«Μέτωπο» Κατρούγκαλου-κοινωνικών εταίρων έναντι δανειστών για τα εργασιακά

12-07-2016, 11:04
«Μέτωπο» Κατρούγκαλου-κοινωνικών εταίρων έναντι δανειστών για τα εργασιακά

Στο… «στόχαστρο» των δανειστών μπαίνουν και πάλι τα εργασιακά, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι προτάσεις των εταίρων αποτελούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Εν μέσω θέρους και λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας με τους κοινωνικούς φορείς ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη ανοιχτό διάλογο για τις νέες «επιταγές» των θεσμών, με το ΔΝΤ να θέτει πολύ ψηλά τον πήχη των αξιώσεων του από την ελληνική πλευρά.

Επιμένοντας σε μία πολύ σκληρή «γραμμή» το Ταμείο ανάβει «φωτιές» στην κυβέρνηση, μιλώντας για μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει απλώς να διαφυλάξει τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν γίνει ως τώρα, αλλά και να τις επεκτείνει.

Στο πλαίσιο οι δανειστές με επίσημο έγγραφό τους ζητούν από την Αθήνα ανατροπές για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις, την κήρυξη απεργιών, τα προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία.

Από την πλευρά τους ο Γιώργος Κατρούγκαλος και οι κοινωνικοί εταίροι θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν ένα ενιαίο μέτωπο έναντι των θεσμών για τα εργασιακά.

Πάντως, το Μαξίμου τονίζει ότι «πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

Σημειώνεται πως, όπως φάνηκε και από το χθεσινό Eurogroup, το Brexit δεν αποτελεί τελικά την αφορμή για αναθεώρηση των πολιτικών λιτότητας από την ευρωπαϊκή πλευρά. Τουναντίον, μάλιστα σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε την πολιτικής της χώρας της ως προς την κρίση του ευρώ, φέρνοντας δε ως παράδειγμα την Ελλάδα και ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.

Η γενική αίσθηση από την αλληλογραφία που έχουν εδώ και μέρες Αθήνα και δανειστές είναι ότι οι θεσμοί ζητούν απόλυτη συμμόρφωση της κυβέρνησης με όσα έχει υπογράψει, έτσι ώστε να προχωρήσει και η δεύτερη αξιολόγηση, με στόχο την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις 15 του τρέχοντος μηνός η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με το οποίο θα δείχνει στους εταίρους την απόλυτη σύμπνοια με τα όσα έχουν υπογραφτεί, τουλάχιστον ως προς τη θεωρία. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δανειστές δεν συζητούν για μείωση των δημοσιονομικών στόχων, όσον κι αν η κυβέρνηση το ζητεί και το ΔΝΤ επιμένει πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.21.2021 15:34

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγκριση της 9ης τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
«Η έγκριση της 9ης τροποποίησης του ΠΑΑ από την ΕΕ αποτελεί το επισφράγισμα μιας εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλλαμε...

12.21.2021 15:29

Πιστοποίηση έντεκα φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τη στήριξη των εξαγωγών
Έντεκα φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές που θα ενισχύσουν την εξαγωγή φρέσκων φρούτων προς την αγορά των ΗΠΑ πιστοποιήθηκαν από το Τμήμα...

12.21.2021 15:26

Συμφωνία Λιβανού με επαγγελματίες για απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα
Η τιμή απόσυρσης ορίστηκε στο επίπεδο του 1,40 ευρώ το κιλό και «θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για την αύξηση της τιμής των εξαγωγών με...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<