Συναντήσεις συνεργασίας Μπόλαρη κατά την επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

26-07-2016, 15:10
Συναντήσεις συνεργασίας Μπόλαρη κατά την επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

Την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. Α.Ε.) επισκέφτηκε τη Δευτέρα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης όπου είχε συνεργασία με το Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ Δημήτρη Χαμπίδη και τον Αντιπρόεδρο κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο.

 

Αντικείμενο της συζήτησης οι προοπτικές ανάπτυξης της Κεντρικής Αγοράς, ο σημαντικός ρόλος στην αγροτική ανάπτυξη και την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, η αναγκαιότητα επέκτασης των εγκαταστάσεων και ο εκσυγχρονισμός τους, ώστε η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης να αναπτύξει δραστικό ρόλο της ως κέντρο logistics στα Βαλκάνια.

 

Στην συνέχεια ο Αν. Υπουργός είχε συνάντηση συνεργασίας με τον Πρόεδρο κ. Τσέρνο Ιωάννη και το Δ.Σ της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος & Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας, τον Πρόεδρο κ. Γκαρμπούνη Δημήτρη και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, στην οποία πήραν μέρος οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Κ.Α.Θ. κ. Χαμπίδης και Παπαδόπουλος. Στην συνάντηση τέθηκαν επί τραπέζης ζητήματα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, η κατηγοριοποίηση του κρέατος με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή, το θέμα της αποκομιδής των ζωικών υποπροϊόντων, το ζήτημα της ανταποδοτικότητας υπέρ ΕΛΓΟ Δήμητρα εισφορά 0,2% και το μείζον ζήτημα της υπαγωγής της εμπορίας ζώντων ζώων στον συντελεστή ΦΠΑ 13%.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε εν πρώτοις τις συνέργειες των επαγγελματικών φορέων του κρέατος για την υλοποίηση τον προγραμματισμού εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων της Κ.Α.Θ. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργειών ανάμεσα στον Έλληνα παραγωγό- κτηνοτρόφο και τους επαγγελματίες του κρέατος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ποιοτική διαφορά σε σχέση με εισαγόμενα προϊόντα, διαφορά που οφείλεται στον ποιοτικό σιτηρέσιο και τις κλιματολογικές συνθήκες και υποστήριξε το αίτημά τους για την υποχρεωτική κατηγοριοποίηση του κρέατος με βάση την ποιότητα. Η εφαρμογή αυτής της κατάταξης δημιουργεί ένα εύρος τιμών ανάλογα με την ποιότητα του κρέατος που αποτρέπει την εξομοίωση των υποβαθμισμένων ποιοτικά εισαγόμενων κρεάτων με τα ελληνικά υψηλής ποιότητας. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, άλλωστε, υπογράφτηκε Υπουργική Απόφαση τον Απρίλιο του 2016 (ΦΕΚ Β 1461/24-05-16) με την οποία καθορίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών σχετικά με την ταξινόμηση των σφάγιων χοίρων και την κοινοποίηση των σχετικών τιμών. Ενημέρωσε επίσης τα Προεδρία των Ενώσεων για την πολιτική του ΥΠΑΑΤ στην νέα προγραμματική περίοδο σε σχέση με τις προτεραιότητες για τις αυτόχθονες φυλές ζώων, την γενετική βελτίωση των ζώων, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στήριξης της κτηνοτροφίας, την επιλογή αναγραφής χώρας προέλευσης του γάλακτος στην συσκευασία του προϊόντος, την δυνατότητα εξαγωγής αιγοπρόβειου και βόειου κρέατος προς τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ.

 

Εν κατακλείδι ζήτησε την προετοιμασία συνάντησης με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για το θέμα της ανταποδοτικότητας τον εισφορών και τόνισε ότι μεταφέρει το αίτημα για το ΦΠΑ στο αρμόδιο Υπουργείο, αφού η υπαγωγή των ζώντων ζώων με συντελεστή ΦΠΑ 24% σ’ αντίθεση με αυτόν των σφάγιων ΦΠΑ 13%, δημιουργεί δυσμενή συνθήκες ανταγωνισμού για την Ελληνική κτηνοτροφία σε σχέση με τα εισαγόμενα σφάγια.

 

Στις συναντήσεις που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης συνοδευόταν από τον Γραμματέα της Περιφερικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Γκοντίνο.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.25.2017 17:40

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever πουλά τα σήματα Άλτις, Ελάνθη και Solon
Στην πώληση των ελαιολάδων προχωρά η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, σε συνέχεια της επαναξιολόγησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των στρατηγικών επιλογών της...

09.25.2017 15:22

Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες
Την έναρξη του προγράμματος παροχής χρηματικού βοηθήματος σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας...

09.25.2017 14:56

Οι Έλληνες δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος: «Τρύπα» στα έσοδα 8μήνου
Η μετάθεση της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη του Σεπτεμβρίου και το «άκυρο» των Ελλήνων πολιτών ως προς την πληρωμή του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<