Η κρισιμότερη στιγμή στην Ευρώπη: «Bremain» VS «Brexit»

23-06-2016, 10:27
Η κρισιμότερη στιγμή στην Ευρώπη: «Bremain» VS «Brexit»

Οι Βρετανοί ψηφίζουν, η Ευρώπη… φοβάται και η Ελλάδα αγωνιά. Η μεγάλη στιγμή της προσφυγής στις κάλπες έφτασε, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα μεγάλο ντέρμπι. Οι αρχηγοί απευθύνουν έκκληση στους ψηφοφόρους να πουν «όχι» στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ο κόσμος όλος προετοιμάζεται για το… χάος, σε περίπτωση που επικρατήσει το «Brexit», οι αγορές «τρελαίνονται» με το «βλέμμα» στα στατιστικά και οι τραπεζίτες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. 

Όλα τα σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης «παίζουν». Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τη μεγάλη μέρα, πότε περνούσε μπροστά το «Bremain» και πότε το «Brexit». Η πορεία προς το βρετανικό δημοψήφισμα βάφτηκε ακόμα και με αίμα, με τη στυγερή δολοφονία της Τζο Κοξ, ένα έγκλημα, που όπως αποδείχτηκε, είχε πολιτικό χρώμα. Ο θάνατος της Βρετανίδας βουλευτού, όπως λένε αναλυτές, αποτελεί καταλυτικός παράγοντας για το αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή όμως το… «χαρτί» της Βασίλισσας Ελισάβετ δείχνει εξίσου δυνατό για όσους λένε «ναι» στο «Brexit». Σάλος έχει προκληθεί από χθες με την αποκάλυψη του βιογράφου της Βασίλισσας, Ρόμπερτ Λέισι ότι η ίδια τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Σύμφωνα με τα αποκαλυπτήρια του Λέισι, τα οποία έγιναν στη διάσημη Telegraph, η Βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να ζήτησε από καλεσμένους της σε δείπνο, να της αναφέρουν τρεις καλούς λόγους, για τους οποίους η Μεγάλη Βρετανία θα έπρεπε να παραμείνει στην Ευρώπη.

Το Μπάκιγχαμ, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε, εάν η Βασίλισσα ζύγισε ή όχι τα οφέλη του Brexit σε ιδιωτικό δείπνο, αλλά πηγές των ανακτόρων-που επικαλείται η εφημερίδα- φάνηκε να προσδίδουν αξιοπιστία στην αναφορά, σχολιάζοντας, πως τα λόγια, που αποδίδονται στην ίδια, ήταν «ερώτηση και όχι δήλωση».

Eκπρόσωπος από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναφέρει σε επίσημη δήλωση: «Εμείς δεν θα σχολιάσουμε ιδιωτικές συζητήσεις της βασίλισσας αλλά όσον αφορά τις πολιτικές της πεποιθήσεις, η ίδια έχει παραμείνει πολιτικά ουδέτερη στα 64 χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο. Το δημοψήφισμα αποτελεί σημαντικό θέμα για τον βρετανικό λαό».

Πάντως, πολλοί διάσημοι από το χώρο της showbiz απευθύνουν παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο «bremain», καλώντας τους Βρετανούς να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Οι κάλπες στη Βρετανία άνοιξαν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος). Συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας τους.

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια, το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του "Remain".

Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Οι δημοσκοπήσεις

Την περασμένη Τρίτη, ενώ κέρδιζε έδαφος η εκτίμηση ότι η Βρετανία θα μείνει στην ΕΕ, η αγγλική στερλίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων επτά χρόνων.

Στο μεταξύ, ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος ο οποίος στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας το 1992, είπε ότι η ψήφος για έξοδο θα δρομολογούσε μια μεγαλύτερη υποτίμηση στο νόμισμα της Βρετανίας και θα προκαλούσε διαταραχή μεγαλύτερη από την πτώση της "Μαύρης Τετάρτης", όταν ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισ?ό Συναλλαγ?ατικών Ισοτι?ιών (ERM).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ORB στην εφημερίδα Daily Telegraph, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 53% των Βρετανών, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 46% να τάσσεται κατά, μια πτώση 3 μονάδων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού κοινωνικής έρευνας NatCen ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, η υποστήριξη για την παραμονή βρίσκεται στο 53% ενώ για την αποχώρηση στο 47%.

Αντίθετα, όμως, μια σφυγμομέτρηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times έδειξε ότι προηγούνται όσοι θέλουν το Brexit με ποσοστό 44%, μια άνοδος μιας μονάδας, ενώ αυτοί υπέρ της παραμονής βρίσκονται στο 42%, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τη δολοφονία της Κοξ.

Πριν από τον θάνατό της, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κοινή γνώμη έτεινε προς την αποχώρηση από την ΕΕ με μεγαλύτερα ποσοστά.

Οι ΗΠΑ σε… επιφυλακή

Για… το χάος της επόμενης μέρας, σε περίπτωση που η κάλπη «βγάλει» «Βrexit», προετοιμάζονται οι ΗΠΑ, υπό το φόβο μίας επερχόμενης κατάρρευσης, όπως εκείνης της περιόδου 2007-2009, από την απόσχιση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Καθώς η επικράτηση του «Brexit» δεν αποκλείεται, όπως δείχνουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις, όλος ο κόσμος επιστρατεύει τα «όπλα» του, για να αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Στη «σκιά» της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών οργανισμών στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, συζήτησαν την περασμένη Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών για το επερχόμενο δημοψήφισμα και για το τί σηματοδοτεί ένα επικείμενο «Brexit» για την αμερικανική οικονομία.

«Κατά τη διάρκεια της διευθυντικής συνόδου, η επιτροπή συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς, καθώς και την πιθανότητα της απόσχισης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ανακοίνωσε το υπουργείο περιληπτικά για τη συνάντηση.

Στο Συμβούλιο Εποπτείας της Οικονομικής Σταθερότητας, που αποτελείται από τους επικεφαλής όλων των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστών στις ΗΠΑ, έχει ανατεθεί ο ρόλος της αποτίμησης πιθανών απειλών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και της πρόληψης κινδύνων οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κρίση του μεγέθους της κατάρρευσης του 2007-2009.

Τα άλλα μέλη της επιτροπής συμπεριλαμβάνουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Εμπορευμάτων Τίμοθι Μάσαντ, ο οποίος είχε πρόσφατα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τον εναρμονισμό των κανονισμών χρηματοπιστωτικών παραγώγων, και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μαίρη Τζο Γουάιτ.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν η οποία αποτελεί μέλος του Συμβουλίου δεν συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση, η οποία κάλυψε μεταξύ άλλων και το θέμα των προτεινόμενων κανονισμών για ασφαλιστικές εταιρείες.

Η Γέλεν μίλησε χθες κατά την προγραμματισμένη αναφορά της στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας και επισήμανε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» και να επηρεάσει την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<