Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Μαξίμου για την υποδόση των 7,5 δισ.

06-06-2016, 12:11
Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Μαξίμου για την υποδόση των 7,5 δισ.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η κυβέρνηση τη Δευτέρα, αναμένοντας την ετυμηγορία του EWG για το αν αρκούν τα «βαριά» μέτρα, ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, μήπως κι η αγορά λάβει μία προσωρινή και ψυχολογική «ανάσα» για το φετινό καλοκαίρι.

Το Μαξίμου συνεχίζει τα επικοινωνιακά «τεχνάσματα» και δηλώνει με βεβαιότητα πως σήμερα θα «κλειδώσει» και τυπικά η αξιολόγηση, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση των πρώτων χρημάτων προς τη χώρα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν τρία ανοιχτά «μέτωπα» ως προς το «καυτό» σκέλος των αποκρατικοποιήσεων. Αυτά αφορούν: την επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού, τη μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και τη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Τα σενάρια είναι δύο: Το πρώτο είναι το EWG να ανάψει το «πράσινο φως» και τις επόμενες μέρες να δοθούν τα 7,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν άμεσα κατευθυνθεί άμεσα για τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Το δεύτερο είναι ότι το EWG δεν συμφωνήσει σε εκταμίευση της υποδόσης και οι αποφάσεις θα λάβουν παράταση.

Αυτό που «καίει» την κυβέρνηση είναι σαφώς η κίνηση ματ του Μάριο Ντράγκι για την επαναφορά του λεγόμενου waiver να μην καθυστερήσει κι άλλο. Όσο όμως η αξιολόγηση δεν «κλείνει» και με τη «βούλα», τόσο κι ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα δίνει σήμα. Πέρα του ότι την περασμένη Πέμπτη δεχτήκαμε και την πρώτη «ψυχρολουσία» από το ξεκάθαρο μήνυμα του «Σούπερ Μάριο», που ήταν «πρώρα τα προαπαιτούμενα και μετά το waiver».

Κι ενώ το Μαξίμου διατυμπανίζει πως η «επόμενη μέρα» έφτασε για τη χώρα μας, ο Ιούνιος αναμένεται πολύ θερμός για τη χώρα μας, με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, με απλησίαστες τιμές στο «καλάθι» της νοικοκυράς, με δέσμευση των λογαριασμών για τους οφειλέτες του Δημοσίου και με πώληση όλων των «κόκκινων δανείων» σε funds, η οποία σηματοδοτεί μεγάλη «σφαγή» στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος  της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής», υπογράμμισε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας, αλλά εκτίμησε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων.

Παρόλη την αλήθεια, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι  επιδίωξή της είναι να χαράξει αναπτυξιακή πορεία, με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, τη στιγμή που τα υπουργεία κατακλύζονται καθημερινά από εργαζομένους σε διάφορους κλάδους, οι οποίοι δηλώνουν πως «πεινούν», καθώς είναι μήνες τώρα απλήρωτοι.

Θέματα της ίδιας ενότητας
04.18.2022 13:21

Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας: Στόχος η «πράσινη» ανάπτυξη
Τη νέα τραπεζική της φιλοσοφία ως πράσινη τράπεζα πρώτης επιλογής αλλά και δεύτερης ευκαιρίας, με ξεκάθαρη στόχευση την χρηματοδότηση...

04.08.2022 14:39

Φραγκογιάννης: «Θα διασφαλίσουμε εξαγωγείς και αγρότες να βρούν δρόμο σε υποκατάστατες αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας»
Τις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας να αντιμετωπιστούν οι "σημαντικές επιπτώσεις" από την κρίση Ουκρανίας- Ρωσίας...

04.08.2022 14:34

Νέα μέτρα ενίσχυσης αγροτών ζήτησε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ο Γ. Γεωργαντάς
Ο κ. Γεωργαντάς «κάλεσε την Επιτροπή να υιοθετήσει το κοινό έγγραφο 13 κρατών μελών, μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, και να συμπεριλάβει...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<