Τα χριστουγεννιάτικα έλατα του "Ταξιάρχη" κατακτούν την αγορά της Γερμανίας

22-11-2016, 14:37
Τα χριστουγεννιάτικα έλατα του

Ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά, ελληνικά χωριά που ζει τα... Χριστούγεννα, καθώς 9 στους 10 κατοίκους ασχολούνται με τα χριστουγεννιάτικα έλατα. Μπορεί οι δυσκολίες να είναι πολλές, ωστόσο οι ελατοκαλλιεργητές έχουν καταφέρει όχι μόνο να εδραιωθούν στην ελληνική αγορά, αλλά και να εξάγουν τα υπέροχα φυσικά τους χριστουγεννιάτικα έλατα στη Γερμανία και την Κύπρο.


«Εδώ και λίγα χρόνια ξεκινήσαμε τις εξαγωγές σε Κύπρο και Γερμανία. Τα στέλνουμε με κοντέινερ και με φορτωτικές. Όμως έχει λίγο καιρό που ξεκινήσαμε τις εξαγωγές. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα η φήμη των δέντρων θα αυξήσει τις εξαγωγές» είπε μιλώντας στο www.praktoreio-macedonia.gr, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών ελάτου του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης.

 

«Η καλύτερη αγορά μας, είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Παλιότερα κόβαμε πάνω από 35.000 δέντρα, φέτος ελπίζουμε να κόψουμε περίπου 20.000-22.000 δέντρα. Ο Ταξιάρχης καλύπτει το 75% της εγχώριας αγοράς. Οι τιμές ποικίλουν. Η πιο φθηνή αγορά είναι στη Θεσσαλονίκη διότι δεν υπάρχουν μεταφορικά και μπορεί κάποιος να βρει δέντρο από 25 ευρώ μέχρι και 50 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και οι ιδιαίτερες προτιμήσεις δέντρων πάνω των 6-7 μέτρων που αγγίζουν τα 100 ευρώ. Στην Αθήνα η αγορά των δέντρων είναι πιο ακριβή”, τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών ελάτου του Ταξιάρχη.

 

“Πριν από μία δεκαετία κόβαμε χιλιάδες έλατα. Τώρα αυτά έχουν μειωθεί, γιατί στους περισσότερους επικρατεί η οικολογική συνείδηση. Όμως η απάντηση σε αυτούς που υιοθετούν μια τέτοια άποψη είναι ότι για κάθε ένα δέντρο που κόβεται φυτεύουμε δύο. Από την άλλη όλοι οι κάτοικοι προσέχουν τα δάση και λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν υπάρχει κάποια πυρκαγιά στον Χολομώντα. Επίσης για την κοπή των ελάτων οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ορίζουν ποια δέντρα θα κοπούν”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών ελάτου του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης.

 

Ήδη οι παραγωγοί έχουν κάνει την ανάλογη προετοιμασία για τον αριθμό των δέντρων που θα κόψουν και περιμένουν το πράσινο φως από το Υπουργείο για να... πιάσουν δουλειά όπως είπε ο κ. Ξάκης και πρόσθεσε, «μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουμε. Συνήθως στα τέλη Νοέμβρη μας έρχεται η έγκριση. Φυσικά το ίδιο περιμένουν οι μεταπωλητές στις μεγάλες πόλεις. Οι τελευταίοι έχουν μεγάλα έξοδα, καθώς για την παραμονή του σε ένα μέρος πληρώνουν πολύ μεγάλο ενοίκιο στους Δήμους. Πάντως όπως και να έχει η όλη διαδικασία δίνει άλλο τόνο στην καθημερινότητά μας και μας βάζει με όμορφο τρόπο στην περίοδο των Χριστουγέννων».

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.25.2020 15:50

Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κοροναϊό
Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με μέτρα πρόληψης αλλά και αποτροπής εξάπλωσης του κοροναϊού, ανακοίνωσε ο...

02.25.2020 15:47

Δασικοί χάρτες: Τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες από το ΥΠΕΝ
Τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις στο «μέτωπο» των δασικών χαρτών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη...

02.25.2020 15:42

Ανοιχτή την Τετάρτη η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 24-48 δόσεων
Αύριο, Τετάρτη ανοίγει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε όσοι οφείλουν στο Δημόσιο να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 24-48 δόσεις.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<