Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα ελονοσίας

22-08-2016, 14:04
 Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα ελονοσίας

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κρούσματα ελονοσίας που σημειώθηκαν στη χώρα μας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ στο Πρακτορείο FM 104,9. Μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινά» τόνισε πώς κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφεται ένας μικρός αριθμός -περίπου 50- κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, καθώς, όπως υπογράμμισε στα «Καθημερινά», δύο από τα τέσσερα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ επεσήμανε ότι τα κρούσματα συνδέονται στη μεγάλη τους πλειονότητα με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία (υποσαχάρια Αφρική, νότια Ασία, και νότια Αμερική). «Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες ή έρχονται από εκεί και είναι δυνατόν να νοσούν και να χρειάζονται προστασία», προσέθεσε.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί στενά όλες τις περιπτώσεις όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας. «Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι και η απαγόρευση να γίνεται αδιακρίτως αιμοδοσία σε αυτές τις περιοχές, χωρίς δηλαδή να έχει ελεγχθεί προηγουμένως το αίμα, χωρίς να ελεγχθεί ο αιμοδότης και για αυτό το νόσημα», τόνισε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Διευκρίνισε επίσης ότι στους δήμους όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα υπάρχει μια συνεχής επαγρύπνηση η οποία διαρκεί, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα (όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων), δύο χρόνια.

«Ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχουμε οκτώ δήμους που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία -όπου ο έλεγχος των αιμοδοτών προβλέπει και τον έλεγχο πιθανής ύπαρξης ελονοσίας- και σε αυτούς τους οκτώ προστέθηκαν άλλοι τέσσερις φέτος.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε τις χρονιές 2011 και 2012, η οποία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στον αριθμό των κουνουπιών. Προσέθεσε ακόμη, ότι εκτός από τα κουνούπια, εξίσου «υπεύθυνες» για τη μετάδοση της νόσου είναι και οι σκνίπες.

«Πρέπει γενικώς να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να προφυλασσόμαστε όχι μόνο από την ελονοσία αλλά και από τη λεϊσμανίαση και τον ιό Ζίκα», είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Στη λήψη προληπτικών μέτρων περιλαμβάνεται η τοποθέτηση κουνουπιέρας, η χρήση ειδικών αντικουνουπικών σκευασμάτων και οι έγκαιροι ψεκασμοί, ενώ τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, η ελονοσία είναι μια νόσος που θεραπεύεται.

 

Κρούσματα ελονοσίας και στο δήμο ΛαγκαδάΤον προβληματισμό του εξέφρασε ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης για τα κρούσματα που σημειώθηκαν στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, παρόλο που -όπως ανέφερε- τα κουνούπια είναι λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά είπε ότι τα ζητήματα που μπαίνουν είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι και «η δημιουργία χώρου προσφύγων πολύ κοντά στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου, όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών στο μέγιστο βαθμό (αεροψεκασμοί κ.τ.λ.) λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών που υπάρχουν από τη συνθήκη Ραμσάρ».

Ο κ. Καραγιάννης είπε ακόμη ότι έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας για την ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και ζήτησε -αν χρειαστεί- να γίνει άρση των περιορισμών που θέτει η συνθήκη Ραμσάρ.

Είπε ακόμη ότι απαγορεύεται προσωρινά η αιμοδοσία για έξι μήνες στην περιοχή καθώς αυτό είναι μια από τις πρώτες βασικές αρχές που εφαρμόζει το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<