Τι προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι σε Κατρούγκαλο και ILO για την καταπολέμηση της "μαύρης" εργασίας

06-07-2016, 11:42
Τι προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι σε Κατρούγκαλο και ILO για την καταπολέμηση της

Η υιοθέτηση «λευκών λιστών» με νόμιμους εργοδότες που θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημόσιες προμήθειες, η απλοποίηση της διαδικασίας αναγγελίας πρόσληψης και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του πληθυσμού είναι ορισμένες από τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας που, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, περιλαμβάνονται στη διαγνωστική έκθεση για την αδήλωτη εργασία που συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων με τον Υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο και αξιωματούχους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι ο πληθυσμός που βρίσκεται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού καταφεύγει στην αδήλωτη εργασία ως τελευταίο καταφύγιο όταν δεν του απομένει καμία άλλη επιλογή, αλλά και ότι μία από τις γενεσιουργές αιτίες έξαρσης της αδήλωτης εργασίας είναι οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι επίσημοι κανόνες του παιχνιδιού.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας μπορεί να προκύψει μέσα από την συστράτευση όλων των φορέων της κοινωνίας και της οικονομίας, ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της οικειοθελούς συμμόρφωσης, ωστόσο οι προσεγγίσεις που εφαρμόζονται ως τώρα απέναντι στο πρόβλημα εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε μέτρα αναγκαστικής συμμόρφωσης αντί οικειοθελούς συνεργασίας

Η ΕΣΕΕ επεσήμανε από την πλευρά της ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνονται με δυσανάλογο ρυθμιστικό και διοικητικό φόρτο σε σύγκριση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ το κόστος φθάνει μέχρι και σε δεκαπλάσια επίπεδα. Οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας είναι:

1. Η πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου καθώς και των προϊόντων που εισάγονται καθημερινά στην χώρα από τις διασυνοριακές μετακινήσεις, αφού αυτά τα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά μόνο μέσω της αδήλωτης εργασίας και ο έλεγχός τους θα μειώσει άμεσα τη συγκεκριμένη πληγή.

2. Η ενημέρωση των εργοδοτών ακόμα και συμβουλευτικά για τις συνέπειες και τους κινδύνους να απασχολούν αδήλωτα εργαζόμενους.

3. Η υιοθέτηση του εργόσημου.

4. η επανεξέταση του ύψους του πρόστιμου των 10.550Euro και τη μετατροπή του σε ισόποσο χρόνο απασχόλησης, αφού σε κάθε περίπτωση το μέτρο είναι καταφανώς εισπρακτικό και όχι καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

5. Η αξιολόγηση των «εντός κρίσης» επιχειρήσεων, όσων δηλαδή ήταν στο παρελθόν συνεπείς αλλά υπό συνθήκες κρίσης έχουν πληγεί τόσο, ώστε να καταφεύγουν στην αδήλωτη εργασία.

6.Η θέσπιση φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων στους συνεπείς εργοδότες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στο χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 - 30 Νοεμβρίου 2015, το ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο διαμορφώθηκε στο 3%, στο χονδρικό στο 4% και στα οχήματα στο 4,2%, ενώ ο μέσος όρος της χώρας ήταν στο 5,4%.

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.12.2022 14:18

Πτωτικές τάσεις στις τιμές χονδρικής βασικών αγροτικών προϊόντων
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς...

08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<