Συνάντηση Μπόλαρη με τον πρέσβη των ΗΑΕ

20-05-2016, 14:09
Συνάντηση Μπόλαρη με τον πρέσβη των ΗΑΕ

Την προκλητική δυνατότητα για αναβάθμιση των εμπορικών συναλλαγών στο αγροδιατροφικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών συζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης έθεσε στην συνάντηση με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Sultan Mohammed Al Ali.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εξαιρετικά φιλικές σχέσεις επί σειρά ετών των δύο κρατών, οι οποίες επιβεβαιώνονται ιδιαίτερα την περίοδο αυτή δοκιμασίας της ελληνικής οικονομίας. Τα Η.Α.Ε. είναι χώρα προορισμού πολλών Ελλήνων εργαζομένων, επιστημόνων και επιχειρηματιών , οι οποίοι με την παρουσία τους συνέβαλλαν καθοριστικά στην εδραίωση ενός βέλτιστου κλίματος εμπιστοσύνης. Καθώς είναι εμφανής η μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες με τις αντίστοιχες των Αραβικών Εμιράτων είναι κοινή η πρόκληση για τις δύο κυβερνήσεις να διαμορφώσουμε το ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε τα κρίσιμα σημεία στα οποία μπορεί να αναβαθμιστεί η εισαγωγική - εξαγωγική συνεργασία με τα Η.Α.Ε. όσον αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην άριστη ποιότητα και την επάρκεια των φρούτων , νωπών, αποξηραμένων και κονσερβοποιημένων, το ελαιόλαδο και τις ελιές, τα νωπά κηπευτικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα φέτα, κρέας, βόειο και αιγοπροβάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επείγουσα αναγκαιότητα υπογραφής Πρωτοκόλλου Φυτοϋγειονομικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών για τα προϊόντα ενδιαφέροντος. Άλλωστε, όπως αποδεικνύει η αρχαιολογία οι Έλληνες έμποροι δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές εδώ και 4000 χρόνια χάρη στην ποιότητα των προϊόντων τους και στις εμπορικές τους δεξιότητες και την αξιοπιστία τους στις συναλλαγές.

 

Εν κατακλείδι έγινε αναφορά στις προκλήσεις που υπάρχουν στον τουριστικό κλάδο και τον αγροτουριστικό τομέα, όπου υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τις από κοινού συνεργασίες και επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

 

Από τη μεριά του ο Πρέσβης αναφέρθηκε με θέρμη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τα στοιχεία που ενώνουν την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις εξαιρετικές εμπορικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που ενώνουν τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας την εντολή που έχει από την Κυβέρνηση της χώρας του για ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών. Τόνισε ότι είναι μεγάλη επενδυτική ευκαιρία δεδομένων των διαθέσιμων πόρων της Ελλάδας (γη, νερό, τεχνογνωσία, εμπειρία, ανθρώπινο δυναμικό), και των απαραίτητων υποδομών και την οικονομική ευχέρεια που διαθέτουν τα Αραβικά Εμιράτα. Η χωρική εγγύτητα μάλιστα δρα καταλυτικά υπέρ της ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών των δύο κρατών.

 

Ο Εξοχότατος Πρέσβης κ. Αλ Άλι εξέφρασε την στέρεα πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικές προοπτικές ώστε με τις σωστές επενδυτικές συνέργειες και εμπορικές συνεργασίες να ανταπεξέλθει της σημερινής δυσχέρειας. Γι’ αυτό υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η προετοιμασία για την διοργάνωση και επιτυχία της Μεικτής Διυπουργικής που θα συγκληθεί στο Άμπου Ντάμπι στα τέλη του τρέχοντος έτους, στην οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθούν για επίλυση και υπογραφή διακρατικής συμφωνίας θέματα που αφορούν στον αγροδιατροφικό τομέα.
Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Α.Ε. είναι προγραμματισμένη τους επόμενους μήνες επίσκεψη Εμιρατινών εμπειρογνωμόνων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο , στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας για την έρευνα, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία στον αγροτικό τομέα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<