Μόλις το 1/5 της ζήτησης σε κρέας, καλύπτει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας της χώρας

28-01-2013, 14:00
 Μόλις το 1/5 της ζήτησης σε κρέας, καλύπτει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας της χώρας

Μόλις το 1/5 της ζήτησης σε κρέας, καλύπτει ακόμα και εν μέσω οικονομική κρίσης ο γεωργοκτηνοτροφικός κόσμος στη χώρα μας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ν. Μεσημβρίας (ΚΓΒΖ), Δρ. Αθανάσιος Γκαρσέν, στο ΑΜΠΕ, “οκτώ στα δέκα μοσχάρια που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι εισαγόμενα”. Στην γαλακτοπαραγωγή , η ζήτηση καλύπτεται σε ποσοστό 50%, όπως τόνισε ο ίδιος.

 

Παρόλο που στη χώρα μας υπάρχουν ντόπιες, αλλά και σπάνιες φυλές, , που θα μπορούσαν οι αγρότες/κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν γενετικά και να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα υψηλότερα κέρδη για την τσέπη τους και περιορίζοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, ωστόσο το έλλειμμα ενημέρωσης που εντοπίζεται, οδηγεί τους περισσοτέρους στην εισαγωγή ζώων κυρίως από τη Γαλλία Στις σπάνιες φυλές στη χώρα μας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα εξής:-βουβάλια, λίμνη Κερκίνης, βραχυκερατική φυλή, πρόβατα Φλώρινας και Σερρών άλογα Πίνδου και ελληνικός εγχώριος χοίρος. Κατά τον κ. Γκαρσέν, θα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές στους αγρότες/κτηνοτρόφους, ότι η εκτροφή εισαγόμενων ζωντανών είναι περισσότερο δαπανηρή, έναντι της “φροντίδας των ντόπιων, ενώ όπως σημείωσε ένας από τους λόγους που δεν προωθείται το ελληνικό, είναι κυρίως ότι οι κτηνοτρόφοι/αγρότες, δεν λαμβάνουν τις τιμές που θα έπρεπε, έναντι των εισαγομένων, στα διάφορα σημεία πώλησης.Υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων, έτσι ώστε να παταχθεί και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που αποτελεί μεγάλη πληγή, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές. Οσο για την πιστοποίηση των φυλών κρεοπαραγωγής, ο κ. Γκαρσέν μας επισήμανε ότι βρισκόμαστε πίσω έναντι άλλων χωρών και η όλη διαδικασία προχωρά σταθερά, αλλά με ιδιαίτερα βραδύ ρυθμό. Μόνο η Ελλάδα διαθέτει 24 φυλές αιγοπροβάτων

 

Η μοναδική χώρα στον κόσμο που διαθέτει 24 φυλές αιγοπροβάτων είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την γεωπόνο-ζωοτέχνη, Δρ. Σταματίνα Τριβιζάκη, προσθέτοντας δε ότι με 10- εκατ.αιγοπρόβατα συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στις 10 χώρες παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.

 

Όπως τόνισε, δυστυχώς αυτόν τον “θησαυρό” η χώρα μας δεν τον εκμεταλλεύεται, αφού όπως διευκρίνισε υπάρχει κενό στην σύνδεση της φυλής με κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε οργανωμένα να προωθεί στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας καλές τιμές και αναγνωρισιμότητα. Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί, διοργανώνεται από το δήμο Σερβίων-Βελβεντού και το ΚΓΒΖ Νομού Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, ημερίδα με θέμα “Πιστοποίηση Ελληνικών Φυλών Προβάτων, Βοειδών, Χοίρων και η διατήρηση των σπάνιων φυλών ζώων”.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.07.2018 15:43

Διεθνής διάκριση για την εζα Alcohol Free
Υπό την αιγίδα του οικονομικού περιοδικού The Βusiness Review.

11.30.2018 14:20

Προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ πλέον η αγκινάρα Ιρίων
Αποτελεί το 107ο κατά σειρά καταχωρισμένο Ελληνικό Προϊόν στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ

11.30.2018 14:13

Παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για την παράδοση της κορινθιακής σταφίδας
Μετά από αίτημα των ίδιων των παραγωγών.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<