Μίνι κυβερνητική κρίση με τη διαφοροποίηση Κατριβάνου

23-05-2016, 11:05
Μίνι κυβερνητική κρίση με τη διαφοροποίηση Κατριβάνου

Σε πολύ λεπτές ισορροπίες κινείται η πλειοψηφία των «153», καθώς η κυβέρνηση λίγο και θα… έμενε με τους «152», αν η Βασιλική Κατριβάνου αποφάσιζε να ανεξαρτητοποιηθεί και να διατηρήσει την έδρα της. Η ίδια ωστόσο παραιτήθηκε από το βουλευτικό της αξίωμα, όπως ήταν και αναμενόμενο, έδωσε την έδρα της στο κόμμα και τη θέση της αναλαμβάνει από σήμερα ο Γιώργος Κυρίτσης, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κυβερνητικού Οργάνου για το προσφυγικό. Η διαφοροποίηση αυτή, αν και η μόνη και πολυσυζητημένη στους διαδρόμους του Μαξίμου, προβληματίζει έντονα τον πρωθυπουργό για την επόμενη μέρα.

Το «μασάζ» τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και των κκ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο δεν απέδωσε τα μέγιστα. Ήταν βέβαια μάλλον «κοινό μυστικό» ότι την «έκπληξη» θα κάνει είτε η κυρία Κατριβάνου-όπως κι έκανε-είτε η κυρία Βαγενά, γι΄αυτό και το Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκε. Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε τις ρυθμίσεις για το υπερταμείο και τον «κόφτη», επισημαίνοντας στην ανακοίνωση της παραίτησής της ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτικές, που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να’ χει το γεγονός ότι η ίδια δεν διατήρησε την έδρα της ανακούφισε πολύ τον κ. Τσίπρα, τη στιγμή που στο αυριανό Eurogroup η Αθήνα έχει πολλές αξιώσεις, τις οποίες δεν φέρονται βέβαια πρόθυμοι να καλύψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και συγκεκριμένα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, που δηλώνει ανένδοτος για αποσαφήνιση του τρόπου ελάφρυνσης του χρέους στο συμβούλιο της Τρίτης.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα σχολιάσει την απόφαση της κυρίας Κατριβάνου να καταψηφίσει τις επίμαχες ρυθμίσεις του υπερ-νομοσχεδίου. Τηρεί σιγή ιχθύος, βλέποντας μόνο το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η σιωπή αυτή δηλώνει αμηχανία και ανησυχία για την ενδοκυβερνητική και εσωκομματική συνοχή.

Η κυβέρνηση είχε επιστρατεύσει όλα τα επικοινωνιακά της «μέσα», για να αποφύγει τυχόν «ανταρσίες». Ανάμεσα στους «153» πολλοί ήταν εκείνοι, που δήλωναν έντονη δυσαρέσκεια και αντιδρούσαν σφόδρα, γι΄αυτό και τους μοιράστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο «υλικό τεκμηρίωσης», ώστε να προλάβει τα εύλογα ερωτήματα βουλευτών, που διαφωνούν.

Το ίδιο δεν χρειάστηκε να γίνει με το «πακέτο» των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο κάνει την καθημερινότητα των καταναλωτών ακόμα πιο δύσκολη και καθιστά το «καλάθι» της νοικοκυράς «ασήκωτο». Για τους έμμεσους φόρους, οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης εξάλλου είχαν επισημάνει πως επέλεξαν το δρόμο της επιβάρυνσης σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, παρά τις αυξήσεις σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα τους οργανισμούς αυτούς έχουν «εκτιναχθεί».

Στο μεταξύ, η κυβερνητική πλειοψηφία κινδύνεψε και από την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου στην τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για πάγωμα των ειδικών μισθολογίων τη διετία 2017-2018.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.21.2021 15:34

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγκριση της 9ης τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης
«Η έγκριση της 9ης τροποποίησης του ΠΑΑ από την ΕΕ αποτελεί το επισφράγισμα μιας εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλλαμε...

12.21.2021 15:29

Πιστοποίηση έντεκα φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τη στήριξη των εξαγωγών
Έντεκα φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές που θα ενισχύσουν την εξαγωγή φρέσκων φρούτων προς την αγορά των ΗΠΑ πιστοποιήθηκαν από το Τμήμα...

12.21.2021 15:26

Συμφωνία Λιβανού με επαγγελματίες για απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα
Η τιμή απόσυρσης ορίστηκε στο επίπεδο του 1,40 ευρώ το κιλό και «θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για την αύξηση της τιμής των εξαγωγών με...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<