Βουλή: Θετικό χαρακτηρίζουν το ν/σ για τους δασικούς συνεταιρισμούς, οι εκπρόσωποι των φορέων

13-09-2016, 17:33
 Βουλή: Θετικό χαρακτηρίζουν το ν/σ για τους δασικούς συνεταιρισμούς, οι εκπρόσωποι των φορέων

Ως θετικό στις βασικές του γραμμές και την κεντρική κατεύθυνσή του, υποδέχθηκε το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, η πλειονότητα των εμπλεκόμενων εξωκοινοβουλευτικών φορέων (γεωτεχνικοί του Δημοσίου κ.α.) οι οποίοι κατέθεσαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την άποψή τους επί του νομοθετήματος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Οι εκπρόσωποι των φορέων ωστόσο, διατύπωσαν επιφυλάξεις για ορισμένα άρθρα, μεταξύ άλλων, για την διάταξη που αφορά στον αριθμό των μελών που απαιτούνται ώστε να συγκροτηθεί ένας δασικός συνεταιρισμός (25 μέλη αντί των επτά που ισχύει σήμερα), επίσης για την σύνταξη μελετών στις δημοπρασίες για την αγορά ξύλων, στην χρήση των δασικών εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους.

 

Ακόμη, κατατέθηκαν αιτήματα να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση της πιστοποίησης για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα δασεργάτες και επίσης να προβλεφθεί η υποχρέωση απασχόλησης δασολόγου ή δασοπόνου σε συνεταιρισμούς, άνω των 25 ατόμων.

 

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπ. Μάμαλης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται, σε γενικές γραμμές, σε σωστή κατεύθυνση, αλλά προέτρεψε να τύχουν προσοχής θέματα που αφορούν αναδασώσεις, αναδασμούς, κτηνοτροφία κ.ά.

 

Εκπρόσωποι των δασεργατών, εξέθεσαν το θέμα των ανασφάλιστων εργαζόμενων, οι οποίοι προέρχονται από άλλες χώρες. Ο πρόεδρος του σωματείου δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Αλ. Τσουραλάκης, είπε ότι πολλές φορές βγαίνουν σε δημοπρασίες τα δάση και τα παίρνουν εργολάβοι σε βάρος των δασικών συνεταιρισμών.

Να μην μείνει και αυτός ο νόμος στα χαρτιά, όπως οι προηγούμενοι, ζήτησε ο Κ. Χαϊδευτός, από την Ένωση Αγροτικών και Δασικών Συνεταιρισμών, Αρναίας Χαλκιδικής.

 

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση και ανάπτυξη του δασικού πλούτου και πρόσθεσε πως σκοπός είναι δασικοί συνεταιρισμοί να εξελιχθούν σε αυτοχρηματοδοτούμενοι. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές, όπου απαιτηθεί.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή, με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων). Καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν η ΧΑ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.04.2019 14:24

Ποιους αφορά η νέα παράταση για τους οδικούς χάρτες
Μέχρι τις 28 Ιουνίου η νέα προθεσμία.

03.19.2019 18:15

Το καλοκαίρι του 2021 έτοιμο το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με τον Δημαρά
Μέσα σε 1 εβδομάδα 8.000 άνθρωποι προσήλθαν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, δηλώνοντας πολλαπλάσια δικαιώματα.

03.19.2019 15:47

Επενδύσεις 32 δισ. ευρώ στα ενεργειακά μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Σταθάκη
«Θέλουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν νέο πόλο ανάπτυξης, παραγωγής, στο πλαίσιο της συνεργασίας με όλες τις χώρες» δήλωσε ο υπουργός...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<