Στα πιο απαιτητικά ράφια του πλανήτη θέλει να βάλει την αφρόκρεμα των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής τo ΥΠΑΑΤ

08-07-2016, 15:22
 Στα πιο απαιτητικά ράφια του πλανήτη θέλει να βάλει την αφρόκρεμα των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής τo ΥΠΑΑΤ

Στα πιο απαιτητικά ράφια του πλανήτη φιλοδοξεί να βάλει την "αφρόκρεμα" των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που προς τούτο έχει ήδη δρομολογήσει αλλαγή κατεύθυνσης στην ελληνική γεωργία, μέσα από πολιτικές που επιμένουν στην ποιότητα, την καινοτομία, την πιστοποίηση και την εξωστρέφεια.

 

Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ευκαιρία της περιήγησής του στους χώρους του επιστημονικού και εμπορικού πολυγεγονότος Nanotexnology 2016 και της συμμετοχής του στο εργαστήριο (workshop) για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον ελληνικό τομέα της αγροδιατροφής.

"Υπάρχει καθημερινή έγνοια για να υλοποιηθούν πολιτικές, οι οποίες αφορούν την ενσωμάτωση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Μία από τις σχετικές δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορά την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στα θερμοκήπια, κι όχι μόνο. Εφαρμογές υπάρχουν και στις έξυπνες συσκευασίες για τα τρόφιμα, με τις οποίες ασχολούνται νέοι επιστήμονες στα ελληνικά πανεπιστήμια και βέβαια ένα εξαιρετικό ερευνητικό προσωπικό Ελλήνων από όλον τον κόσμο, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ για τη Nanotexnology. Επίσης, η γεωργία ακριβείας, τα λειτουργικά τρόφιμα, τα τροφοφαρμακευτικά προϊόντα και η διαχείριση νερού είναι κρίσιμοι παράγοντες για μια χώρα, που έχει όλες τις προϋποθέσεις. αλλάζοντας κατεύθυνση, να καθιερωθεί στις διεθνείς αγορές, όχι με την ποσότητα των προϊόντων της, αλλά με την εξαιρετική τους ποιότητα" σημείωσε.

Από τη μειοψηφική στην πλειοψηφική πρωτοπορία

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου το υπουργείο σχεδιάζει να "δέσει" όλες τις παραπάνω δράσεις και προτεραιότητες σε μια στοχευμένη πολιτική για την ευρύτερη χρήση τους, ο κ.Μπόλαρης απάντησε: "Αυτά που συζητούμε δεν είναι πολιτική πρόταση, η οποία υπάρχει απλά στο επιθυμητό της κυβέρνησης. Είναι πολιτική πρόταση που υλοποιείται στη χώρα μας σήμερα από μια σειρά εξαίρετους παραγωγούς στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και τις εξαγωγές, από ανθρώπους που μέσα στην κρίση καταφέρνουν και στέκονται στα πόδια τους, βγάζουν το ελληνικό όνομα στις διεθνείς αγορές και επιτυγχάνουν. Αυτή η μειοψηφική πρωτοπορία χρειάζεται μέσα από -πολιτικές και στήριξη του υπουργείου- να γίνει πλειοψηφία" υπογράμμισε.

Προκλητικές δυνατότητες

Αναφερόμενος ειδικά στη Nanotexnology, που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, ο κ.Μπόλαρης σημείωσε: "Είμαστε σε μια έκθεση που μας κάνει περήφανους ώς Ελληνες [...] Είναι προκλητική η δυνατότητα που έχουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής ερευνητικής δουλειάς στη νανοτεχνολογία σε έναν τομέα στον οποίο επίσης έχουμε πρόσθετα πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή".

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<