Βουλή: Θετικό χαρακτηρίζουν το ν/σ για τους δασικούς συνεταιρισμούς, οι εκπρόσωποι των φορέων

13-09-2016, 17:33
 Βουλή: Θετικό χαρακτηρίζουν το ν/σ για τους δασικούς συνεταιρισμούς, οι εκπρόσωποι των φορέων

Ως θετικό στις βασικές του γραμμές και την κεντρική κατεύθυνσή του, υποδέχθηκε το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, η πλειονότητα των εμπλεκόμενων εξωκοινοβουλευτικών φορέων (γεωτεχνικοί του Δημοσίου κ.α.) οι οποίοι κατέθεσαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την άποψή τους επί του νομοθετήματος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Οι εκπρόσωποι των φορέων ωστόσο, διατύπωσαν επιφυλάξεις για ορισμένα άρθρα, μεταξύ άλλων, για την διάταξη που αφορά στον αριθμό των μελών που απαιτούνται ώστε να συγκροτηθεί ένας δασικός συνεταιρισμός (25 μέλη αντί των επτά που ισχύει σήμερα), επίσης για την σύνταξη μελετών στις δημοπρασίες για την αγορά ξύλων, στην χρήση των δασικών εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους.

 

Ακόμη, κατατέθηκαν αιτήματα να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση της πιστοποίησης για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα δασεργάτες και επίσης να προβλεφθεί η υποχρέωση απασχόλησης δασολόγου ή δασοπόνου σε συνεταιρισμούς, άνω των 25 ατόμων.

 

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπ. Μάμαλης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται, σε γενικές γραμμές, σε σωστή κατεύθυνση, αλλά προέτρεψε να τύχουν προσοχής θέματα που αφορούν αναδασώσεις, αναδασμούς, κτηνοτροφία κ.ά.

 

Εκπρόσωποι των δασεργατών, εξέθεσαν το θέμα των ανασφάλιστων εργαζόμενων, οι οποίοι προέρχονται από άλλες χώρες. Ο πρόεδρος του σωματείου δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Αλ. Τσουραλάκης, είπε ότι πολλές φορές βγαίνουν σε δημοπρασίες τα δάση και τα παίρνουν εργολάβοι σε βάρος των δασικών συνεταιρισμών.

Να μην μείνει και αυτός ο νόμος στα χαρτιά, όπως οι προηγούμενοι, ζήτησε ο Κ. Χαϊδευτός, από την Ένωση Αγροτικών και Δασικών Συνεταιρισμών, Αρναίας Χαλκιδικής.

 

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση και ανάπτυξη του δασικού πλούτου και πρόσθεσε πως σκοπός είναι δασικοί συνεταιρισμοί να εξελιχθούν σε αυτοχρηματοδοτούμενοι. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές, όπου απαιτηθεί.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή, με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων). Καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν η ΧΑ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.22.2017 16:21

ΥΠΑΑΤ: Καθαρά τα πρώτα δείγματα οστράκων από τον Σαρωνικό
Εξάλλου τη Δευτέρα 25/9 ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους...

07.31.2017 14:53

Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 ο Κορινθιακός
Την ένταξη της περιοχής από Ψαθόπυργο έως Ναύπακτο και Ισθμό Κορίνθου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000...

01.04.2017 14:27

Ολοκληρώθηκαν 95 χιλιόμετρα του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ
Επτά μήνες μετά την τελετή των εγκαινίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016, η...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<