Ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα οι αγρότες

26-01-2013, 19:42
Ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα οι αγρότες

Της Σοφίας Καραγιάννη

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, προκαλώντας ισχυρό πονοκέφαλο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην κυβέρνηση.

Αν και το προηγούμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμφανιζόταν καθησυχαστική ως προς το μέγεθος των αγροτικών κινητοποιήσεων, με το επιχείρημα του «σοκ» που έχει υποστεί η κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης, τελικά οι αγρότες πέρασαν στην αντεπίθεση και σχεδιάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και δυναμική κάθοδο στην Αθήνα!

Στο κλίμα αυτό μπήκε δυναμικά η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία μετά από διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου με θέμα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα όχι μόνο εξέδωσε ανακοίνωση-καταπέλτη για την πολιτική του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου, αλλά σήκωσε και τη «σημαία» των κινητοποιήσεων, δίνοντάς τους αυτήν τη φορά και θεσμική κάλυψη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της: «Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχοντας επίγνωση του ρόλου του και της προάσπισης των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών, δεν μπορεί να μείνει απαθές και απλός παρατηρητής των γεγονότων και συγκαλεί Πανελλαδική Σύσκεψη όλων των ενώσεων, συνεταιρισμών και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και αγροτικών συσπειρώσεων του αγροτικού κινήματος, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 στην Αθήνα, προκειμένου από κοινού να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο δράσεων για ανατροπή αυτής της σκληρής και ανάλγητης αντιαγροτικής πολιτικής».

Την ίδια ώρα, γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από τις Σέρρες υπογράμμισε στην «Παραγωγή» ότι, αν δεν αλλάξει στάση σε θέματα όπως το φορολογικό, το αγροτικό πετρέλαιο, τη λειτουργία του ΕΛΓΑ κ.ά., «η κοινωνική αντίδραση σε όλα όσα γίνονται τελευταία θα ξεκινήσει από τους αγρότες και θα συμπαρασύρει και άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν μείνει απροστάτευτες στην κρίση». Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωπος του θεσσαλικού κάμπου τόνισε πως αυτήν τη φορά «δεν αποκλείουμε καμία μορφή αγώνα». Μέχρι χθες είχαν πάρει «φωτιά» η Θεσσαλία, η Μακεδονία, ο Έβρος, ενώ ελαφρώς διστακτικοί εμφανίζονταν μόνο οι Στερεοελλαδίτες αγροτοσυνδικαλιστές. Σύμφωνα με πολλούς όμως, είναι απλώς ζήτημα χρόνου να γίνει μαζική και δυναμική η συμμετοχή τους.

Στο μέσο της βδομάδας οι εκπρόσωποι του θεσσαλικού κάμπου, έπειτα από δικό τους αίτημα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση των πρώτων τρακτέρ, που είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στους δρόμους, και μετά από δύο ώρες αποδείχθηκε αδιέξοδη.

Οι αγρότες δήλωσαν ότι «δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματά μας» και ότι μετά από αυτή την εξέλιξη ξεκινούν νέες συσκέψεις, ώστε να οργανώσουν την άμεση έξοδό τους στους δρόμους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε πως «η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ήταν σε θετικό κλίμα. Εξήγησα στους εκπροσώπους πως κάνουμε ό,τι μπορούμε»! Ωστόσο, πληροφορίες τον θέλουν να έχει θορυβηθεί από την έκταση του προβλήματος και να αναζητά πολιτική προστασία από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Το θέμα φέρεται να απασχολεί έντονα και το γραφείο του πρωθυπουργού, απ’ όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στον κ. Τσαυτάρη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε «να μαζευτεί η κατάσταση».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.25.2017 17:40

Η ΕΛΑΪΣ-Unilever πουλά τα σήματα Άλτις, Ελάνθη και Solon
Στην πώληση των ελαιολάδων προχωρά η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, σε συνέχεια της επαναξιολόγησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των στρατηγικών επιλογών της...

09.25.2017 15:22

Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες
Την έναρξη του προγράμματος παροχής χρηματικού βοηθήματος σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας...

09.25.2017 14:56

Οι Έλληνες δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος: «Τρύπα» στα έσοδα 8μήνου
Η μετάθεση της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη του Σεπτεμβρίου και το «άκυρο» των Ελλήνων πολιτών ως προς την πληρωμή του...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<