Στο συρτάρι έμεινε το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

26-01-2013, 19:51
Στο συρτάρι έμεινε το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Της Σοφίας Καραγιάννη

Δριμύ κατηγορώ για τις μεγάλες καθυστερήσεις και την ανεπάρκεια διαχείρισης που επιδεικνύει στην υλοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» εξαπολύει κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο αγροτικός κόσμος της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δράσεων του πολύτιμου αυτού προγράμματος για την αγροτική οικονομία της Ελλάδας, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο οικονομικής ύφεσης και επενδυτικής «άπνοιας», εγείρουν μείζον πολιτικό ζήτημα και θέτουν τη χώρα πολύ κοντά στον κίνδυνο να χάσει πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα, όπως αποδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ και έδωσε στη δημοσιότητα αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, σημαντικές δράσεις για την αγροτική ανάπτυξη βρίσκονται στο σημείο-μηδέν, αφού ακόμη δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό τους. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι ακόμα και τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης που εμφανίζονται σε ορισμένες δράσεις, όπως τα επενδυτικά μέτρα του προγράμματος, στην πραγματικότητα αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου!

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι στο μέτρο που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών (Μ. 121) το ποσοστό απορρόφησης που εμφανίζεται (περίπου 20% στο τέλος Οκτωβρίου του 2012) στην πραγματικότητα αφορά μόνο τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Συνεπώς, για την τρέχουσα περίοδο η απορρόφηση παραμένει μηδενική. Μέχρι σήμερα, από τις 7.735 αιτήσεις επενδύσεων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που κατατέθηκαν, έχουν εγκριθεί μόλις 1.800 επενδυτικά σχέδια, ενώ προβλέπεται η διαδικασία των εγκρίσεων να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου. Όσο δε για τις πληρωμές της δημόσιας δαπάνης (112 εκατ. ευρώ περίπου μέχρι σήμερα, έναντι προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης ύψους 720 εκατ. ευρώ), αυτές αφορούν αποκλειστικά ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Μηδενική σχεδόν παραμένει, σύμφωνα με τα στοιχεία, και η απορρόφηση της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος στις επενδύσεις για τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων (Μ. 123Α). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέχρι σήμερα πληρωμές εκτιμώνται στο επίπεδο των 6 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης της τάξης των 260 εκατ. ευρώ. Μηδενική παραμένει και η απορρόφηση στα δύο σημαντικά ποιοτικά μέτρα του προγράμματος, όπως το σύστημα για την ποιότητα τροφίμων (μέτρο 132) και οι δραστηριότητες για την ενημέρωση και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων (μέτρο 133).

Σημειώνεται, τέλος, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική πρόοδος ως προς το Αγροτικό Ταμείο Εγγυοδοσίας και Επιχειρηματικότητας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η στήριξη των επενδύσεων του αγροτικού τομέα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.21.2018 16:02

Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς
Πρόγραμμα αντιμετώπισης των προσβολών του εντόμου σφήκα της καστανιάς (Dryococcus kuriphillus) σε καστανεώνες, εφάρμοσαν φέτος για πρώτη φορά, το...

05.21.2018 14:59

Ξεκίνησε η αξιολόγηση των αιτήσεων Μεταποίησης
Την έναρξη της αξιολόγησης των αιτήσεων του Μέτρου 4.2 «Μεταποίηση», ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο υποβλήθηκαν...

05.21.2018 14:51

Πιστώθηκαν 116 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεμένες
Από το μεσημέρι της Παρασκευής άρχισαν να φαίνονται στους λογαριασμούς 80.000 περιπου δικαιούχων ενισχύσεις συνολικού ύψους 116.190.590 ευρώ.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<