Διαψεύδει τα περί πτώχευσης η διοίκηση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου

01-02-2013, 14:30
Διαψεύδει τα περί πτώχευσης η διοίκηση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου

ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Να κλείσει τα στόματα των παραγόντων της εγχώριας αγοράς που κάνουν λόγο για προσφυγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα επιχείρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Αγροτικός Οίκος Σπύρου κ. Γ. Σπύρου.

 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η επιχείρηση την περασμένη βδομάδα διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, επικαλούμενη τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου στο εννιάμηνο του 2012. Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο κ. Σπύρου χαρακτήρισε ανυπόστατες τις φήμες περί υποβολής αιτήματος υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99, οι οποίες πυροδοτήθηκαν αφότου δημοσιοποιήθηκε η σύγκληση των μετόχων σε έκτακτη γενική συνέλευση, με ένα από τα κύρια προς συζήτηση θέματα την πώληση θυγατρικών εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως η επιχείρηση ξεπουλά τις θυγατρικές της σε Ισπανία και Ιταλία, καθώς και εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που διαθέτει στην Ελλάδα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην κρίση και να αποφύγει το «λουκέτο».

 

Από την πλευρά της διοίκησης τονίζεται πως, σε περίπτωση που οι προσφορές για τις θυγατρικές είναι ενδιαφέρουσες, τότε θα εξεταστούν αναλόγως, χωρίς ωστόσο αυτό να μαρτυρά έντονο πρόβλημα ρευστότητας του ομίλου. Παρά τις διαβεβαιώσεις της επιχείρησης, κύκλοι από την εγχώρια αγορά επιμένουν να προσάπτουν στην εισηγμένη την ύπαρξη χρηματικών εκκρεμοτήτων. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετές δυσκολίες εξαιτίας της αδυναμίας των πελατών του να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ την ίδια ώρα κάνουν λόγο και για κλειστές «κάνουλες» χρηματοδότησης από τις συνεργαζόμενες με τον όμιλο τράπεζες. Ο κ. Σπύρου τονίζει πως είναι ενήμερος για τις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και πως δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα προς τις πιστώτριες τράπεζες, με τις οποίες διατηρείται άριστη συνεργασία.

 

Δηλώνει επίσης πως η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την εταιρεία, όπως άλλωστε και όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, ωστόσο διευκρινίζει πως η ταμειακή στενότητα δεν είναι τόσο επιδεινούμενη όσο παρουσιάζεται και πως πρόκειται για υπερβολές τις οποίες διαψεύδουν και τα μεγέθη των τελευταίων χρήσεων. Στο μεταξύ, τα σενάρια περί ακάλυπτων επιταγών δίνουν και παίρνουν, εντείνοντας τον προβληματισμό και τις ανησυχίες στην αγορά σπόρων και αγροεφοδίων, καθώς η εταιρεία φέρεται να επιβαρύνεται με συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και με ακάλυπτες επιταγές ύψους 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δημοσιεύματα ανέφεραν πως στα χέρια της επιχείρησης «έσκασε» επιταγή αξίας 700.000 ευρώ από μεγάλη εταιρεία-πελάτη και πως αυτό αποτέλεσε την κύρια αφορμή για προσφυγή στο άρθρο 99.

 

Η διοίκηση ισχυρίζεται πως οι φήμες αυτές δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση και δηλώνει έκπληκτη από τα σχετικά αναληθή δημοσιεύματα. Ο ίδιος ο κ. Σπύρου τονίζει πως κανένα στέλεχος της επιχείρησης δεν άφησε αιχμές κατά των τραπεζών ότι χρηματοδοτούν με θαλασσοδάνεια «προβληματικές» εταιρείες και αρνούνται να καλύψουν δανειακές ανάγκες εταιρειών με υγιή ρευστότητα και υψηλή ανταπόκριση των προϊόντων τους, όπως γράφτηκε, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις του με τις πιστώτριες τράπεζες «βαίνουν» καλώς. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της επιχείρησης είναι η συνεχής βελτίωση της εικόνας της, η οποία δεν ακολουθεί την εικόνα της κρίσης.

