Ρόδος: Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες λόγω της ανομβρίας

24-08-2016, 10:53
Ρόδος: Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες λόγω της ανομβρίας

Καταστροφική για τις καλλιέργειες ττης Ρόδου αποδείχτηκε η ανομβρία της χειμερινής περιόδου καθώς έχει προκαλέσει εκτεταμένη ξηρασία με επιπτώσεις που ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί στο σύνολο τους.

Το γεγονός ότι τους χειμερινούς μήνες οι βροχές ήταν ελάχιστες, αλλά και το ότι η περίοδος ξηρασίας είχε μεγαλύτερη διάρκεια, οδήγησε σε μεγάλη πτώση τους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού που με τη σειρά τους, φαίνεται να έχουν προκαλέσει προβλήματα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Πάντως η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, ήδη έχει ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης για την κατάσταση στην περιοχή της Ρόδου αλλά και σε άλλα νησιά στα οποία επίσης η ανομβρία έχει προκαλέσει προβλήματα.

«Δυστυχώς η ανομβρία που ήταν πάρα πολύ μεγάλη στα νησιά μας και ιδιαίτερα εδώ στην Ρόδο επηρέασε όλες τις καλλιέργειες που κάνουν οι παραγωγοί μας. Η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη σε όλες τις παραγωγές στα στάρια, στα φασόλια, στα όσπρια, στο ελαιόλαδο. Και όλες αυτές οι επιπτώσεις επιβαρύνουν και την κτηνοτροφία καθότι δεν υπάρχει διαθέσιμη βοσκή για αυτές τις περιπτώσεις. Και φυσικά θα επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν τα ζώα τους, αν εξαιρέσουμε φυσικά τα αδέσποτα που δεν τα ελέγχει κανείς, και που βόσκουν παντού» επεσήμανε ο κ. Ζαννετίδης.

Εξέφρασε επίσης τους προβληματισμούς του για το αν θα καταβληθούν αποζημιώσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα να γίνει κάτι τέτοιο. Σημειώνεται ότι λόγω της ξηρασίας και των μικρών ποσοτήτων σταφυλιού μειωμένη θα είναι η παραγωγή κρασιού, ενώ το προσεχές διάστημα όταν ξεκινήσει η συγκομιδή ελαιοκάρπου, θα αποδειχτεί και στην πράξη ότι μειωμένη θα είναι και η παραγωγή ελαιολάδου.


Πάντως, πέρα από την ανάδειξη του προβλήματος η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο καθώς όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης οι αποζημιώσεις εντάσσονται απευθείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο ανήκει ο ΕΛΓΑ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.10.2018 16:30

«Πικρά» τα μηνύματα για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι εντός του Οκτωβρίου θα υπάρχει σαφής εικόνα, για το αν προχωρήσει ή όχι ι η πώληση της ΕΒΖ,...

08.23.2018 15:56

Για αποζημιώσεις των παραγωγών από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, δεσμεύτηκε ο Αποστόλου
Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς μέχρι τη Δευτέρα 27 Αυγούστου.

06.19.2018 15:45

Αποδοκίμασαν και τον ΣΥΡΙΖΑίο Παπαδόπουλο στη Λάρισα
Ο κυβερνητικός βουλευτής αποχώρησε από ημερίδα που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<