Χόγκαν: Σημαντικές οι ευκαιρίες σε νέες αγορές για τους Έλληνες αγρότες

01-11-2016, 14:15
Χόγκαν: Σημαντικές οι ευκαιρίες σε νέες αγορές για τους Έλληνες αγρότες

«Περίπου 150 εκατ. άτομα θα εισέλθουν ετησίως στην παγκόσμια μεσαία τάξη έως το 2050, κυρίως στην Ασία, στην Αφρική και τη Νότιο Αμερική. Με το αυξημένο εισόδημα που διαθέτουν, οι άνθρωποι αυτοί θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα σε τρόφιμα καλύτερης ποιότητας. Και πιστεύω ότι όλοι θα αποζητήσουν ενεργά την ποιότητα, την παράδοση, τον πολιτισμό, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών τροφίμων».

 

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Nαυτεμπορική ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα επισκέπτεται στο πλαίσιο εμπορικής αποστολής το Βιετνάμ (πληθυσμός 90 εκατ. , ΑΕΠ 180 δισ. δολ.) και την Ινδονησία (πληθυσμός 257 εκατ. και ΑΕΠ 860 δισ. δολ). Στην αποστολή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της «Δέλτα Τρόφιμα Α.Ε.» του ομίλου Vivartia στο Βιετνάμ, ως μέλη μιας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει στόχο το άνοιγμα νέων αγορών για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. «Με τον τρόπο αυτό θα στηριχθούν οι Έλληνες αγρότες, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία ιδιαίτερα αναγκαίων θέσεων εργασίας σε αγροτικές περιοχές» επισημαίνει και προσθέτει: «Τα ευρωπαϊκά τρόφιμα είναι διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκεφτείτε τα γαλλικά τυριά, τα ιταλικά κρασιά, το ελληνικό ελαιόλαδο, το ιρλανδέζικο ουίσκι, καθώς και το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα - οι παραγωγοί μας έχουν εξαιρετικά ελκυστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα».
 

«Η δε εγγύηση της ποιότητας», τονίζει ο κ. Χόγκαν, «είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους σύγχρονους καταναλωτές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή. Χάρη στην Κοινή Γεωργική Πολιτική, η οποία διέπει την παραγωγή τροφίμων σε ολόκληρη την Ε.Ε., έχουμε τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων».
 


«Αυτή την εβδομάδα», συνεχίζει στο άρθρο του, «αναχωρώ με μιαν εμπορική αποστολή στο Βιετνάμ και την Ινδονησία - δύο ζωτικής σημασίας αναπτυσσόμενες αγορές.Το μέγεθος της μεσαίας τάξης του Βιετνάμ θα διπλασιαστεί από τώρα έως το 2020, ενώ το εμπόριο γεωργικών ειδών διατροφής της Ε.Ε. με την Ινδονησία αυξήθηκε σταθερά κατά την τελευταία πενταετία. Οι εν λόγω τομείς αποτελούν αγορές με τεράστιο δυναμικό για τους εξαγωγείς μας. Συνεπώς, αισθάνομαι ικανοποίηση ότι θα συνοδεύομαι σε αυτήν την αποστολή από εκπρόσωπο από την Ελλάδα. Θα έχει μια πραγματική ευκαιρία να αξιοποιήσει τις καλές εμπορικές σχέσεις που υφίστανται ήδη και να συναντήσει τους βασικούς παράγοντες, ώστε να προλειάνει το έδαφος για νέες ευκαιρίες εξαγωγών. Αυτό είναι ένα ακόμη στάδιο της «διπλωματικής επίθεσής» μου για το 2016».
 

Ο κ. Χόγκαν, όπως αναφέρει στο άρθρο του, έχει επισκεφθεί τη φετινή χρονιά αγορές ζωτικής σημασίας για να προωθήσει τρόφιμα και ποτά, διαφοροποιώντας τις εξαγωγικές αγορές για τους παραγωγούς που πλήττονται από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών και την αστάθεια της αγοράς. Έχει επισκεφθεί το Μεξικό, την Κολομβία, την Κίνα και την Ιαπωνία.
 

«Στις αποστολές αυτές», εξηγεί, «συνοδεύομαι από αντιπροσωπείες επιχειρηματιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να ανοίξουν νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς της Ε.Ε., ώστε να πραγματοποιήσουν εξαγωγές προϊόντων ποιότητας. Στις αντιπροσωπείες αυτές συμμετέχουν συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπούνται άμεσα και έτσι μπορούν να επωφεληθούν απευθείας από τις νέες εμπορικές ευκαιρίες. Συναντούν τα κατάλληλα άτομα σε κάθε χώρα που επισκεπτόμαστε, αξιοποιώντας σχέσεις που θα αποτελέσουν τη βάση των μελλοντικών πωλήσεων και προώθησης».
 

Ο κ. Χόγκαν εκφράζει παράλληλα τη βεβαιότητα ότι και η αποστολή αυτή «θα αξιοποιήσει τη θέση της Ε.Ε. ως κορυφαίου παγκόσμιου εξαγωγέα και εισαγωγέα τροφίμων και ποτών», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε επίσης αυξήσει τον ενωσιακό προϋπολογισμό προώθησης του 2016 με περίπου 111 εκατ. ευρώ που διατίθενται στον προϋπολογισμό του 2016».
 

«Οι αγρότες», καταλήγει στο άρθρο του «από ολόκληρη την Ε.Ε. υποδέχτηκαν ιδιαίτερα θετικά το μέτρο αυτό εκμεταλλευόμενοι αυτή τη νέα ευκαιρία για την προώθηση των προϊόντων τους σε εγχώριες και ξένες αγορές. Η εξεύρεση νέων αγορών σημαίνει καλύτερο εισόδημα για τους αγρότες και μονιμότερες θέσεις εργασίας για τις αγροτικές κοινότητες».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<