Προς οριστική ρήξη ΠΑΣΕΓΕΣ – Τσαυτάρη

26-01-2013, 19:45
Προς οριστική ρήξη ΠΑΣΕΓΕΣ – Τσαυτάρη

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε για μια ακόμη φορά η ΠΑΣΕΓΕΣ, καταγγέλλοντας ανοιχτά τα λάθη και τις παραλείψεις στην πολιτική που εφαρμόζεται για τον αγροτικό τομέα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στοχοποιώντας ευθέως τον αρμόδιο υπουργό κ. Αθ. Τσαυτάρη.

Έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, η ΠΑΣΕΓΕΣ προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης σε βάρος του υπουργείου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι, αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες και δεν προχωρήσουν σε εφαρμογή καίρια αγροτικά ζητήματα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «στον αέρα», θα σημάνει πόλεμος»!

Ειδικότερα, με την ανακοίνωσή της:

-Μιλά ανοιχτά για «αφαίμαξη» των αγροτών μέσα από μία σειρά πρόσφατων μέτρων

-Κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τα προβλήματα της αποεπένδυσης και της υποχρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα, και

-Καταγγέλλει την αποδιοργάνωση και διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, ως απόρροια του άθλιου νόμου για τους συνεταιρισμούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κοινή είναι η διαπίστωση πως τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα οξύνονται καθημερινά και απειλούν με οικονομική καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή το κυβερνητικό έργο στερείται σχεδιασμού, στρατηγικής και αποτελεσματικότητας και είναι όχι μόνο ανύπαρκτο, αλλά και αρνητικό, και εξαντλείται σε επαναλαμβανόμενες επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες της κυβέρνησης για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην ώρα τους, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι αυτό γίνεται και με τη συμβολή της ΠΑΣΕΓΕΣ και των μελών της, επί σειρά ετών.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν η διαδικασία καταβολής ενισχύσεων η οποία ισχύει εδώ και επτά χρόνια να  εμφανίζεται ως στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Όσον αφορά τα πρόσφατα μέτρα, το δ.σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο του Μνημονίου 3, προέκυψε αφαίμαξη των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 673 εκατ. ευρώ, αύξηση εισφορών ύψους 90 εκατ. ευρώ, μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες ύψους 152 εκατ. ευρώ, μείωση επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου ύψους 130 εκατ. ευρώ, μείωση ειδικών προγραμμάτων γεωργίας ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση για τους αγρότες ανέρχεται σε 1.070 εκατ. ευρώ κατά το 2013.

Επιπλέον, με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο (επιβολή φόρου 13% στους αγρότες, επιβολή φόρου στα έσοδα από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επιβολή φόρου με συντελεστή 26% στις συναλλαγές των αγροτικών συνεταιρισμών), αλλά και με τα επικείμενα συμπληρωματικά φορολογικά μέτρα (φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκμεταλλεύσεων των αγροτών), η συνολική επιβάρυνση των αγροτών θα φτάσει στο ύψος των 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας έτσι το σύνολο σχεδόν των κοινοτικών ενισχύσεων των 2,2 δισ. «που κατεβλήθησαν στην ώρα τους». Πρόκειται για μέτρα και επιβαρύνσεις, που όπως τονίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ κινούνται πλέον στα όρια της κοινωνικής αναλγησίας.

Κατά δεύτερον, ο νόμος 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς όχι μόνο δεν επέλυσε συγκεκριμένα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος, αλλά, δεδομένου ότι είναι ανεφάρμοστος και μη υλοποιήσιμος, έχει εγκλωβίσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις, που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μετατροπές και συγχωνεύσεις. Μάλιστα, οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεών του, όπως αυτές αναφέρονται στο πόρισμα της επιτροπής που συνέστησε ο ίδιος ο υπουργός, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.18.2019 12:19

Την απονομή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που μετατάχθηκαν ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Να λάβουν την επικουρική σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι μικροεπιχειρηματίες από τον ΟΓΑ μετατάχθηκαν υποχρεωτικά τη δεκαετία 1990-2000 στο...

02.18.2019 12:11

«Τρέχουν» στο... παρά πέντε για λιγνίτες και ΔΕΠΑ
«Ορθάνοιχτο» είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μέρος του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

02.15.2019 19:07

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες - Νέα επίθεση στην κυβέρνηση
Το πρωί του Σαββάτου φεύγουν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<