 

Παράλληλα, η διοίκηση διαβεβαιώνει πως δεν υφίσταται πρόβλημα ρευστότητας και πως δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον. Ο κ. Σπύρου αναφέρεται και στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης που συγκαλείται στις 31 Ιανουαρίου, τα οποία αφορούν την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, τις συμβάσεις μισθώσεων, καθώς και την παροχή εξουσιοδότησης στον πρόεδρο και στο γραμματέα της γενικής συνέλευσης για επικύρωση των πρακτικών της, τονίζοντας πως δεν αντιλαμβάνεται το λόγο που οι «κακές γλώσσες» στάθηκαν αποκλειστικά και μόνο στην πώληση των θυγατρικών εταιρειών. Στόχος η ανάπτυξη εντός και εκτός Ελλάδας Όσον αφορά τους στόχους της επιχείρησης για φέτος, κύριο μέλημά της αποτελεί η σταθεροποίησή της στην Ελλάδα και στον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι ο πλέον αναπτυσσόμενος, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συγκυριών που διανύει η χώρα. Παράλληλα, η επιχείρηση στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή της εκτός Ελλάδας, ενισχύοντας την εξαγωγική της δραστηριότητα με προγράμματα που έχει υιοθετήσει εδώ και 15 χρόνια και τα οποία στηρίζουν τα οικονομικά της μεγέθη. Σημειώνεται ότι στο εννιάμηνο του 2012 η εισηγμένη παρουσίασε πωλήσεις ύψους 16,8 εκατ. ευρώ.

 

66 χρόνια στην παραγωγή σπόρων

 

Η εταιρεία Σπύρου είναι η εξέλιξη της ατομικής επιχείρησης του Σπύρου Σπύρου, η οποία ιδρύθηκε το 1947 στην Αθήνα, με αντικείμενο τη λιανική πώληση σπόρων, φυτοφαρμάκων, γεωργικών εργαλείων, μηχανημάτων, καθώς και γεωργικών εκδόσεων και βιβλίων. Το 1960 ιδρύθηκε η Αγροτικός Οίκος Σπύρου & Υιός Ο.Ε., η οποία το 1977 μετατράπηκε σε εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, λειτουργώντας με την επωνυμία Σπύρος Σπύρου & Υιός Ε.Π.Ε.-Αγροτικός Οίκος.

 

Στη συνέχεια, η επιχείρηση ανέπτυξε την εμπορία σπόρων σποράς κηπευτικών ειδών και πρόσφερε στη γεωργία σπόρους υβριδίων κηπευτικών ειδών. Από το 1980 άρχισε τη σταδιακή διείσδυσή της στον τομέα των σπόρων φυτών μεγάλης καλλιέργειας. Μετά το 1990 στράφηκε προς την έρευνα, τη σποροπαραγωγή, την επεξεργασία του σπόρου σποράς, τη βιομηχανική παραγωγή σποροφύτων και διεύρυνε τις δραστηριότητές της στις αγορές των χωρών της ευρύτατης Μεσογείου. Σήμερα αναπτύσσει δραστηριότητες έρευνας, παραγωγής και διανομής στον τομέα των σπόρων σποράς φυτών μεγάλης καλλιέργειας, των σπόρων σποράς κηπευτικών, των σποροφύτων κηπευτικών, των αγροεφοδίων και των λιπασμάτων.

 

Ανθεκτικές στην κρίση οι εταιρείες αγροτικών εφοδίων

 

Αυξημένη κερδοφορία, παρά τη μείωση της ζήτησης, παρουσίασαν το 2011 οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά αγροτικών εφοδίων, σύμφωνα με πρόσφατη κλαδική μελέτη της Hellastat. Αιτία αποτέλεσε η άνοδος των τιμών, που είχε αποτέλεσμα αφενός να μειωθούν οι παραγγελίες από την πλευρά των αγροτών και αφετέρου να διατηρήσουν οι εταιρείες τα κέρδη τους σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την έρευνα, παρά την κάμψη στις υπό πώληση ποσότητες λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και των ανατιμήσεων, η ευρύτερη αγορά των γεωργικών εφοδίων σε όρους εσόδων τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίζεται αυξημένη, κυρίως λόγω των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές των λιπασμάτων.

 

Οι εταιρείες αγροτικών εφοδίων υφίστανται σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη των οφειλών (έως και 6 μήνες), ενώ οι επιχειρήσεις εισαγωγής αγροεφοδίων σε πολλές περιπτώσεις είτε πληρώνουν τους προμηθευτές τοις μετρητοίς είτε προπληρώνουν τα εμπορεύματα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.18.2019 12:19

Την απονομή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που μετατάχθηκαν ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Να λάβουν την επικουρική σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι μικροεπιχειρηματίες από τον ΟΓΑ μετατάχθηκαν υποχρεωτικά τη δεκαετία 1990-2000 στο...

02.18.2019 12:11

«Τρέχουν» στο... παρά πέντε για λιγνίτες και ΔΕΠΑ
«Ορθάνοιχτο» είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μέρος του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

02.15.2019 19:07

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες - Νέα επίθεση στην κυβέρνηση
Το πρωί του Σαββάτου φεύγουν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<