(upd)Ήρθαν τα λεφτά μαζί με τους Ρέγκλινγκ και Γιούνκερ

21-06-2016, 11:09
(upd)Ήρθαν τα λεφτά μαζί με τους Ρέγκλινγκ και Γιούνκερ

(upd)Προς τους δύο ειδικούς λογαριασμούς, ο ένας για τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν προς την εξυπηρέτηση του χρέους και ο άλλος για τα ποσά που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κατατέθηκαν σήμερα τα 7,5 δισ. ευρώ από τον ESM, αφότου η πολύμηνη αξιολόγηση έκλεισε και με τη… «βούλα» την περασμένη εβδομάδα.

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προς την Αθήνα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, ανακοινώνοντας την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιτόκια που βαρύνουν τα ελληνικά δάνεια, είναι πολύ χαμηλότερα του 1%, με ωρίμανση στα 32 χρόνια. Σημείωσε δε ότι ο ΕSM θα προσπαθήσει να μειώσει το επιτοκιακό ρίσκο για την ελληνική οικονομία.

Μαζί λοιπόν με την υποδόση… «πόδι» σε ελληνικό έδαφος πατούν την Τρίτη ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρώτος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και ο δεύτερος θα δει τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα έχει και σειρά επαφών με κοινωνικούς φορείς, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Κι όλα αυτά ενώ την ίδια μέρα καταφτάνουν στη χώρα και οι ειδικοί εμπειρογνώμονες για τα εργασιακά.

Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών έρχονται στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο του Economist, θα έχουν σημαντικές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και του Οικονομικού επιτελείου, ώστε να δώσουν μία πρώτη «γεύση» για τα προαπαιτούμενα όσον αφορά και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Από την πλευρά του πάντως το Αβραμόπουλος έχει όλους τους προβολείς στραμμένους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία ο «Σούπερ Μάριο» αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, του λεγόμενου waiver.

Η κυβέρνηση «ποντάρει» στην επίσκεψη του κ. Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, αλλά σήμερα ξεκινά τις επίσημες επαφές του. Όπως έχει διαρρεύσει, ο επικεφαλής της Κομισιόν παρευρέθηκε την Κυριακή σε ιδιωτικό γεύμα, το οποίο του παραχώρησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο εξοχικό του, παρουσία πολλών στελεχών της μαξίμου, μεταξύ άλλων και του Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Γιούνκερ φέρνει στις… αποσκευές του μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα. Άλλωστε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Euronews», ο ίδιος δήλωσε ότι «η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα».

Στη συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ, ερωτώμενος σχετικά, αναφέρει ότι κάτι έχει αλλάξει από το καλοκαίρι του 2015 και κανείς δεν υποστηρίζει σοβαρά το Grexit και πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι Αρχές της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία, σεβαστή και από τις δύο πλευρές. «Αγωνίστηκα σκληρά για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κατά την άποψη μου ούτε η ΕΕ ούτε η ζώνη του ευρώ θα είναι πλήρεις χωρίς την Ελλάδα» τονίζει.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σε καμία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια. Εκφράζει, μάλιστα, τον θαυμασμό του για τους Έλληνες, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί και δηλώνει «περισσότερο ικανοποιημένος από ό,τι νόμιζα ότι θα μπορούσα να είμαι το καλοκαίρι του 2015».

Σε ερώτηση για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, τονίζει ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και πως οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίζονται.

Ως προς τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι αυτή έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και εκφράζει την ελπίδα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως οι Έλληνες και η τουρκική πλευρά να κάνουν τα πάντα για να παραμείνει σε ισχύ.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Βρετανία ο κ. Γιούνκερ εκφράζει την ελπίδα ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, καθώς αν επικρατήσει το Brexit, αυτό θα βλάψει τόσο την ΕΕ όσο και τη Βρετανία.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, θα επισκεφθεί επίσης την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ώρα 13.30, κτίριο της ΟΚΕ), όπου και θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην ανακοίνωσή της δεν δίνει καμιά πληροφορία για τον σκοπό της επίσκεψης, ωστόσο από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Προέδρου Γιούνκερ με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, φαίνεται ότι υπάρχει η πρόθεση να δοθεί έμφαση στο αναπτυξιακό μέλλον της χώρας.

Ο κ. Γιούνκερ θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό (ώρα 13.00, Μέγαρο Μαξίμου).

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<