Τσιπούρα και λαβράκι οι "πρωταγωνιστές" σε εξαγωγές στην Πορτογαλία

01-09-2016, 11:04
Τσιπούρα και λαβράκι οι

Το σημαντικότερο σε αξία προϊόν που εξάγει η Ελλάδα στην Πορτογαλία είναι τα φρέσκα ψάρια (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2015 για την οικονομία της Πορτογαλίας, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λισσαβόνα που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών για τις εξαγωγές.

Το 2015, οι ελληνικές εξαγωγές ιχθυηρών ανήλθαν σε 40,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 27,6% των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία (έναντι 29% το 2014).

Ακολουθούν μηχανές-συσκευές,(11%), πλαστικά (8,8%), ελάσματα και ταινίες αλουμινίου (8%), ορυκτά καύσιμα (7,2%), φάρμακα (5,3%), καπνά (4,3%), παρασκευάσματα λαχανικών& φρούτων (2,5%), ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές (2,2%), συνθετικές ίνες, τεχνουργήματα χαλκού, καθαριστικά προϊόντα, βαμβάκι, πλεκτά υφάσματα, κλπ.

Μεγαλύτερη δυναμική κατέγραψαν το 2015 οι εξαγωγές αγαθών των κατηγοριών: καύσιμα, πλεκτά υφάσματα, πλαστικά, διάφορα τεχνουργήματα, παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, κρέατα, μη συνεχείς συνθετικές ίνες, καλλυντικά, αλουμίνιο, χημικά και ιχθυηρά.

Αντίθετα, πτώση άνω του 10% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Πορτογαλία στις ακόλουθες κύριες κατηγορίες εξαγόμενων αγαθών (άνω του 1 εκατ. ευρώ): ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές, τεχνουργήματα χαλκού, συνεχείς συνθετικές ίνες, καθαριστικά, καρποί και φρούτα, φαρμακευτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το διμερές εμπόριο υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά πλεονασματικό για την Ελλάδα. Το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών στην Πορτογαλία μειώθηκαν κατά 23%, σε 65,38 εκ. ευρώ, έπειτα από ρεκόρ εισπράξεων το 2014. Το μεγαλύτερο μέρος (66,5%) των ελληνικών εξαγωγών υπηρεσιών στην Πορτογαλία αφορά μεταφορικές υπηρεσίες, ενώ ακολουθούν οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες με ποσοστό 22%. Εκτιμάται ότι η απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Λισσαβόνας, από την Aegean Airlines, θα ενισχύσει σημαντικά το πλεόνασμα στο διμερές ισοζύγιο υπηρεσιών.

Η Πορτογαλία είναι ο 38ος πελάτης των ελληνικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2015, η Πορτογαλία κατατάσσεται ως ο 38ος πελάτης των ελληνικών προϊόντων (δύο θέσεις υψηλότερα έναντι του 2014), απορροφώντας 0,57% των ελληνικών εξαγωγών ενώ καταλαμβάνει την 43η θέση ως προμηθευτής της Ελλάδος (τρεις θέσεις χαμηλότερα έναντι του 2014), καλύπτοντας ποσοστό 0,3% των ελληνικών εισαγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πορτογαλικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 40η θέση στην κατάταξη των πελατών της Πορτογαλίας (8 θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με το 2014), απορροφώντας το 0,26% του συνόλου των πορτογαλικών εξαγωγών.

Ως προμηθεύτρια χώρα, η Ελλάδα κατατάσσεται 43η μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Πορτογαλίας (5 θέσεις υψηλότερα σε σχέση με το 2014), με ποσοστό 0,21% επί των πορτογαλικών εισαγωγών.

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία του Πορτογαλικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και Προσέλκυσης Επενδύσεων -AICEP, το 2014, 812 πορτογαλικές εταιρείες πραγματοποίησαν εξαγωγές στην Ελλάδα, έναντι 869 το 2013.

Ελληνικές επενδύσεις στην Πορτογαλία

Όπως αναφέρει η έκθεση, η παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Πορτογαλία είναι περιορισμένη. Μοναδική ελληνική επένδυση είναι σήμερα το εργοστάσιο παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης Iberfibran, στο Ovar, με συμμετοχή 65% της ελληνικής εταιρείας Fibran - Δ.Αναστασιάδης. Ωστόσο, Έλληνες ομογενείς δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών (εστίαση, χονδρεμπόριο, ναυτιλιακές υπηρεσίες, κλπ).

Πορτογαλικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η σημαντικότερη πορτογαλική επένδυση στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η έκθεση, ήταν μέχρι πρότινος η θυγατρική της Millenium BCP, η οποία αποδείχθηκε ζημιογόνος για την μητρική εταιρεία και πωλήθηκε το 2013 στον Όμιλο Πειραιώς.

Ο Όμιλος Sonae, μέσω της θυγατρικής για την ανάπτυξη και τη λειτουργία εμπορικών κέντρων Sonae Sierra, συμμετέχει σε δύο εμπορικά κέντρα, το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη (κοινοπραξία με την Lamda Developments και τον όμιλο Χαραγκιώνη) και το Pantheon Plaza στη Λάρισα (κοινοπραξία με την Rockspring).

Εκκρεμεί η ανέγερση του εμπορικού κέντρου της κοινοπραξίας Sonae - Ομίλου ΑΚΡΟΠΟΛ-Χαραγκιώνη, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται, επίσης, οι πορτογαλικοί όμιλοι Martifer με την Martifer Solar Hellas SA, η PeTrotec SA με Petroassist Hellas Ltd για εγκαταστάσεις σταθμών πώλησης καυσίμων και η PLM με την PLM Hellas.

Γραφεία και καταστήματα με τη μορφή franchise διαθέτουν οι Onebiz, Peter Murray και Salsa Jeans.

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.02.2020 11:53

Αύξηση εργαζομένων στην ελληνική μεταποίηση
Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε τον Δεκέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική μεταποίηση, αν και διαπιστώθηκε περαιτέρω...

01.02.2020 09:53

Συναγερμός στην Πολωνία: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5N8 σε γαλοπούλες
Κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε γαλοπούλες στην ανατολική Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν...

12.16.2019 14:46

Ο Βορίδης διαψεύδει ενδεχόμενο τελών κυκλοφορίας στα τρακτέρ
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<