Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος στους αγρότες

31-01-2013, 18:40
Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος στους αγρότες

Εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, θα ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ εκπτώσεις από τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για μια σειρά παραγωγικών κλάδων, προκειμένου να μην μετακυληθούν οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, όπως ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου.

 

Απαντώντας, σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο κος Παπαγεωργίου ανέφερε πως το υπουργείο Ενέργειας, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, «ώστε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος σε διάφορες κατηγορίες, για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να σταθούν στην αγορά και να κρατήσουν και τις θέσεις εργασίας». Οι συνεννοήσεις, όπως διευκρίνισε ο κος Παπαγεωργίου, αφορούν κυρίως την «αγροτική βιομηχανία» κι αυτό «που πρέπει να βρούμε, είναι ο τρόπος να ισοφαρίσουμε το κόστος», ανέφερε.

 

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για την κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου από το ερχόμενο καλοκαίρι, διευκρίνισε κατ' αρχήν πως η απόφαση αυτή δεν ανήκει στη ΔΕΗ, αλλά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πρότεινε δε τη χορήγηση νυκτερινού τιμολογίου στους αγρότες, «καθώς η βασική κατανάλωση του αγροτικού ρεύματος είναι το πότισμα».

 

«Αυτά συμβαδίζουν. Το να γίνεται το πότισμα το βράδυ είναι βοηθητικό για την εξοικονόμηση του νερού. Οι εικόνες που έχουμε περνώντας από διάφορους κάμπους, με τα ποτιστικά σε φουλ λειτουργία μέρα μεσημέρι, νομίζω από πολλές απόψεις, πως δεν είναι σκόπιμο να υπάρχουν», παρατήρησε ο κος Ζερβός. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των κατηγοριών προς την επιχείρηση ανέρχονται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ - αν και το φαινόμενο παρουσιάζει «σταθεροποίηση» τους τελευταίους μήνες, με άλλες κατηγορίες να παρουσιάζουν αύξηση και άλλες μείωση.

 

«Το 2011 κάναμε περίπου 400.000 διακανονισμούς και το 2012 ξεπεράσαμε τις 700.000. Εξ ου και οι ουρές στα καταστήματα». Απέναντι δε στις κατηγορίες κατά της εταιρείας για «αναλγησία», ο κος Ζερβός παρατήρησε πως «για μένα η μεγαλύτερη αναλγησία ως πρόεδρος της ΔΕΗ, θα είναι να μην μπορώ να δώσω ρεύμα σε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας. Απ' αυτήν την αναλγησία προσπαθώ να προστατευτώ. 'Αρα, δεν μπορώ να αφήσω την επιχείρηση να καταρρεύσει, το οποίο θα σημαίνει ότι δεν θα έχει ρεύμα κανένας στη χώρα».

 

«Η ΔΕΗ δεν είναι ανάλγητη, αλλά προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, που περνά από το χέρι της, μέσα στις συνθήκες στις οποίες λειτουργεί και έχοντας πάντα την κοινωνική διάσταση και τον κοινωνικό της χαρακτήρα, σε προτεραιότητα στις αποφάσεις που παίρνει. Εξ ου και το κοινωνικό τιμολόγιο, που ήταν απόφαση του υπουργείου σε συνεννόηση μαζί μας: Τα τιμολόγια που είχαμε, μέχρι στιγμής, επιδοτούσαν τη δεύτερη και τρίτη κατοικία. Γιατί να επιδοτείται η δεύτερη και η τρίτη κατοικία, από 0 έως 800 κιλοβατώρες και όχι εκείνος που έχει πραγματικά ανάγκη; Εκείνος πρέπει να επιδοτείται - και όχι κάποιος που απλώς καίει λίγο, για τους άλφα ή βήτα λόγους», σχολίασε ο κος Ζερβός.

 

«Την 1η Ιανουαρίου του 2012, ένας που κατανάλωνε 1000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πλήρωνε συνολικά 83,6 ευρώ. Ενώ τώρα θα πληρώνει 115,1 ευρώ. Αυτό λένε τα επίσημα στοιχεία» ,αντέταξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος. «Έχετε δίκιο - αλλά αυτό δεν είναι το κοινωνικό τιμολόγιο», απάντησε ο κος Ζερβός. «Είναι οι 800 κιλοβατώρες του προηγούμενου κοινωνικού τιμολογίου και οι 200 με τα νέα τιμολόγια. Τα κοινωνικά τιμολόγια έχουν μηδέν αυξήσεις και επεκτείνονται και μέχρι τα 1500 κιλοβάτ», συμπλήρωσε.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.06.2018 15:15

Πειραιάς: Κατάσχεση παρασκευασμάτων κρέατος σε κρεοπωλείο
Στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται στην αγορά.

11.06.2018 14:11

Μειωμένη κατά 10% η παραγωγή κρασιού το 2018
Μειωμένη κατά 20,88% εμφανίζεται και η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

11.01.2018 15:49

Κατασχέθηκαν 966 κιλά ντομάτες Πολωνίας
Το προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<