Τα έλατα της κρίσης

05-12-2012, 17:10
Τα έλατα της κρίσης

Τα χριστουγεννιάτικα έλατα από τον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής κόπηκαν, φορτώθηκαν στα φορτηγά και «ταξίδεψαν» στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Περιμένουν να τα επιλέξει κάποιος, να τα αγοράσει και να τα στολίσει με πολύχρωμες μπάλες και λαμπάκια.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται, φέτος, αρκετά από τα δέντρα να πέσουν «θύματα» της οικονομικής κρίσης και να μείνουν στα αζήτητα... Οι παραγωγοί του χωριού Ταξιάρχης έχουν κάνει πρόχειρα τους υπολογισμούς τους και σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες ρίχνουν ελαφρά τις τιμές.

«Ένα έλατο γύρω στα δύο-δυόμισι μέτρα μπορεί να το βρει κάποιος 30 και 35 ευρώ. Πιστεύω ότι φέτος οι τιμές θα πέσουν λίγο παρακάτω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα δέντρα θα πρέπει να είναι προσιτά στις τσέπες των καταναλωτών, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να πουλήσουμε» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο παραγωγός Ιωάννης Ξάκης.

Οι τοπικοί παραγωγοί του Ταξιάρχη εμφανίζονται επιφυλακτικοί και όσον αφορά τον αριθμό των δέντρων που θα πουληθούν υποστηρίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια το χωριό προμήθευε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας με περίπου 35.000 έως και 40.000 χριστουγεννιάτικα έλατα. Αυτό τον Δεκέμβρη, όμως, τα πράγματα δείχνουν να είναι διαφορετικά καθώς η οικονομική κατάσταση και η ανεργία αναγκάζουν πολλούς να «στερηθούν» την εικόνα ενός στολισμένου δέντρου μέσα στο σπίτι τους.

«Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρούμε τις αγορές. Είμαστε επιφυλακτικοί. Περισσότερο ρισκάρουμε κόβοντας έναν αριθμό δέντρων, καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουμε να τα πουλήσουμε. Σίγουρα, όμως, το νούμερο που θα δώσουμε στις αγορές θα είναι μικρότερο από άλλες χρονιές» πρόσθεσε ο κ.Ξάκης. Η καλλιέργεια των ελάτων ξεκίνησε στη Χαλκιδική στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ορεινής οικονομίας του υπουργείου Γεωργίας με τους αγρότες ορεινών περιοχών. Η πρωτοβουλία αυτή του κράτους είχε μεγάλη απήχηση στα χωριά του Χολομώντα και ιδιαίτερα στον Ταξιάρχη. Δημιουργήθηκαν μικρές και πολλές φυτείες ελάτων για να καλύψουν τη ζήτηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Σημειώνεται πως, σήμερα, σχεδόν το 90% του ενεργού πληθυσμού των κατοίκων του Ταξιάρχη ασχολείται κατ' αποκλειστικότητα- ή συμπληρωματικά -με την καλλιέργεια των όμορφων κωνοφόρων δέντρων.

Ήδη, σε αρκετές γειτονιές της Θεσσαλονίκης οι παραγωγοί έστησαν τα τροχόσπιτά τους, που είναι απαραίτητα για την ολιγοήμερη διαμονή τους, παρέταξαν σε σειρά τα έλατα με τα καταπράσινα, πυκνά, κλαδιά τους και πλέον περιμένουν τους κατοίκους να διαλέξουν το δέντρο της αρεσκείας τους (είτε κομμένα στη βάση, είτε με τη ρίζα τους μέσα σε γλάστρα) για να έχουν ακόμη καλύτερες γιορτές.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.22.2017 16:21

ΥΠΑΑΤ: Καθαρά τα πρώτα δείγματα οστράκων από τον Σαρωνικό
Εξάλλου τη Δευτέρα 25/9 ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους...

07.31.2017 14:53

Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 ο Κορινθιακός
Την ένταξη της περιοχής από Ψαθόπυργο έως Ναύπακτο και Ισθμό Κορίνθου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000...

01.04.2017 14:27

Ολοκληρώθηκαν 95 χιλιόμετρα του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ
Επτά μήνες μετά την τελετή των εγκαινίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016, η...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<