Ανέφερε ακόμη ότι «σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για το 2017, τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας θα αυξηθούν κατά 1,5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή και ο βασικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα».
 

Στις προϋποθέσεις ανοδικής κίνησης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ergasias, Φωκίων Καραβίας, υπογραμμίζοντας «τη γενικευμένη συνειδητοποίηση περί εθνικής ανάγκης ανάπτυξης», η οποία όπως είπε «θα προέλθει από τους Έλληνες εξαγωγείς». Ο ίδιος έκανε λόγο για την «ανωμαλία των capitals controls, το τίμημα των οποίων πληρώνουν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πλέον απαιτείται άλμα στις εξαγωγές και δεν αρκεί μία βελτίωση μόνο των δεικτών». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση δράσεων της Eurobank υπέρ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, όπως το πρόγραμμα Go, που θα συνεχιστεί και το 2017, και η πλατφόρμα ExportGate.gr, που θα εμπλουτιστεί άμεσα με περισσότερους από 11.000 δυνητικούς αγοραστές ελληνικών προϊόντων.
 
 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<