Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ο Αποστόλου- Τι συζητήθηκε

19-07-2016, 15:54
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ο Αποστόλου- Τι συζητήθηκε

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας της 18/7/2016 τη χώρα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη.

 

Στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος που συνέβη στη Νίκαια την προηγούμενη εβδομάδα με τραγικό απολογισμό πάνω από 80 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, το Συμβούλιο κράτησε ενός λεπτού σιγή.  

Το θέμα που κυρίως απασχόλησε το Συμβούλιο είναι η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Επίτροπος και συνίσταται σε χρηματοδοτική βοήθεια επιπλέον 500 εκ. Από αυτά τα 150 εκ. € θα διατεθούν στο γαλακτοκομικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος, υπό την προϋπόθεση εθελοντικής μείωσης της παραγωγής, και άλλα 350 εκ. € θα διατεθούν με τη μορφή εθνικών φακέλων στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της ρευστότητας και σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στην Ελλάδα κατανεμήθηκε με τη μορφή του εθνικού φακέλου το ποσό των 1.683.910 €.  Για τα παραπάνω μέτρα αναμένονται διευκρινήσεις εφαρμογής στο προσεχές διάστημα.

 

Ο Έλληνας Υπουργός στην παρέμβαση του σημείωσε ότι πρόκειται για μια στοχοθετημένη ενίσχυση που θέλουμε να έχει και μια ευελιξία στη διανομή της. Δηλαδή να λάβει υπόψη της, για το σύνολο της χρηματοδότησης, τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά των κρατών μελών καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι γεωργοί.

 

Ανέφερε ότι η κρίση, για παράδειγμα, στον τομέα της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα συνδέεται με τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, οι οποίες λειτουργούν σε περιβάλλον με αυξημένο κόστος παραγωγής και έρχονται αντιμέτωπες με αθρόες εισροές φθηνότερης πρώτης ύλης από χώρες με υπερπαραγωγή, προσθέτοντας σε αυτά και το πλήγμα που έχει υποστεί ο τομέας από την οζώδη δερματίτιδα. Τόνισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή η ενίσχυση του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, όχι μόνο γιατί συνδέεται με τη μοναδική δραστηριότητα, που μπορεί να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο εισόδημα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αλλά και γιατί παρουσιάζει μείωση στη παραγωγή του. Σημείωσε επίσης τη σημασία του τομέα των οπωροκηπευτικών εξαιτίας του εξαγωγικού του χαρακτήρα και τις επιπτώσεις του από το ρώσικο εμπάργκο.

 

Παράλληλα ζήτησε εξεύρεση λύσεων με πιο μεσο-μακροπρόθεσμο χαρακτήρα όπως:
    την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών,
    τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εξισορρόπησης της παραγωγής γάλακτος, διασφάλισης τιμών παραγωγού πάνω από το κόστος παραγωγής και όχι ενίσχυσης της υπερπαραγωγής,
    την ενίσχυση των προγραμμάτων προώθησης και το άνοιγμα νέων αγορών και αύξησης της κατανάλωσης,
    την επικαιροποίηση των τιμών απόσυρσης στα φρούτα και λαχανικά,
    τη διατήρηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης των τυριών σε μόνιμη βάση.

Όσον φορά στις εξελίξεις για το διεθνές γεωργικό εμπόριο ο κ. Αποστόλου εστίασε την παρέμβασή του στην υπό ολοκλήρωση συμφωνία CETA με τον Καναδά  όπου εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα όσον αφορά στις γεωγραφικές ενδείξεις και συγκεκριμένα στο έλλειμμα προστασίας για την ΠΟΠ Φέτα. Υπογράμμισε ότι διατάξεις που εξασφαλίζουν εμπορικές χρήσεις, ακόμα και σε διαδόχους ή/και δικαιοδόχους υφιστάμενων επιχειρήσεων παραγωγής φέτας στον Καναδά, αλλά και άλλες χρήσεις χωρίς χρονικό πλαίσιο, κινούνται πέρα από τα όρια ακόμη και της ελάχιστης προστασίας των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών. Ζήτησε από την Επιτροπή να ανταποκριθεί άμεσα στην υποβολή δήλωσης  με την οποία να δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων παραγωγών στο πλαίσιο της CETA.

Για την απλούστευση της ΚΑΠ και ειδικότερα για την αναθεώρηση του πρασινίσματος, ο κ. Αποστόλου συμφώνησε με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής, ώστε οι τροποποιήσεις των εκτελεστικών κανονισμών να θέτουν πιο ξεκάθαρες και συγκεκριμένες απαιτήσεις για τους γεωργούς, να αφαιρούν άχθος από τις διοικήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος διαχείρισης των μέτρων, να προσφέρουν ευελιξία ως προς το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, και να εναρμονίζουν κάποιους όρους ώστε να γίνεται απλούστερη η εφαρμογή.

Για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, η Ελλάδα στήριξε το αίτημα του Αυστριακού Υπουργού τονίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη ευρωπαϊκή πολιτική πρόληψης για όλα τα κράτη μέλη που γειτνιάζουν με τρίτες χώρες στις οποίες υπάρχουν εκτεταμένες επιζωοτίες. Ζητήθηκε επιπλέον η κατανομή εμβολίων από την Επιτροπή μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Εμβολίων, ώστε να εξασφαλιστεί μία διασυνοριακή ζώνη εμβολιασμού των Ευρωπαϊκών Χωρών και των γειτονικών Τρίτων Χωρών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε επιπλέον 200.000 δόσεις εμβολίων. Επίσης σε νομοθετικό επίπεδο ζητήθηκε η επιτάχυνση αναθεώρησης της Οδηγίας 1992/119, ώστε να επιτρέπεται ο προληπτικός εμβολιασμός και να επανεξεταστεί η πολιτική  της ολικής θανάτωσης στην περίπτωση των ζώων που έχουν εμβολιαστεί καθώς και η τροποποίηση των σχετικών εκτελεστικών αποφάσεων ώστε να ρυθμιστούν θέματα για την απαγόρευση των προϊόντων που δεν θα δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, όσον αφορά στο κρέας και τα παραγόμενα προϊόντα. Σημειώθηκε ότι προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν η εφαρμογή  υποχρεωτικού εμβολιασμού στη FYROM, στη κοινή συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα και σε βάθος 50 χιλιομέτρων στη χώρα αυτή.

Τέλος, το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τη δυνατότητα χρήσης φωσφωνικών αλάτων καλίου στη  βιολογική αμπελοκαλλιέργεια, τις εισαγωγές αδασμολόγητου ρυζιού από την Καμπότζη, τις πυρκαγιές στην Κύπρο και την ξηρασία στην Πολωνία.  
Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<