Σταθάκης: Οι έξι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για επενδύσεις

14-06-2016, 12:03
Σταθάκης: Οι έξι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για επενδύσεις

Τις έξι πρωτοβουλίες μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί ένας κύκλος επενδύσεων στην οικονομία από τον ιδιωτικό τομέα, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τη Δευτέρα.

Οι πρωτοβουλίες αυτές της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

1. Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι έχει πέντε σημαντικές διαφορές από τους προηγούμενους:

    είναι στοχευμένος στην προώθηση της καινοτομίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
    απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες
    εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέρα από τα παραδοσιακά
    ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και
    προσφέρει σταθερό φορολογικό καθεστώς στις μεγάλες επενδύσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, «οι μεταβατικές διατάξεις του νέου Νόμου επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα από τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς, ξεκαθαρίζοντας ποιες επενδύσεις μπορούν να προχωρήσουν, βρίσκοντας πόρους για τη χρηματοδότησή τους και επιταχύνοντας τη διαδικασία αξιολόγησης».

2. Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπάρξει «ένεση» 8 δισ. ευρώ στην οικονομία, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα 750 εκατ. ευρώ το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, ζητούμενο είναι να ολοκληρωθούν τα έργα σε εκκρεμότητα, να τονωθεί η ρευστότητα της οικονομίας και να στηριχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.

3. Σχέδιο Γιούνκερ

Όπως εξήγησε ο υπουργός, έχουν ενταχθεί 42 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ, για τα οποία αναζητείται χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.

4. Χρηματοδοτική διπλωματία

Ήδη μια σειρά διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD, IFC) έχουν ξεκινήσει ή εντείνουν τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

5. Τραπεζικό σύστημα

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε ως ζητούμενο το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί ομαλά τις οικονομικές δραστηριότητες. Εκτίμησε επίσης ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποκατασταθεί η ομαλή πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, που συνεπάγεται επιστροφή του waiver, μείωση του haircut των ελληνικών ενεχύρων και ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Παράλληλα, τόνισε πως έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

6. Επιχειρηματικό περιβάλλον

Κατά τον κ. Σταθάκη, η κυβέρνηση προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και εντός του μήνα θα ολοκληρωθούν σχετικές μελέτες που διενεργούνται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Προωθείται, επίσης, η δημιουργία ενός συστήματος εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, αντίστοιχου των ΚΕΠ.

Τέλος, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, έχει ολοκληρωθεί και εντός του επόμενου μήνα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος για τις δημόσιες προμήθειες και συμβάσεις, που εδράζεται στην νέα τεχνολογία και σε ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης.

Ο υπουργός Οικονομίας υπενθύμισε τα τρία βασικά σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές, δηλαδή τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, του τραπεζικού συστήματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ για τη συνέχεια, είπε πως βασικό ζητούμενο είναι η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<