Σε κρίση μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων εξαιτίας πίεσης αλυσίδων σούπερ μάρκετ

09-11-2016, 14:28
Σε κρίση μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων εξαιτίας πίεσης αλυσίδων σούπερ μάρκετ

Σε κίνδυνο βρίσκονται εκατοντάδες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις από την πίεση που τους ασκείται από μία πολύ μικρή ομάδα αλυσίδων σούπερ μάρκετ - όχι περισσότερες από δύο - να τους παράσχουν εκτός συμφωνίας επιπλέον παροχές και μάλιστα εκτός του πλαισίου των ετήσιων συμφωνιών τους, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του κλάδου.

 

Εντυπωσιακό επ' αυτού είναι το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) απέστειλε προ ημερών υπόμνημα στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, γνωστοποιώντας τους το πρόβλημα και καλώντας τους να νομοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των επιχειρηματικών συναλλαγών που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

 

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, σε δήλωση του προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τονίζει πως "η αγορά θα πρέπει να αυτορυθμίζεται, αλλά σε κρίσιμες περιόδους είναι ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι ακραίες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να λειτουργήσουμε".

 

Πηγές του ΣΒΒΕ σημείωναν ότι η πίεση που ασκείται από μία αθηναϊκή και μία βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, κυρίως σε ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, για την απόσπαση επιπλέον των συμφωνηθέντων παροχών είναι αφόρητη και τούτο διότι "με υψηλά επιτόκια και υψηλό κόστος παραγωγής δεν έχει απομείνει καθόλου λίπος στις επιχειρήσεις".

 

Πρόσθεταν μάλιστα ότι η πίεση αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις ελληνικές επιχειρήσεις και όχι τους πολυεθνικούς ομίλους καταναλωτικών προϊόντων, δεδομένου ότι οι δεύτεροι διαθέτουν ισχυρά επώνυμα προϊόντα και ως εκ τούτου μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

 

Η σύγκρουση ξεκίνησε από το κατά 50% "κούρεμα" που έκαναν στις οφειλές της Μαρινόπουλος ΑΕ οι προμηθευτές της - εκκρεμεί η απόφαση του Πρωτοδικείου για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΑΕ-. Οι εν λόγω αλυσίδες ζητούν, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει η διοίκηση του ΣΒΒΕ από τα μέλη της, αντίστοιχου ύψους παροχές και για τις ίδιες, για το δωδεκάμηνο του 2016, δηλαδή επιπλέον των όσων έχουν συνομολογηθεί.

 

Στο υπόμνημα του ο ΣΒΒΕ ζητά το νομοθετικό προσδιορισμό του χρόνου αποπληρωμής, σύμφωνα με τα κοινοτικά δεδομένα, που είναι 30 ημέρες για τις συναλλαγές που αφορούν σε ευπαθή προϊόντα και 60 ημέρες για τα υπόλοιπα προϊόντα. Επίσης ζητά οι συναλλαγές μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων να γίνονται με βάση τις "καθαρές τιμές" και για το σύνολο των παροχών να εκδίδεται ένα τιμολόγιο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:06

«Τρέχει» η ανανέωση των παγίων του ΑΔΜΗΕ
Την επίσπευση του προγράμματος ανανέωσης στοιχείων του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων...

03.22.2021 12:56

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με τον δήμαρχο Καλαμάτας
Με τον δήμαρχο Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

03.22.2021 12:52

Η ΔΕΗ ανοίγει το βιβλίο προσφορών για ακόμη 75 εκατ.
Για επιπλέον 75 εκατ. ευρώ ανοίγει εκ νέου το βιβλίο προσφορών η ΔΕΗ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που εκδηλώθηκε προς τους...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<