"Εμπλοκή" στις αποκρατικοποιήσεις καθυστερεί κι άλλο την εκταμίευση των 7,5 δισ.

07-06-2016, 10:44

«Κενά» στην εφαρμογή των μέτρων, που έχει υιοθετήσει η Αθήνα, προκειμένου να «κλειδώσει» η αξιολόγηση, η οποία «σέρνεται» εδώ και πολλούς μήνες, εντοπίζουν οι τεχνοκράτες, παρά το γεγονός ότι η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν είναι θετική επί της αρχής, έτοιμη, γραμμένη και ήδη στα «χέρια» του EWG.

Το μαρτύριο της… σταγόνας συνεχίζεται για την Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα ικανοποιήσει και τις τελευταίες «ορέξεις» των δανειστών και μάλιστα άρον άρον, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να έρθουν τα πολυπόθητα χρήματα προς την Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τις εξελίξεις και φυσικά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αρχηγών κι αξιωματούχων, οι αποφάσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ «πάνε» για τις 16 Ιουνίου, όπου είναι προγραμματισμένο το συμβούλιο του Eurogroup.

Ενδεικτική του νέου χρονοδιαγράμματος είναι η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι «η εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και να γίνει εντός του μήνα». Σύμφωνα δε με τον ίδιο, «οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα. Ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες».

Για ακόμη μια φορά το αισιόδοξο κλίμα που επιχείρησε η κυβέρνηση να καλλιεργήσει, δηλώνοντας με βεβαιότητα πως από το χθεσινό EWG θα βγει «λευκός καπνός», δεν κατάφερε να «περάσει». «Εμπλοκή» σημειώθηκε ξανά στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα στο ζήτημα της θέσπισης της νομικής ασυλίας για τη διοίκηση και τους πραγματογνώμονες του νέου υπερταμείου, της υπογραφή του μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού, καθώς και της μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Που σημαίνει δηλαδή πως τα τρία «αγκάθια», που προέκυψαν κατά την τηλεδιάσκεψη του EWG το βράδυ της περασμένης Κυριακής, παραμένουν έως και σήμερα, με τους δανειστές να δίνουν διορία ενός 24ωρου στην κυβέρνηση, προκειμένου να κάνει τις απαιτούμενες διορθωτικές αλλαγές.

Με βάση το καλό σενάριο, την ερχόμενη Πέμπτη το EWG θα συνεδριάσει και πάλι, προκειμένου να αποτιμήσει, αν η Ελλάδα ανταποκρίθηκε και στις τελευταίες εκκρεμότητες. Εάν και εφόσον η ετυμηγορία είναι θετική, τότε στις 13 Ιουνίου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ESM για να δρομολογηθεί η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ και στις 16 του μηνός, στο επικείμενο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα «ανάψουν» κι επίσημα το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση της υποδόσης, μήπως κι η αγορά λάβει μία προσωρινή, αλλά ψυχολογική «ανάσα» φέτος το καλοκαίρι.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<