Στα Ταμεία τα 7,5 δισ. με «σήμα» από ESM και «ψυχρολουσία» από Λαγκάρντ

17-06-2016, 11:14
Στα Ταμεία τα 7,5 δισ. με «σήμα» από ESM και «ψυχρολουσία» από Λαγκάρντ

Στα Ταμεία αναμένεται να μπουν την ερχόμενη εβδομάδα τα 7,5 δις. ευρώ, η υποδόση του ελληνικού δανείου, για την εκταμίευση της οποίας «άναψε» την Παρασκευή το πρωί το «πράσινο φως» ο ESM.

Το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος Οκτωβρίου 2016. Από αυτά, τα 5,7 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους έως τα τέλη Αυγούστου και το 1,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί -σταδιακά και με αυστηρές προϋποθέσεις εκταμίευσης, με τη δημιουργία ειδικού ταμείου μάλιστα- για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες από τα εισπρακτικά μέτρα που έλαβε.

Τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ θα σπάσουν στα δύο. Μια υποδόση 1,7 δισ. ευρώ μετά το καλοκαίρι θα εκταμιευθεί στη βάση θετικής έκθεσης των δανειστών για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου και το υπόλοιπο 1,1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μόλις πιστοποιηθεί η εκπλήρωση μιας σειράς προαπαιτούμενων που συνδέονται με το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις, την ενέργεια, τα Δ.Σ. των τραπεζών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Από κει και πέρα, εντός των επόμενων ημερών καταφτάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο του Economist, θα έχουν σημαντικές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και του Οικονομικού επιτελείου, ώστε να δώσουν μία πρώτη «γεύση» για τα προαπαιτούμενα όσον αφορά και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σημειώνεται πως της έγκρισης για την εκταμίευση των 7,5 δις. ευρώ είχε προηγηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση του Μηχανισμού το «σήμα» και για το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία «σερνόταν» πάνω από οχτώ μήνες.

Ειδικότερα, το Ταμείο είπε «ναι» στο συμπληρωματικό MoU της Ελλάδας, που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν, αλλά και τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, που συμφωνήθηκε. Το συγκεκριμένο κείμενο αντικαθιστά το MoU, που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο της συμφωνίας τρίτης διάσωσης.

Πάντως... ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο Μνημόνιο παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει εμφανώς τη δυσαρέσκειά της για τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου.

Κι ενώ και τυπικά μόλις χθες έκλεισε επιτέλους η μαραθώνια αυτή αξιολόγηση, η επικεφαλής του Ταμείου μας άφησε... έκπληκτους. "Σε ποια συμφωνία αναφέρεστε;» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση της κυρίας Λαγκάρν, όταν της ζητήθηκε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup την Πέμπτη, να σχολιάσει τη συμφωνία του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Νομίζω ότι έχετε την απάντηση στην ερώτησή μου» πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τα γέλια που ακολούθησαν, καθιστώντας ξεκάθαρη τη δυσαρέσκεια του Ταμείου για τη λύση που δρομολογήθηκε τον περασμένο μήνα.

«Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της τους ερχόμενους μήνες και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε.

»Όταν ο έρθει καιρός θα πρέπει να αξιολογήσουμε εκ νέου και να προσδιορίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας (...) και αυτό προφανώς θα προσδιορίσει αυτό που θεωρούμε αναγκαίο χειρισμό χρέους ώστε η Ελλάδα να είναι πράγματι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα και τη χρηματοδότηση μέσω των αγορών» συμπλήρωσε.

Όταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει την απάντησή της η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «είναι δύσκολο για εμάς να σχολιάσουμε μία συμφωνία στην οποία δεν υπογράφουμε σε αυτό το χρονικό σημείο. Ή υπογράφουμε;» ρώτησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για να λάβει την απάντηση ότι «σίγουρα ήσασταν εκεί και λάβατε μέρος στη συζήτησή μας».

«Το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ ενεπλάκη και συμμετείχε στη συνάντηση του Μαΐου (...) Αυτό που λέω είναι πως όντως υπήρξαν κάποιες προτάσεις μέσα στη συμφωνία, αλλά ότι πιστεύω πως για να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα πρέπει να συντάξουμε νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους» πρόσθεσε η κ. Λαγκάντ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<