Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Μαξίμου για την υποδόση των 7,5 δισ.

06-06-2016, 12:11
Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Μαξίμου για την υποδόση των 7,5 δισ.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η κυβέρνηση τη Δευτέρα, αναμένοντας την ετυμηγορία του EWG για το αν αρκούν τα «βαριά» μέτρα, ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, μήπως κι η αγορά λάβει μία προσωρινή και ψυχολογική «ανάσα» για το φετινό καλοκαίρι.

Το Μαξίμου συνεχίζει τα επικοινωνιακά «τεχνάσματα» και δηλώνει με βεβαιότητα πως σήμερα θα «κλειδώσει» και τυπικά η αξιολόγηση, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση των πρώτων χρημάτων προς τη χώρα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν τρία ανοιχτά «μέτωπα» ως προς το «καυτό» σκέλος των αποκρατικοποιήσεων. Αυτά αφορούν: την επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού, τη μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και τη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Τα σενάρια είναι δύο: Το πρώτο είναι το EWG να ανάψει το «πράσινο φως» και τις επόμενες μέρες να δοθούν τα 7,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν άμεσα κατευθυνθεί άμεσα για τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Το δεύτερο είναι ότι το EWG δεν συμφωνήσει σε εκταμίευση της υποδόσης και οι αποφάσεις θα λάβουν παράταση.

Αυτό που «καίει» την κυβέρνηση είναι σαφώς η κίνηση ματ του Μάριο Ντράγκι για την επαναφορά του λεγόμενου waiver να μην καθυστερήσει κι άλλο. Όσο όμως η αξιολόγηση δεν «κλείνει» και με τη «βούλα», τόσο κι ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα δίνει σήμα. Πέρα του ότι την περασμένη Πέμπτη δεχτήκαμε και την πρώτη «ψυχρολουσία» από το ξεκάθαρο μήνυμα του «Σούπερ Μάριο», που ήταν «πρώρα τα προαπαιτούμενα και μετά το waiver».

Κι ενώ το Μαξίμου διατυμπανίζει πως η «επόμενη μέρα» έφτασε για τη χώρα μας, ο Ιούνιος αναμένεται πολύ θερμός για τη χώρα μας, με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, με απλησίαστες τιμές στο «καλάθι» της νοικοκυράς, με δέσμευση των λογαριασμών για τους οφειλέτες του Δημοσίου και με πώληση όλων των «κόκκινων δανείων» σε funds, η οποία σηματοδοτεί μεγάλη «σφαγή» στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος  της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής», υπογράμμισε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας, αλλά εκτίμησε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων.

Παρόλη την αλήθεια, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι  επιδίωξή της είναι να χαράξει αναπτυξιακή πορεία, με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, τη στιγμή που τα υπουργεία κατακλύζονται καθημερινά από εργαζομένους σε διάφορους κλάδους, οι οποίοι δηλώνουν πως «πεινούν», καθώς είναι μήνες τώρα απλήρωτοι.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<