IBHS: Ανθεκτική στην ύφεση η εγχώρια κατανάλωση πουλερικών

01-06-2016, 13:54
IBHS: Ανθεκτική στην ύφεση η εγχώρια κατανάλωση πουλερικών

Ανθεκτικότητα στην οικονομική ύφεση επιδεικνύει η εγχώρια κατανάλωση πουλερικών, καθώς η εν λόγω κατηγορία θεωρείται πιο υγιεινό είδος διατροφής σε σχέση με το χοιρινό, βοδινό και αιγοπρόβειο κρέας, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της IBHS ΑΕ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της IBHS, οι καταναλωτές υποκαθιστούν τις υπόλοιπες κατηγορίες με κρέας πουλερικών, το οποίο αποτελεί σαφώς φθηνότερη επιλογή.

Πάντως, η αυξανόμενη ζήτηση δεν αποτυπώνεται πλήρως στον εγχώριο κλάδο, καθώς η παραγωγική επίδοση τα προηγούμενα χρόνια εμφάνισε αυξομειώσεις λόγω της σημαντικής ανόδου της τιμής των ζωοτροφών. Ωστόσο την τελευταία διετία το κόστος υποχώρησε, γεγονός που επέτρεψε την αύξηση της παραγωγής. Η Eurostat εκτιμάει ότι το 2014 η εγχώρια παραγωγή πουλερικών αυξήθηκε κατά 5,6% στους 190.530 τόνους, ενώ το 2015 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Η επιβολή των capital controls προκάλεσε προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία των πτηνοτροφικών εταιρειών, καθώς αντιμετώπισαν δυσχέρεια στην εισαγωγή πρώτων υλών. Πάντως, στο σύνολο του έτους προσδοκάται ότι ο όγκος πωλήσεων θα αυξηθεί, καθώς οι συνεχείς προσφορές από τα super market διατήρησαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ο κλάδος πλήττεται από εισαγωγές, κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία, χώρες που πλεονεκτούν λόγω του ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής. Εξάλλου, η κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε προσωρινό πλεόνασμα προϊόντων σε αρκετές αγορές, οι οποίες το διέθεσαν στις νότιες χώρες σε αρκετά χαμηλές τιμές.

Επίσης, τα προϊόντα προωθούνται στα super market σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές, λόγω της διαπραγματευτικής δύναμης των αλυσίδων και των ανταγωνιστικών τιμών των εισαγόμενων κοτόπουλων.

Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Η κατανάλωση πουλερικών κατά την τρέχουσα περίοδο ύφεσης αναδεικνύεται ως η πλέον ανθεκτική κατηγορία, καθώς η φθηνότερη τιμή των προϊόντων τα καθιστούν πιο ελκυστικά στο μέσο καταναλωτή. Εξάλλου, τα πουλερικά χρησιμοποιούνται από τις αλυσίδες super market ως μέσο προσέλκυσης των καταναλωτών μέσω συχνών προσφορών. Ωστόσο, οι καταναλωτές στρέφονται εν μέρει σε φθηνότερα κοτόπουλα που εισάγονται από τρίτες χώρες, εις βάρος της ελληνικής παραγωγής».

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 34 επιχειρήσεων. Από τα βασικά συμπεράσματα προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2014 διαμορφώθηκε σε 502,40 εκατ. ευρώ (+14,3% από το 2013). Το μέσο περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε σε 8,3%, ενώ το περιθώριο των ΚΠΦ παρέμεινε στο 1%. Ο δείκτης των Ξένων ως προς τα Ίδια Κεφάλαια υποχώρησε στο 0,7 προς 1 ενώ το μέσο διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους 5 μήνες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.21.2018 16:58

Επιχείρηση εντοπισμού μεγάλου αριθμού παράνομων φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλονίκη
Με τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.

02.21.2018 14:17

«Τρέχει» την τέταρτη ηλεκτρονική δημοπρασία η Πειραιώς
Στην τέταρτη ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, στις 20 και 21 Μαρτίου 2018 μέσω του...

02.21.2018 13:22

«Πεδίο μάχης» η Βουλή με 10 κάλπες-Ένταση, «γαλλικά» και πόλωση
«Πεδίο μάχης» θυμίζει η Βουλή στη «σκιά» της σκανδαλολογίας… Η συζήτηση σχετικά με την περιβόητη υπόθεση της Novartis άναψε τα «αίματα» με...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<