ΝΔ: Ορατός κίνδυνος αφανισμού του γεωργικού επαγγέλματος

15-11-2016, 14:23
ΝΔ: Ορατός κίνδυνος αφανισμού του γεωργικού επαγγέλματος

Τον ορατό κίνδυνο αφανισμού τους από το γεωργικό επάγγελμα αντιλαμβάνονται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι αγρότες απ’ άκρον εις άκρον της Ελλάδος, αναφέρει σε γραπτή τοποθέτησή του ο Τομεάρχης Αγροτικού και βουλευτής Ν. Κοζάνης της ΝΔ Γ. Κασαπίδης,


«Η υπερφορολόγηση του εισοδήματός τους και η υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που μπαίνουν σε σταδιακή εφαρμογή από φέτος, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών εκτός επαγγέλματος. Την ίδια στιγμή κονδύλια της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα», σημειώνει ο κ. Κασαπίδης ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη όπου συνάντησε πλήθος παραγωγών και κτηνοτρόφων.

 

Ο κ. Κασαπίδης προέταξε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους αγρότες σε συλλογικά σχήματα έτσι ώστε να πετύχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους, επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές.

 

Η αναλυτική δήλωση του κ. Κασαπίδη μετά το πέρας της περιοδείας του σε Θεσσαλονίκη και Λακωνία έχει ως εξής: «Τον ορατό κίνδυνο αφανισμού τους από το γεωργικό επάγγελμα αντιλαμβάνονται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι αγρότες απ’ άκρον εις άκρον της Ελλάδος.Η υπερφορολόγηση του εισοδήματός τους και η υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που μπαίνουν σε σταδιακή εφαρμογή από φέτος, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών εκτός επαγγέλματος.

 

Η εμμονή των κυρίων Τσίπρα – Καμμένου στην άδικη και εσφαλμένη αυτή πολιτική αποτυπώθηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο οποίος δε σηματοδοτεί ουδεμία αλλαγή επί των καυτών προβλημάτων των αγροτών.


Την ίδια στιγμή κονδύλια της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα, εξαιτίας της ανικανότητας της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ εδώ και δύο χρόνια τώρα, να προκηρύξει μέτρα και δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020.

 

Παράλληλα η παντελής έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης που προεκλογικά εξαγγέλλονταν αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο την επικίνδυνη ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, σε μια κρίσιμη περίοδο για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, να δώσει αναπτυξιακές και παραγωγικές κατευθύνσεις στους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου και τους ανέργους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.


Αυτό που προτείνουμε για την ώρα ως αντιπολίτευση στους αγρότες της Λακωνίας και ολόκληρης της χώρας είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσα από συλλογικά σχήματα, να πετύχουν οικονομίες κλίμακας για τη μείωση του κόστους παραγωγής και να προχωρήσουν σε καθετοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας με ταυτότητα και διαφοροποίηση, που θα τους επιτρέπουν καλύτερη πρόσβαση σε καλές αγορές με καλύτερες τιμές.

 

Είναι σημαντικό σφάλμα να συνεχίζει ακόμα και σήμερα η διάθεση χύμα ελαιολάδου κορυφαίας ποιότητας ελληνικής (λακωνικής) προέλευσης προς την Ιταλία, όπου και βαφτίζεται ως ιταλικό και πωλείται σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή του Έλληνα παραγωγού. Παρόμοιο φαινόμενο συμβαίνει και με τα εσπεριδοειδή της περιοχής που διατίθενται κι αυτά χωρίς ταυτότητα και κανένα πιστοποιητικό που να αναδεικνύει την εξαιρετική τους ποιότητα και την καταγωγή τους.

 

Τέλος η βαριά ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της Σπάρτης και του ονόματός της, μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο εμπορικό σήμα αναγνώρισης της προέλευσης των προϊόντων της λακωνικής γης στις διεθνείς αγορές,  μέσα από συνέργειες της γεωργίας, του πολιτισμού και του τουρισμού που μέχρι σήμερα, εδώ και δεκαετίες, δεν καταφέραμε να αναδείξουμε και να αποκομίσουμε και ως χώρα πολλαπλά οφέλη.


Όλες αυτές τις προκλήσεις και πολλές ακόμα, μέσα σε οικονομικά δύσκολες συνθήκες, καλούμαστε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε και θα το καταφέρουμε ξεκινώντας πρωτίστως με την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής της υπερφορολόγησης και αφαίμαξης των αγροτών και της πολιτικής "ανάχωμα" στην παραμικρή ικμάδα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.»

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<