Λύση στο «βραχνά» των «κόκκινων δανείων» προστάζει το παράδειγμα του Μαρινόπουλου

29-06-2016, 10:26
Λύση στο «βραχνά» των «κόκκινων δανείων» προστάζει το παράδειγμα του Μαρινόπουλου

B.M.

Λύση εδώ και τώρα ως προς το μεγάλο «βραχνά» των «κόκκινων δανείων» προστάζουν οι εξελίξεις γύρω από τον κορυφαίο «παίκτη» του εγχώριου λιανικού εμπορίου. Το… μονόδρομο της Μαρινόπουλος θα ακολουθήσουν κι άλλες είτε μεγάλες είτε μικρές, εισηγμένες και μη, ελληνικές εταιρείες, οι οποίες αδυνατούν να επιβιώσουν εν μέσω δύσκολων οικονομικά καιρών, capital controls και δραματικά μειωμένης κατανάλωσης. Οι προμηθευτές δεν αποπληρώνονται, τα δεδουλευμένα των εργαζομένων δεν καταβάλλονται και η κατάληξη είναι το «λουκέτο».

Πληροφορίες λένε πως η «βόμβα» της Μαρινόπουλος οδηγεί σε συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τις τράπεζες και την ΤτΕ για μία σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες θα «ανακουφίζουν» τις επιχειρήσεις από το «βαρίδι» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Μαρινόπουλος δεν άντεξε στις δύσκολες συνθήκες, με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) να παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως και στην περίπτωση της Ηλεκτρονικής. Ο μεγάλος αυτός λιανέμπορας κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να λάβει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να προστατευτεί από τους πιστωτές του.

Το «παιχνίδι» θα παιχτεί την ερχόμενη Παρασκευή στις δικαστικές αίθουσες, με παρόντες τους προμηθευτές, οι οποίοι θα ζητήσουν την απόρριψη της αίτησης πτώχευσης της Μαρινόπουλος, επικαλούμενοι σαφώς την παύση πληρωμών. Σημειώνεται εδώ ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους πιστωτές και το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο εξυγίανσης, που κατέθεσε μόλις χθες η Μαρινόπουλος, προβλέπει μηδενικό κούρεμα οφειλών, αλλά εξόφληση των υποχρεώσεών της σε βάθος 15ετίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

-Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος

- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις

- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις

- Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις

- Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη

- Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.

-Μηδενικό κούρεμα οφειλών

Η εταιρεία βρίσκεται μπροστά στο… γκρεμό, στην πτώχευση, την οποία μάλιστα ζητούν οι 3.000 προμηθευτές της. Στο δρόμο δε κινδυνεύουν να βρεθούν οι 13.000 εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Μιλάμε για οικογένειες, που αιφνιδίως θα ζήσουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Η περίπτωση και της Μαρινόπουlος, όπως και άλλων κορυφαίων ελληνικών εταιρειών, «δείχνει» μία αγορά σε… κατάρρευση, η οποία δεν αντέχει την συνεχιζόμενη και ολοένα εντεινόμενη ύφεση, τη βαριά φορολογία και τα capital controls.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ζητούν διατήρηση των θέσεων εργασίας να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους.

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει: «Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος

Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για  τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<