«Κληρώνει» για τις τηλεοπτικές άδειες

30-08-2016, 10:10
«Κληρώνει» για τις τηλεοπτικές άδειες

Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας, η ιδιωτική τηλεόραση περνά από… «εξετάσεις». Η D-Day για τα κανάλια έφτασε. Λίγο μετά τις 08.30 το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Στην «κούρσα» διεκδίκησης οι «μνηστήρες» είναι πια οχτώ, μετά την απόρριψη από την επιτροπή διενέργειας της υποψηφιότητας του "Ε", ιδιοκτησίας Φίλιππου Βρυώνη, εν μέσω ενστάσεων επί της εγκυρότητας της εγγυητικής επιστολής, την οποία η ίδια εταιρεία προσκόμισε, διάρκειας 36 ημέρων και όχι 365, όπως έπρεπε, ενώ επιπλέον ήταν μεταβιβάσιμη.

Τουναντίον, δεκτή έγινε η εγγυητική επιστολή της ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.), για την οποία επίσης είχαν υποβληθεί ενστάσεις για εκπρόθεσμη κατάθεσή της.

Πλέον, αυξάνονται πλέον σε τρεις οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν ήδη και δεν μπορούν να διεκδικήσουν την συνέχιση της λειτουργίας τους, καθώς έχει αποκλειστεί ήδη το MEGA CHANNEL αλλά και το ART T.V. του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εξασφαλίσει το «χαρτί» του για την παρουσία του στη ΔΕΘ, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά έχει κλείσει το μεγάλο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης. Δεκαπέντε ανεκπλήρωτα προαπαιτούμενα «εκτροχιάζουν» τα χρονοδιαγράμματα για τη β’ αξιολόγηση και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η «καυτή πατάτα» του προσφυγικού απειλεί τη χώρα μας, τη στιγμή που η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τείνει να τιναχθεί στον αέρα. Παρόλα αυτά, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβάλουν ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, βάζοντας στο «στόχαστρο» τα ΜΜΕ, με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ως μία κίνηση αποπροσανατολισμού από τα κορυφαία κι άλυτα προβλήματα της οικονομίας, της πολιτικής και της κοινωνίας.

Οι οχτώ υποψήφιοι είναι οι εξής:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):

ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

Η δημοπρασία είναι άγνωστο πόσες ώρες θα διαρκέσει. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 48 ώρες. Η πόρτα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης έχει κλείσει και η πρόσβαση απαγορεύεται, ακόμα και στους δημοσιογράφους. Όλοι οι εκπρόσωποι των καναλιών έχουν ήδη καταφτάσει.

Από τους πρώτους που προσήλθαν, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης από τον ALPHA, σε δήλωσή του στην κάμερα είπε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η εγγυητική του κ. Καλογρίτσα:

«Είμαι αισιόδοξος, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και είναι και ταπεινωτική γιατί οι συνθήκες δεν είναι καλές».

Ακολούθησαν ο Θοδωρής Κυριακού και ο Στρατής Λιαρέλλης από τον MEGA. Ο κ. Λιαρέλλης είχε αρκετές τσάντες μαζί του, ενώ φρόντισε να έχει μαζί του και ειδικό στρώμα ύπνου.

Ακολούθησε ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας και στη συνέχεια ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ακολουθούσε ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος, επίσης με βαλίτσες. «Πάμε να πληρώσουμε λύτρα για να συνεχίσουν τα κανάλια να λειτουργούν όπως πρέπει σε μία σύγχρονη Δημοκρατία. Αυτά τα Λύτρα πάμε να διαπραγματευτούμε σήμερα» δήλωσε.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα λάβει χώρα η διαδικασία, ο κ. Κιμπουρόπουλος τόνισε πως δεν αισθάνεται ταπεινωμένος -όχι λόγω των συνθηκών- αλλά επειδή έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί για μία ακόμη φορά τη συντεταγμένη λειτουργία του Κράτους, την αρχή της πολυφωνίας στην ενημέρωση, τις θέσεις εργασίας που αφορούν το μέλλον ανθρώπων και οικογενειών.

Προσέθεσε ακόμη ότι το «μπούλινγκ» της κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης έχει αρχίσει προ πολλού και έκανε λόγο για «ντελίριο προεξόφλησης αποτελεσμάτων» στον διαγωνισμό από κυβερνητικά στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Ιβάν Σαββίδης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η διαδικασία δεν είναι κατανοητή, έχει κρυφά σημεία και ότι θα μπορούσε να γίνει μια ανοικτή δημοπρασία. «Η κυβέρνηση ορίζει τους κανόνες και εμείς ακολουθούμε» σημείωσε.

Τα βήματα

Θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες και θα υπάρχουν δύο στάδια στην καθεμία. Εκτιμάται ότι ο χρόνος περάτωσης της διαδικασίας θα είναι μακρύς.

Ειδικότερα, κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ.

Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές.

Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

Ο διαγωνισμός διενεργείται από την ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής και το κτίριο θα παραδοθεί προς φύλαξη στην Ελληνική Αστυνομία.

Στη διάρκεια της διαδικασίας, στο κτίριο θα βρίσκονται οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή οι εκπρόσωποί τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εννέα ομάδες θα κατανεμηθούν στους πέντε ορόφους του κτιρίου της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Από εκεί θα υποβάλουν τις προσφορές τους, ενώ στο ισόγειο θα βρίσκεται μια 5μελής επιτροπή που θα εποπτεύει τη διαδικασία. Στο διάστημα που θα μεσολαβεί της κάθε δημοπράτησης, προβλέπεται διάλειμμα τριών έως τεσσάρων ωρών.

Κατά τις πληροφορίες, στο θάλαμο της κάθε αντιπροσωπείας θα υπάρχει υπολογιστής συνδεδεμένος με κλειστό κύκλωμα εκτυπωτή, κάλπη για τη συλλογή έγγραφων προσφορών, ράντζο και χημική τουαλέτα. Στην αίθουσα θα βρίσκεται ένας αστυνομικός που θα επιτηρεί τη διαδικασία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<