Μέχρι τις 5/8 το νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου στα καπνικά

06-07-2016, 10:51
Μέχρι τις 5/8 το νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου στα καπνικά

Όλο προς τη Βουλή «πηγαίνουν» κι όμως ποτέ στη Βουλή δεν φτάνουν τα τρία νομοσχέδια για το «πλαστικό» χρήμα, τα αδήλωτα κεφάλαια και το λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα. Για πρώτη φορά η κατάθεσή τους αποκτά χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, και τα τρία νομοθετήματα θα έχουν «καταφτάσει» έως τις 5 Αυγούστου, γεγονός που σηματοδοτεί και νέα καθυστέρηση εν μέσω θέρους.

Η κατάθεση και η ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών σημειώνεται πως αποτελεί προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση και  της δεύτερης υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία χρονολογείται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τα νομοσχέδια, που αφορούν κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των αποδείξεων δαπανών, του αφορολογήτου ορίου και των προστίμων, θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τις 5 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη από τον περασμένο Φθινόπωρο.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα, θα καθορίζεται το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν εφεξής μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό (πλέον κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός).

Κατά πληροφορίες, το συνολικό ύψος των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα είναι συνάρτηση του ετήσιου εισοδήματος. Ειδικότερα, θεσπίζεται κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όσοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος μέχρι το επίπεδο του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ποσού θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα.

Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέλθει στο 30% ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από τις υπηρεσίες των ΔΕΚΟ. Για το 2016 έχει προβλεφθεί μεταβατική περίοδος κατά την οποία η κάλυψη του 15%-40% του ετησίου εισοδήματος θα μπορούσε να πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα είτε με μετρητά. Για τις δαπάνες που εξοφλούνται με μετρητά η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους οι σχετικές αποδείξεις.
Αδήλωτα εισοδήματα

Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα προβλέπει τα κίνητρα και τις κυρώσεις χωρίς όμως να οδηγεί σε αμνηστία.

Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου. Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από τα .σεντούκια στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο.

Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι σε αυτό το νομοσχέδιο να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη Δικαιοσύνη αλλά και για να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.
Λαθρεμπόριο τσιγάρων

Το νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού, έχει δοθεί εδώ και αρκετές ημέρες για διαβούλευση, αλλά καθυστερεί καθώς σ' αυτό αναμένεται να ενσωματωθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης.

Πρόκειται για νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να καλύψει μεγάλα υφιστάμενα κενά στην εποπτεία και τον έλεγχο όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας του καπνού. Στόχος του είναι η συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, ειδικά στον τομέα των καπνικών προϊόντων, το οποίο αποστερεί από τη χώρα μας μεγάλα ποσά και βλάπτει την υγιή λειτουργία της αγοράς.

Οι βασικές ρυθμίσεις νομοσχεδίου περιλαμβάνουν, την καθιέρωση συστήματος αδειοδότησης σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καπνικών προϊόντων.

Προβλέπεται η έκδοση ειδικών αδειών από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παρασκευή των καπνικών, έχοντας σαν στόχο να καθίσταται ευκολότερος και αποτελεσματικότερος ο έλεγχος διακίνησης του καπνού και του εξοπλισμού παραγωγής των σχετικών προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και, συνακόλουθα, να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<