Τι προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι σε Κατρούγκαλο και ILO για την καταπολέμηση της "μαύρης" εργασίας

06-07-2016, 11:42
Τι προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι σε Κατρούγκαλο και ILO για την καταπολέμηση της

Η υιοθέτηση «λευκών λιστών» με νόμιμους εργοδότες που θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημόσιες προμήθειες, η απλοποίηση της διαδικασίας αναγγελίας πρόσληψης και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του πληθυσμού είναι ορισμένες από τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας που, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, περιλαμβάνονται στη διαγνωστική έκθεση για την αδήλωτη εργασία που συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων με τον Υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο και αξιωματούχους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι ο πληθυσμός που βρίσκεται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού καταφεύγει στην αδήλωτη εργασία ως τελευταίο καταφύγιο όταν δεν του απομένει καμία άλλη επιλογή, αλλά και ότι μία από τις γενεσιουργές αιτίες έξαρσης της αδήλωτης εργασίας είναι οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι επίσημοι κανόνες του παιχνιδιού.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας μπορεί να προκύψει μέσα από την συστράτευση όλων των φορέων της κοινωνίας και της οικονομίας, ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της οικειοθελούς συμμόρφωσης, ωστόσο οι προσεγγίσεις που εφαρμόζονται ως τώρα απέναντι στο πρόβλημα εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε μέτρα αναγκαστικής συμμόρφωσης αντί οικειοθελούς συνεργασίας

Η ΕΣΕΕ επεσήμανε από την πλευρά της ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνονται με δυσανάλογο ρυθμιστικό και διοικητικό φόρτο σε σύγκριση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ το κόστος φθάνει μέχρι και σε δεκαπλάσια επίπεδα. Οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας είναι:

1. Η πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου καθώς και των προϊόντων που εισάγονται καθημερινά στην χώρα από τις διασυνοριακές μετακινήσεις, αφού αυτά τα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά μόνο μέσω της αδήλωτης εργασίας και ο έλεγχός τους θα μειώσει άμεσα τη συγκεκριμένη πληγή.

2. Η ενημέρωση των εργοδοτών ακόμα και συμβουλευτικά για τις συνέπειες και τους κινδύνους να απασχολούν αδήλωτα εργαζόμενους.

3. Η υιοθέτηση του εργόσημου.

4. η επανεξέταση του ύψους του πρόστιμου των 10.550Euro και τη μετατροπή του σε ισόποσο χρόνο απασχόλησης, αφού σε κάθε περίπτωση το μέτρο είναι καταφανώς εισπρακτικό και όχι καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

5. Η αξιολόγηση των «εντός κρίσης» επιχειρήσεων, όσων δηλαδή ήταν στο παρελθόν συνεπείς αλλά υπό συνθήκες κρίσης έχουν πληγεί τόσο, ώστε να καταφεύγουν στην αδήλωτη εργασία.

6.Η θέσπιση φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων στους συνεπείς εργοδότες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στο χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 - 30 Νοεμβρίου 2015, το ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο διαμορφώθηκε στο 3%, στο χονδρικό στο 4% και στα οχήματα στο 4,2%, ενώ ο μέσος όρος της χώρας ήταν στο 5,4%.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.18.2018 15:31

Συνάντηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου με την Πανελλήνια Ένωση Πτηνοτρόφων Παραγωγών
Οι παραγωγοί έθεσαν στην Υφυπουργό τα θέματα που τους απασχολούν.

10.18.2018 15:18

Συνάντηση του Βασίλη Κόκκαλη με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Ορχομενού
Συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου Γυναικών Ορχομενού είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

10.17.2018 15:49

Πιέσεις για αγροτικό ακατάσχετο 15.000 ευρώ πριν το τσεκ
Την άμεση θέσπιση του συσωρευτικού ακατάσχετου των 15.000 ευρώ για τους αγρότες ζητά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ,...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<