Γεννηματά: Καταρρέει ο πρωτογενής τομέας με ευθύνη της κυβέρνησης

04-11-2016, 16:09
Γεννηματά: Καταρρέει ο πρωτογενής τομέας με ευθύνη της κυβέρνησης

Tη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ στον Βόλο επισκέφθηκε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ν. Πρίντζο, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στην μονάδα παραγωγής.


Στο πλαίσιο της συζήτησης η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε τα εξής:


Επισκεφθήκαμε σήμερα την πρότυπη βιομηχανία γάλακτος, την ΕΒΟΛ, στην περιοχή του Βόλου, μιας συνεταιριστικής ένωσης που είναι παράδειγμα προς μίμηση, έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Νιώθουμε τον ίδιο θυμό με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Βιώνουν τώρα στο πετσί τους ότι η «ηρωική διαπραγμάτευση» ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τους κοστίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ο πρωτογενής τομέας είναι υπό διωγμό:

Φόροι, Ασφαλιστικές Εισφορές που εξοντώνουν τους αγρότες. Η φορολογική κλίμακα ανέβηκε από το 13% στο 22-45%.

Αύξηση του κόστους παραγωγής από τις ατέλειωτες αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες και τα αγροτεμάχια.

Κατάργηση του ΟΓΑ.

Καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Τους πήραν τα αποθεματικά και τα πήγαν στην Τράπεζα της Ελλάδας για να αποφύγουν το «κραχ» στην οικονομία.

Τα 20 δισ ευρώ της νέας ΚΑΠ και ΚΑλΠ λιμνάζουν την ίδια στιγμή που έχει προκληθεί χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες και οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν!

Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας τα γνωρίζει όλα αυτά. Τα ζει καθημερινά. Τα ζείτε κι εδώ.

Είμαστε οι πρώτοι που καταγγείλαμε τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Προειδοποιήσαμε πως πάμε σε εξόντωση του αγρότη. Αφαιρούν πάνω από το 60% του εισοδήματος του και δίνουν το τελειωτικό κτύπημα στη γεωργική παραγωγή. Όλα αυτά χωρίς ελπίδα, χωρίς σχέδιο.

Εμείς έχουμε σταθεί διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών και ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες παρουσιάζουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Σας παραθέτω ενδεικτικά τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματός μας:

-Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την προώθηση νέων συλλογικών δομών για αντιμετώπιση των διαθρωτικών προβλημάτων κόστους και μικρού μεγέθους. Ο φόρος να επανέλθει στο 13% και επιστροφή 5 μονάδες ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς για μείωση του κόστους παραγωγής.

-Ασφαλιστικές Εισφορές από το ένα για το νέο ζευγάρι αγροτών τα πρώτα πέντε χρόνια για να διευκολύνουμε την ανανέωση των παραγωγών μας.

-Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία τω αγροτικών προϊόντων για να στηρίξουμε την παραγωγική διαδικασία με την αναγκαία χρηματοδότηση.

-Ο πρωτογενής τομέας να παίξει τον ρόλο του στο αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα.

-Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και ενίσχυση των εξαγωγών.

Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδότησης.

Επιτάχυνση της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και πλήρης εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2020 ώστε οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας να αξιοποιήσουν πλήρως τα 20 περίπου δισ ευρώ που εξασφαλίσαμε με σωστή διαπραγμάτευση.

Άμεση καταβολή των ενισχύσεων από ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.22.2017 14:17

Α. Λοβέρδος στο «xrimaonline.gr»: Με ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστε επενδύσεις και χρέος
Για μία νέα Κεντροαριστερά, που θα επανακαταλάβει τον ιστορικό της ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, κάνει λόγο στο xrimaonline.gr ο...

09.22.2017 14:09

Από 13.000 έως 14.000 οι επιλαχόντες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών
Με αξιοποίηση υπερδεσμευμένων κοινοτικών προγραμμάτων το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί να εντάξει στο πρόγραμμα...

09.22.2017 13:27

Β. Κόκκαλης: «Ριζοσπαστική λύση στα κόκκινα αγροτικά δάνεια»
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζει μια πραγματική, βιώσιμη λύση για...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<