Επίσκεψη Μπόλαρη σε οινοποιεία της περιοχής και το Δήμαρχο Νεμέας

22-09-2016, 14:42
Επίσκεψη Μπόλαρη σε οινοποιεία της περιοχής και το Δήμαρχο Νεμέας

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης επισκέφθηκε στον τρύγο τέσσερα οινοποιεία της περιοχής του οίνου ΠΟΠ Νεμέας: του Γιώργου Σκούρα στο Μαλανδρένι Αργολίδας, του Γιώργου Παλυβού στην Αρχαία Νεμέα, του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας και την Γαία Οινοποιητική στο Κούτσι Νεμέας.

 

Ο  Γιώργος Σκούρας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου στην συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό παρουσίασε το επισκέψιμο οινοποιείο του και τους χώρους παλαίωσης και συζήτησε προβλήματα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της  αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας, τα προβλήματα που δημιούργησε στον κλάδο η πρόσφατη ειδική φορολόγηση του κρασιού καθώς και το πρακτικό ζήτημα του τρόπου αρίθμησης του ΠΟΠ στη φιάλη. Προτάθηκε η αντικατάσταση της χαρτοταινίας με σήμανση στο καψύλλιο του πώματος ή στην ετικέτα.

 

Ο Γιώργος Παλυβός με την οικογένειά του να δουλεύουν στην παραλαβή του αγιωργήτικου παρουσίασε στον Αναπληρωτή Υπουργό  το οινοποιείο του και αναφέρθηκε στις σύγχρονες ποιοτικές απαιτήσεις του κρασιού που υπαγορεύουν τις διαφοροποιήσεις στις  τεχνικές καλλιέργειας (κλάδεμα), ή την επιλογή της ποιότητας ξυλείας του βαρελιού. Εκφράστηκαν και από την οικογένεια Παλυβού οι αντιρρήσεις για την ειδική φορολόγηση του κρασιού.

 

Στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Χατζάρας, αναφέρθηκε σε προβλήματα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ του παγετού του Απριλίου 2016, και στην πρόκληση ανανέωσης του γερασμένου τμήματος του Αμπελώνα  και του κρασιού του. Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού τα τελευταία χρόνια και στην επιτυχημένη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την προώθηση των εξαγωγών με την βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος Προωθητικών Ενεργειών και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δήμαρχο Νεμέας στο Δημαρχείο της πόλης κ. Κώστα Καλαντζή και συζήτησαν παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου θέματα της πόλης και σε σχέση με την Αγροτική Ανάπτυξη της περιοχής. Η συζήτηση εστιάστηκε στην ιδιαίτερη πρόκληση, που συνιστά για την Νεμέα, μητρόπολη της ελληνικής ποιοτικής οινοποιίας, η αρχιτεκτονική-οικιστική αντιστοίχηση της πόλης με την φήμη και τον μύθο του Αγιωργήτικου και την πολιτισμική, τουριστική ανάπτυξη της.

 

Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός πήγε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου της «Γαία Οινοποιητική» στο Κούτσι Νεμέας. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Λέων Καράτσαλος παρουσίασε το οινοποιείο και τους χώρους αποθήκευσης και παλαίωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πιστοποίηση και τη διακίνηση πιστοποιημένων κλώνων αμπέλου των ελληνικών ποικιλιών.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των τεσσάρων οινοποιείων εξάγεται, γεγονός που υπογραμμίζει την σημαντικότητα της συμβολής  του κλάδου στην οικονομία της χώρας.

 

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων στον τρύγο και τα οινοποιεία της Νεμέας ο Αναπληρωτής  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους και τους οινοποιούς τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου, όπως τα θέματα των ξένων εργατών γης που εργάζονται στον τρύγο, το ζήτημα της προστασίας του ΠΟΠ Νεμέας, τις παρενέργειες από τον ειδικό φόρο στο κρασί λόγω της παράνομης διακίνησης, τον σχεδιασμό περαιτέρω ανοίγματος των απαιτητικών ξένων αγορών στα ελληνικά κρασιά ποιότητας (ιδιαίτερα των ελληνικών ποικιλιών), τις συνέργειες με το Υπουργείο για τις προωθητικές ενέργειες την επιτυχή αναδιάταξη του ιστορικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Νεμέας, τη στοχευμένη αξιοποίηση των δράσεων του νέου ΠΑΑ για τη στήριξη αμπελουργών και οινοποιών και τη διακίνηση πιστοποιημένων κλώνων αμπέλου των ελληνικών ποικιλιών.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των τεσσάρων οινοποιείων  εξάγεται, γεγονός που υπογραμμίζει την σημαντικότητα της συμβολής  του κλάδου στην οικονομία της χώρας.

 

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων στον τρύγο και τα οινοποιεία της Νεμέας ο Αναπληρωτής  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους και τους οινοποιούς τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου, όπως τα θέματα των ξένων εργατών γης που εργάζονται στον τρύγο, το ζήτημα της προστασίας του ΠΟΠ Νεμέας, τις παρενέργειες από τον ειδικό φόρο στο κρασί λόγω της παράνομης διακίνησης, τον σχεδιασμό περαιτέρω ανοίγματος των απαιτητικών ξένων αγορών στα ελληνικά κρασιά ποιότητας (ιδιαίτερα των ελληνικών ποικιλιών), τις συνέργειες με το Υπουργείο για τις προωθητικές ενέργειες την επιτυχή αναδιάταξη του ιστορικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Νεμέας και την στοχευμένη αξιοποίηση των δράσεων του νέου ΠΑΑ για την στήριξη αμπελουργών και οινοποιών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.12.2022 14:18

Πτωτικές τάσεις στις τιμές χονδρικής βασικών αγροτικών προϊόντων
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς...

08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<