Στα πιο απαιτητικά ράφια του πλανήτη θέλει να βάλει την αφρόκρεμα των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής τo ΥΠΑΑΤ

08-07-2016, 15:22
 Στα πιο απαιτητικά ράφια του πλανήτη θέλει να βάλει την αφρόκρεμα των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής τo ΥΠΑΑΤ

Στα πιο απαιτητικά ράφια του πλανήτη φιλοδοξεί να βάλει την "αφρόκρεμα" των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που προς τούτο έχει ήδη δρομολογήσει αλλαγή κατεύθυνσης στην ελληνική γεωργία, μέσα από πολιτικές που επιμένουν στην ποιότητα, την καινοτομία, την πιστοποίηση και την εξωστρέφεια.

 

Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ευκαιρία της περιήγησής του στους χώρους του επιστημονικού και εμπορικού πολυγεγονότος Nanotexnology 2016 και της συμμετοχής του στο εργαστήριο (workshop) για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον ελληνικό τομέα της αγροδιατροφής.

"Υπάρχει καθημερινή έγνοια για να υλοποιηθούν πολιτικές, οι οποίες αφορούν την ενσωμάτωση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Μία από τις σχετικές δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορά την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στα θερμοκήπια, κι όχι μόνο. Εφαρμογές υπάρχουν και στις έξυπνες συσκευασίες για τα τρόφιμα, με τις οποίες ασχολούνται νέοι επιστήμονες στα ελληνικά πανεπιστήμια και βέβαια ένα εξαιρετικό ερευνητικό προσωπικό Ελλήνων από όλον τον κόσμο, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ για τη Nanotexnology. Επίσης, η γεωργία ακριβείας, τα λειτουργικά τρόφιμα, τα τροφοφαρμακευτικά προϊόντα και η διαχείριση νερού είναι κρίσιμοι παράγοντες για μια χώρα, που έχει όλες τις προϋποθέσεις. αλλάζοντας κατεύθυνση, να καθιερωθεί στις διεθνείς αγορές, όχι με την ποσότητα των προϊόντων της, αλλά με την εξαιρετική τους ποιότητα" σημείωσε.

Από τη μειοψηφική στην πλειοψηφική πρωτοπορία

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου το υπουργείο σχεδιάζει να "δέσει" όλες τις παραπάνω δράσεις και προτεραιότητες σε μια στοχευμένη πολιτική για την ευρύτερη χρήση τους, ο κ.Μπόλαρης απάντησε: "Αυτά που συζητούμε δεν είναι πολιτική πρόταση, η οποία υπάρχει απλά στο επιθυμητό της κυβέρνησης. Είναι πολιτική πρόταση που υλοποιείται στη χώρα μας σήμερα από μια σειρά εξαίρετους παραγωγούς στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και τις εξαγωγές, από ανθρώπους που μέσα στην κρίση καταφέρνουν και στέκονται στα πόδια τους, βγάζουν το ελληνικό όνομα στις διεθνείς αγορές και επιτυγχάνουν. Αυτή η μειοψηφική πρωτοπορία χρειάζεται μέσα από -πολιτικές και στήριξη του υπουργείου- να γίνει πλειοψηφία" υπογράμμισε.

Προκλητικές δυνατότητες

Αναφερόμενος ειδικά στη Nanotexnology, που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, ο κ.Μπόλαρης σημείωσε: "Είμαστε σε μια έκθεση που μας κάνει περήφανους ώς Ελληνες [...] Είναι προκλητική η δυνατότητα που έχουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής ερευνητικής δουλειάς στη νανοτεχνολογία σε έναν τομέα στον οποίο επίσης έχουμε πρόσθετα πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή".

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

08.09.2022 14:32

Συνεχίζεται η στήριξη των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου
Συνεχίζεται η παροχή ζωοτροφών και η έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων των περιοχών του Δήμου Αγίου Βασιλείου που επλήγησαν από τις...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<