Αποστόλου: Επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης ζημιών και ταχείας αποζημίωσης αγροτών της Ηλείας

16-09-2016, 19:43
Αποστόλου: Επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης ζημιών και ταχείας αποζημίωσης αγροτών της Ηλείας

Την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και ταχεία αποζημίωση στους αγρότες για την παραγωγή, τον εξοπλισμό και τις υποδομές που καταστράφηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες, από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, περιοχές της Ηλείας.

Επίσης, ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα συνταχθεί φάκελος που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών.

Ακόμη, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για αποκατάσταση ζημιών.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ηλεία ο Βαγγέλης Αποστόλου επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, κατεστραμμένες γεωργικές και θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις, στους δήμους Ανδραβίδας - Λεχαινών και Πηνειού.

Στην συνέχεια, συμμετείχε σε συσκέψεις που έγιναν στο Βαρθολομιό και τα Λεχαινά και είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα, βουλευτές, τοπικούς φορείς, και τα στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών και τις αποζημιώσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ήταν απολύτως χρήσιμη η επί τόπου επίσκεψή μου, γιατί μόνον όποιος δει τη συγκλονιστική εικόνα που άφησε πίσω της η θεομηνία, μπορεί να εκτιμήσει τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η περιοχή».

Αναφερόμενος στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, σημείωσε πως «πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα προς μια γεωργία καινοτόμα, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, σε μια κατεύθυνση στην οποία θέλουμε συνολικά να βαδίσει ο ελληνική αγροτική παραγωγή».


Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε από τον Βαγγέλη Αποστόλου την κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, ως θεομηνιόπληκτες και εξήγησε: «Οι δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας - Κυλλήνης κηρύχθηκαν άμεσα σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, για να μπορούν να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας. Όμως είναι άμεση προτεραιότητα να κηρυχθούν και θεομηνιόπληκτοι, προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι οι αποκαταστάσεις και οι αποζημιώσεις».

Επίσης, είπε ότι οι εκτιμήσεις των γεωπόνων της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας στους δήμους Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Πηνειού αναφέρουν έκταση ζημιάς που ξεπερνά τα 1.700 στρέμματα σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις».


Στην συνέχεια, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι οι υπερβολικές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες στις περιοχές των δήμων Πύργου και Ήλιδας, προξένησαν σημαντικές ζημιές, μέχρι του σημείου πλήρους απώλειας της παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας, η ξήρανση της οποίας γίνεται με την παραδοσιακή τεχνική του απλώματος στα σταφιδάλωνα».

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.19.2018 18:39

ΔΕΣΦΑ: Στην κοινοπραξία της Snam το 66% με αντίτιμο 535 εκατ. ευρώ
Τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας των εταιρειών «Snam S.p.A.», «Enagás Internacional S.L.U.» και «Fluxys S.A.» ύψους 535 εκατ. ευρώ για την...

04.19.2018 15:16

Σε 48ωρες απεργίες προχωρά από τη Δευτέρα η ΓΕΝΟΠ
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ κινητοποιούνται κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης καθώς και άλλων κινήσεων της κυβέρνησης στα...

04.19.2018 14:15

Βιοκαλλιεργητές Λακωνίας: Ο ίδιος ΑΤΑΚ σε πολλά και μικρά αγροτεμάχια με εντολή υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ
Προφορική εντολή στις Πύλες Εισόδου ΟΣΔΕ να καταχωρούν τις δηλώσεις, βάζοντας στα τεμαχισμένα ιδιόκτητα αγροτεμάχια τον ίδιο ΑΤΑΚ σε...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<