Επίσκεψη Μπόλαρη σε οινοποιεία της περιοχής και το Δήμαρχο Νεμέας

22-09-2016, 14:42
Επίσκεψη Μπόλαρη σε οινοποιεία της περιοχής και το Δήμαρχο Νεμέας

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης επισκέφθηκε στον τρύγο τέσσερα οινοποιεία της περιοχής του οίνου ΠΟΠ Νεμέας: του Γιώργου Σκούρα στο Μαλανδρένι Αργολίδας, του Γιώργου Παλυβού στην Αρχαία Νεμέα, του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας και την Γαία Οινοποιητική στο Κούτσι Νεμέας.

 

Ο  Γιώργος Σκούρας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου στην συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό παρουσίασε το επισκέψιμο οινοποιείο του και τους χώρους παλαίωσης και συζήτησε προβλήματα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της  αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας, τα προβλήματα που δημιούργησε στον κλάδο η πρόσφατη ειδική φορολόγηση του κρασιού καθώς και το πρακτικό ζήτημα του τρόπου αρίθμησης του ΠΟΠ στη φιάλη. Προτάθηκε η αντικατάσταση της χαρτοταινίας με σήμανση στο καψύλλιο του πώματος ή στην ετικέτα.

 

Ο Γιώργος Παλυβός με την οικογένειά του να δουλεύουν στην παραλαβή του αγιωργήτικου παρουσίασε στον Αναπληρωτή Υπουργό  το οινοποιείο του και αναφέρθηκε στις σύγχρονες ποιοτικές απαιτήσεις του κρασιού που υπαγορεύουν τις διαφοροποιήσεις στις  τεχνικές καλλιέργειας (κλάδεμα), ή την επιλογή της ποιότητας ξυλείας του βαρελιού. Εκφράστηκαν και από την οικογένεια Παλυβού οι αντιρρήσεις για την ειδική φορολόγηση του κρασιού.

 

Στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Χατζάρας, αναφέρθηκε σε προβλήματα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ του παγετού του Απριλίου 2016, και στην πρόκληση ανανέωσης του γερασμένου τμήματος του Αμπελώνα  και του κρασιού του. Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού τα τελευταία χρόνια και στην επιτυχημένη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την προώθηση των εξαγωγών με την βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος Προωθητικών Ενεργειών και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δήμαρχο Νεμέας στο Δημαρχείο της πόλης κ. Κώστα Καλαντζή και συζήτησαν παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου θέματα της πόλης και σε σχέση με την Αγροτική Ανάπτυξη της περιοχής. Η συζήτηση εστιάστηκε στην ιδιαίτερη πρόκληση, που συνιστά για την Νεμέα, μητρόπολη της ελληνικής ποιοτικής οινοποιίας, η αρχιτεκτονική-οικιστική αντιστοίχηση της πόλης με την φήμη και τον μύθο του Αγιωργήτικου και την πολιτισμική, τουριστική ανάπτυξη της.

 

Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός πήγε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου της «Γαία Οινοποιητική» στο Κούτσι Νεμέας. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Λέων Καράτσαλος παρουσίασε το οινοποιείο και τους χώρους αποθήκευσης και παλαίωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πιστοποίηση και τη διακίνηση πιστοποιημένων κλώνων αμπέλου των ελληνικών ποικιλιών.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των τεσσάρων οινοποιείων εξάγεται, γεγονός που υπογραμμίζει την σημαντικότητα της συμβολής  του κλάδου στην οικονομία της χώρας.

 

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων στον τρύγο και τα οινοποιεία της Νεμέας ο Αναπληρωτής  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους και τους οινοποιούς τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου, όπως τα θέματα των ξένων εργατών γης που εργάζονται στον τρύγο, το ζήτημα της προστασίας του ΠΟΠ Νεμέας, τις παρενέργειες από τον ειδικό φόρο στο κρασί λόγω της παράνομης διακίνησης, τον σχεδιασμό περαιτέρω ανοίγματος των απαιτητικών ξένων αγορών στα ελληνικά κρασιά ποιότητας (ιδιαίτερα των ελληνικών ποικιλιών), τις συνέργειες με το Υπουργείο για τις προωθητικές ενέργειες την επιτυχή αναδιάταξη του ιστορικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Νεμέας, τη στοχευμένη αξιοποίηση των δράσεων του νέου ΠΑΑ για τη στήριξη αμπελουργών και οινοποιών και τη διακίνηση πιστοποιημένων κλώνων αμπέλου των ελληνικών ποικιλιών.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των τεσσάρων οινοποιείων  εξάγεται, γεγονός που υπογραμμίζει την σημαντικότητα της συμβολής  του κλάδου στην οικονομία της χώρας.

 

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων στον τρύγο και τα οινοποιεία της Νεμέας ο Αναπληρωτής  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους και τους οινοποιούς τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου, όπως τα θέματα των ξένων εργατών γης που εργάζονται στον τρύγο, το ζήτημα της προστασίας του ΠΟΠ Νεμέας, τις παρενέργειες από τον ειδικό φόρο στο κρασί λόγω της παράνομης διακίνησης, τον σχεδιασμό περαιτέρω ανοίγματος των απαιτητικών ξένων αγορών στα ελληνικά κρασιά ποιότητας (ιδιαίτερα των ελληνικών ποικιλιών), τις συνέργειες με το Υπουργείο για τις προωθητικές ενέργειες την επιτυχή αναδιάταξη του ιστορικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Νεμέας και την στοχευμένη αξιοποίηση των δράσεων του νέου ΠΑΑ για την στήριξη αμπελουργών και οινοποιών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<