Ανεβαίνει το πολιτικό "θερμόμετρο" για τον εκλογικό νόμο

21-07-2016, 12:14
Ανεβαίνει το πολιτικό

Με έναν non paper, στο οποίο επιτίθεται σφόδρα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση μας προϊδεάζει για τα «μαχαίρια», που αναμένεται να βγουν σήμερα, τελευταία μέρα συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου του εκλογικού νόμου. Το Μαξίμου δείχνει να έχει χάσει την ψυχραιμία του, καθώς όσο κι αν μετρά και ξαναμετρά τις ψήφους, οι 200 δεν συγκεντρώνονται, ώστε να «περάσουν» οι αλλαγές, που προωθεί. Το «κερασάκι στην τούρτα» δε ήταν η απόφαση της Χρυσής Αυγής, η οποία, ανοίγοντας τα χαρτιά της, ανακοίνωσε ότι δεν θα ταχθεί υπέρ.

Η κυβέρνηση έριξε «γέφυρες», αναζήτησε και συμμάχους ενόψει της αποψινής μεγάλης «μάχης» στη Βουλή. Κινήθηκε με τους γνωστούς ελιγμούς, οι οποίοι δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Ακόμη και τα σενάρια για πιθανή μείωση του ορίου 3%, καθώς και για κάποιο μπόνους στο πρώτο κόμμα, εάν αυτό πάρει ποσοστό άνω του 42%, δεν έχουν προσελκύσει τις ψήφους από ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, παρατάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση βλέπει να έρχονται όλο και πιο κοντά.

Ο πρωθυπουργός κι η κυβέρνησή του κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά ακόμα και με διψήφιο προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου,  αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης είναι η σύμπραξη, που βλέπει να εκδηλώνεται ανάμεσα στην κυρία Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μάλιστα να δηλώνει με αυστηρό ύφος «τα παιχνίδια τέλος», ξαφνιάζοντας δυσάρεστα την Ηρώδου Αττικού, που δεν περίμενε τέτοια στάση από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ολοένα και να υποχωρούν, προβληματίζεται έντονα με την «κλίκα» ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, εκτιμώντας πως «στήνεται» ένας νέος πόλος στην Κεντροαριστερά, ο οποίος θα διαδραματίσει το δικό του ρόλο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Η κυβέρνηση προ ημερών έκανε την ύστατη προσπάθεια, απευθυνόμενη κυρίως στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσουν βάσει συνείδησης και των λεγομένων τους μέχρι και πριν από λίγους μήνες.

Και στο… βάθος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στην κυρία Γεννηματά και στην άρνησή της να ψηφίσει το σχέδιο για τον εκλογικό νόμο.

Σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί την πρόταση της κυβέρνησης και να παραθέσει στοιχεία για τη στρέβλωση της λαϊκής ψήφου από τα εκλογικά συστήματα, που χρησιμοποιήθηκαν έως σήμερα, ενώ αναμένεται να επιτεθεί στη Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για «κωλοτούμπα» στο συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει λόγο για «ήττα της κυβέρνησης» που δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους προκειμένου ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Η απλή αναλογική δεν είναι επικίνδυνη για τη Νέα Δημοκρατία, είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία», αναμένεται να τονίσει.

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της θα επιτεθεί τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον Πρόεδρο της ΝΔ, καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής και παρών στα άρθρα του νομοσχεδίου.

Το Ποτάμι θα καταψηφίσει, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Το non paper

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του εκλογικού νόμου κυβερνητικό σημείωμα υπό τον τίτλο «Εκλογικός Νόμος: Τα προσχήματα τελείωσαν» ανέφερε:

Από την στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος.

Ορισμένα από τα αδιανόητα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια αυτή είναι ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει για την υλοποίηση των πολιτικών της επιδιώξεων την Χρυσή Αυγή» καθώς επίσης και ότι «αναζητά αποστασίες, στήνοντας νέα Ιουλιανά».

Σε ότι αφορά το θέμα των νεοναζί, ο Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είπε επί λέξει:

«..Δεν συνυπολογίζουμε καθόλου τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ούτε καν μπήκαμε στη διαδικασία να συνυπολογίσουμε ψήφους της Χρυσής Αυγής ή ψήφους μεμονωμένων βουλευτών. Δεν μας απασχολεί αυτό.

Εμάς μας απασχολεί το να πείσουμε σε ένα δημοκρατικό και ανοικτό διάλογο τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου ότι κάνουν μια επιλογή αυτοχειριασμού, η οποία θα καταγραφεί, εάν επιμείνουν σε αυτή την επιλογή, ως ένα ιστορικό ατόπημα, όπως κατεγράφη και για την Αριστερά το 1989, όταν, συνεργαζόμενη τότε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν συναίνεσε στο να καθιερωθεί η απλή αναλογική…»

Η πρόταση προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, εξακολουθεί, φυσικά, να ισχύει.

Το αξιοσημείωτο βέβαια, είναι ότι από εχθές, που η «Χρυσή Αυγή» ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τον νόμο, το πολιτικό κατεστημένο δεν δείχνει να διακατέχεται από τόσο μεγάλη οργή για το ποιος συμπλέει με τους νεοναζί και ποιος όχι.
 
Περιορίζεται σε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι «το ενδεχόμενο των 200 ψήφων απομακρύνεται».

Η Χρυσή Αυγή έγινε ξανά αόρατη.

Σε ό,τι αφορά τη φιλολογία περί «αποστασίας» και «Ιουλιανών», γίνεται πλέον ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αναζήτησε αποστάτες.

Άνοιξε ευθέως το ζήτημα του εκλογικού νόμου, μέσα από δημόσιο διάλογο με τα κόμματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από προγραμματικές συνεργασίες.

Ο πρόταση αυτή παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα και απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει συνυπογράψει την απόφαση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μιλάει για εκλογικό σύστημα «που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<