Voucher διεθνοποίησης σε ελληνικές επιχειρήσεις

23-12-2016, 14:35
Voucher διεθνοποίησης σε ελληνικές επιχειρήσεις

Την παροχή Voucher διεθνοποίησης σε ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε ξένες αγορές, προανήγγειλε για τον προσεχή Φεβρουάριο, η ειδική γραμματέας ΕΤΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα, ανακοινώνοντας και την προκήρυξη της δράσης «Σύγχρονη Μεταποίηση» (με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ), για υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου θα προβλέπεται ειδική πριμοδότηση για σχέδια εξωστρεφούς προσανατολισμού.

 

Σε επόμενη φάση, θα δρομολογηθεί και η προκήρυξη για πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων», το οποίο θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές, σημείωσε η κ. Φωτονιάτα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου υπέρ της εξωστρέφειας, καθώς και για τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού νόμου ανέλυσε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης τονίζοντας ότι «ο νέος νόμος επιχειρεί να διορθώσει μια σειρά από παθογένειες των προηγούμενων, δίνοντας σαφές στίγμα για το είδος της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση». Όπως είπε, δίνεται έμφαση στη μετατόπιση των προτεραιοτήτων από την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής έντασης γνώσης, σε υψηλής, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με την ενίσχυση της καινοτομίας και με την αναζήτηση νέων πηγών αξίας, με ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και με τη στήριξη του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού». Ανακοίνωσε δε ότι ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερα από 50 σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται άλλες περίπου 800 προτάσεις το προσεχές διάστημα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προέρχεται -πέραν του τουρισμού- από του κλάδους της μεταποίησης και τον πρωτογενή τομέα.
 

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στο πλαίσιο ημερίδας, τόνισε πως η πρόσβαση σε νέες γραμμές χρηματοδότησης αποτελεί την υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα και ανάγκη των Ελλήνων Εξαγωγέων. Ανέφερε ακόμη ότι «σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για το 2017, τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας θα αυξηθούν κατά 1,5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή και ο βασικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα».
 

Στις προϋποθέσεις ανοδικής κίνησης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ergasias, Φωκίων Καραβίας, υπογραμμίζοντας «τη γενικευμένη συνειδητοποίηση περί εθνικής ανάγκης ανάπτυξης», η οποία όπως είπε «θα προέλθει από τους Έλληνες εξαγωγείς». Ο ίδιος έκανε λόγο για την «ανωμαλία των capitals controls, το τίμημα των οποίων πληρώνουν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πλέον απαιτείται άλμα στις εξαγωγές και δεν αρκεί μία βελτίωση μόνο των δεικτών». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση δράσεων της Eurobank υπέρ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, όπως το πρόγραμμα Go, που θα συνεχιστεί και το 2017, και η πλατφόρμα ExportGate.gr, που θα εμπλουτιστεί άμεσα με περισσότερους από 11.000 δυνητικούς αγοραστές ελληνικών προϊόντων.
 
 

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.24.2022 15:40

Σχετική μείωση του ελληνικού αμπελώνα το 2021
Μπορεί οι νέες φυτεύσεις να φτάνουν τα 6.300 στρέμματα ετησίως, ωστόσο ο ελληνικός αμπελώνας παρουσιάζει μια σχετική μείωση. Η έκταση του...

06.24.2022 15:32

Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα
Το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς εξασφαλίζει για τους αγρότες αρδευτικό...

06.10.2022 15:18

«Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»: Στους 7.000 οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων
Το 58,8% των ανέργων και το 33,3% των υποαπασχολούμενων ωφελούμενων βρήκε δουλειά. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, που έδωσε στη δημοσιότητα ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<