Συμφωνία Πειραιώς-ΕΤΕπ για χρηματοδότηση των ΜμΕ

02-08-2016, 15:28
Συμφωνία Πειραιώς-ΕΤΕπ για χρηματοδότηση των ΜμΕ

Υπεγράφη συμφωνία για την παροχή υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος η δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους.

Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης συνεργασίας με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο του προγράμματος «Grouped Loans for SMEs». Με βάση τη διευρυμένη συμφωνία, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -8,22% διαθέτει χαρτοφυλάκιο ύψους €90 εκατ, για την χρηματοδότηση σχεδίων που υλοποιούνται από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η υποστήριξη αυτή θα έχει τη μορφή επενδυτικών δανείων, και κεφαλαίων κίνησης για την ανάπτυξη υφιστάμενων αλυσίδων εφοδιασμού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, προβλέπονται ανταγωνιστικά επιτόκια μέσω της πρωτοβουλίας «Jobs for Youth» της ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις που προωθούν την απασχόληση των νέων.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΤΕπ έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να συμβάλει έμπρακτα και καθοριστικά στην ενίσχυση του ελληνικού επιχειρείν, την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη στήριξη της απασχόλησης των νέων. Η συμφωνία εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς που στοχεύει στην υποστήριξη της επιστροφής της Ελληνικής Οικονομίας σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

«Η στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και οι επενδύσεις σε νέους ανθρώπους αποτελούν βασικούς στόχους της δραστηριοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα. Η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -8,22% αποτελεί βασικό εταίρο της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και οι από κοινού προσπάθειές μας θα βοηθήσουν εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να δημιουργήσουν αναγκαίες νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας η ΕΤΕπ θα προβεί σε χορήγηση επιπλέον €40 εκατ. για την υποστήριξη επενδύσεων από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και σε παροχή κεφαλαίων κίνησης για επιλέξιμες επενδύσεις που αφορούν την απασχόληση των νέων. Οι συμβάσεις για τη νέα χορήγηση δανείων δυνάμει της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους», υπογράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ΕΤΕπ δρομολόγησε την πρωτοβουλία «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους», το πρώτο εξειδικευμένο πρόγραμμα χορήγησης δανείων της Τράπεζας που αφορά ειδικά τη στήριξη των νέων, τον Ιούλιο του 2013. Λειτουργώντας συμπληρωματικά ως προς τις πολιτικές για την απασχόληση των νέων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα παρέχει χρηματοδότηση για επαγγελματική κατάρτιση, κινητικότητα σπουδαστών και μαθητευόμενων και στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης θέσεων εργασίας για νέους σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους.

Η νέα πιστωτική γραμμή που συμφωνήθηκε με την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -8,22% αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία που συμφωνείται μεταξύ της ΕΤΕπ και ελληνικής τράπεζας στο πλαίσιο του προγράμματος για την απασχόληση των νέων σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους», η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί τη χορήγηση δανείων από τοπικές τράπεζες σε χώρες όπου οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα δυσχερείς για τους νέους.

Κατά τους ερχόμενους μήνες, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -8,22% πρόκειται να αξιοποιήσει το νέο δάνειο ύψους €40 εκατ. της ΕΤΕπ, ώστε να χορηγεί δάνεια σε εταιρείες των κλάδων της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από ανταγωνιστικότερα επιτόκια και θα είναι σε θέση να ενισχύσουν την ικανότητα ανταπόκρισής τους για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας στους νέους στην Ελλάδα.

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε €215 εκατ. για επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων για στήριξη του νέου Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και υποστήριξη της επιχειρηματικής έρευνας και της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.19.2018 18:39

ΔΕΣΦΑ: Στην κοινοπραξία της Snam το 66% με αντίτιμο 535 εκατ. ευρώ
Τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας των εταιρειών «Snam S.p.A.», «Enagás Internacional S.L.U.» και «Fluxys S.A.» ύψους 535 εκατ. ευρώ για την...

04.19.2018 15:16

Σε 48ωρες απεργίες προχωρά από τη Δευτέρα η ΓΕΝΟΠ
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ κινητοποιούνται κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης καθώς και άλλων κινήσεων της κυβέρνησης στα...

04.19.2018 14:15

Βιοκαλλιεργητές Λακωνίας: Ο ίδιος ΑΤΑΚ σε πολλά και μικρά αγροτεμάχια με εντολή υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ
Προφορική εντολή στις Πύλες Εισόδου ΟΣΔΕ να καταχωρούν τις δηλώσεις, βάζοντας στα τεμαχισμένα ιδιόκτητα αγροτεμάχια τον ίδιο ΑΤΑΚ σε...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<