Εurogroup: Συμφωνία με "αστερίσκους" για δόσεις και χρέος

25-05-2016, 10:52
Εurogroup: Συμφωνία με

Συμφωνία έχουμε, αλλά όχι την πολυπόθητη, για την οποία «πανηγύριζε», προτού ακόμα επιτευχθεί, η κυβέρνηση. Στο χθεσινό «μαραθώνιο» του Eurogroup, ύστερα από 11 ώρες συνεδρίασης, οι εταίροι άναψαν το «πράσινο φως» για την τμηματική εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, έθεσαν επί «τάπητος» τα προαπαιτούμενα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και μετέθεσαν τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον…

Αφενός τηρήθηκε σιγή ιχθύος για το τί ακριβώς ορίζει η ελάφρυνση του χρέους, από τί θα «συνοδεύεται» και σε ποιό ποσοστό θα γίνει αφετέρου σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι ζητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ο Πολ Τόμσεν, που αντιπροσώπευε το Ταμείο, δεν απάντησε στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις, παρά τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε».

Με λίγα λόγια δηλαδή οι δανειστές εν μέσω και άλλων μεγάλων προβλημάτων στην ευρωπεριφέρεια, τα οποία απαιτούν άμεσα προσοχή και αντιμετώπιση, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν στην ελληνική πλευρά, τί ζητούν και για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε αυτό το καλοκαίρι να βγει… ευκολότερα κι όχι, όπως τα περσινά «Ιουλιανά».

Κουβέντα δεν ακούστηκε ούτε για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων ούτε για περιόδους χάριτος ούτε και για «πάγωμα» των επιτοκίων, όπως προβλεπόταν από τη μία στην έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέους και από την άλλη στο προσχέδιο της Κομισιόν, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες πριν το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι δεν αναφέρθηκαν οι Ευρωπαίοι, αλλά ότι καμία αναφορά δεν έγινε από τον κ. Τόμσεν. Το ΔΝΤ είχε ξεκάθαρη στάση μέχρι το Eurogroup. Φέρεται όμως να υποχώρησε ως προς το αίτημά του για άμεση ελάφρυνση του χρέους μπροστά στην ανένδοτη στάση του Βερολίνου.

Οι Ευρωπαίοι διευκρίνισαν ότι η πορεία προς την ελάφρυνση του χρέους προβλέπει τρία στάδια, μιλώντας για μέτρα-«κάβα», που θα ξεδιπλώνονται προοδευτικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις για την κάλυψη των στόχων των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών. Αναφερόμενοι στα προαπαιτούμενα, οι Ευρωπαίοι διευκρίνιζαν ότι τα έκτακτα μέτρα θα λαμβάνονται, εάν κι εφόσον χρειάζεται κι όποτε χρειάζεται. Τη διευκρίνιση αυτή αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» η κυβέρνηση, για να αποδείξει πως αυτή έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Πάντως, οι 19 επιμένουν να θέτουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τα τρία στάδια για το χρέος

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.

Στο β’ 15νθημερο του Ιουνίου τα πρώτα λεφτά

Συνολικά θα απελευθερωθούν 10,3 δισ. ευρώ προς την Αθήνα. Τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπό την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα, που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

Και το ΔΝΤ;

Το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του Ταμείου να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς σχετικά με το τί σκοπεύει να κάνει η ευρωζώνη σε περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε».

Ο πρόεδρος του συμβουλίου ανέφερε πως το Eurogroup κατέληξε σε έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε χρειαστεί. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αποφασίζει το Eurogroup και εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να αφορά μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF καθώς και το πλαφόν και την αναβολή των πληρωμών τόκων.

Τέλος, το Εurogroup συμφώνησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του, πρέπει να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά τη λήξη του προγράμματος κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Τόμσεν: Όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Τσακαλώτος: Η συμφωνία, αρχή εξόδου της χώρας από την ύφεση

Αισιοδοξία ότι η συνολική συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,  μετά τη λήξη του Eurogroup.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία εξέφρασε και ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<