«Κόφτης» θα «κόβει» και μισθούς και συντάξεις

19-05-2016, 11:15
«Κόφτης» θα «κόβει» και μισθούς και συντάξεις

Σχεδόν απίθανο μοιάζει, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, να «γλιτώσουν» από τον περιβόητο «κόφτη» οι μισθοί και οι συντάξεις κι ας επιμένει η κυβέρνηση να επιστρατεύει όλα τα επικοινωνιακά της «τρικ», για να παρουσιάσει ότι ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών θα βρίσκεται υπό τον έλεγχό της. Όπως τονίζουν στο «Χ» οικονομικοί αναλυτές, μισθοί και συντάξεις αποτελούν το 70% περίπου του συνόλου των δαπανών στο δημόσιο τομέα, που σημαίνει πως το «τσεκούρι» είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Στο κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο θα μειώνονται αυτόματα οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, η απάντηση είναι ότι σε κάθε τομέα θα υπάρχουν οροφές, από τις οποίες δεν πρέπει να ξεφύγουν οι δαπάνες. Αν η απόκλιση από τον στόχο μια χρονιά είναι μικρή, περιορισμένη, αυτό μπορεί να διορθωθεί μέσω των ελαστικών δαπανών. Αν, όμως, είναι μεγάλη, τότε θα μπορούν να μειωθούν δαπάνες από περικοπές αμοιβών, μισθών και συντάξεων που αναλογούν στο 70% περίπου του συνόλου των δαπανών στον δημόσιο τομέα.

Το βασικό γνώρισμα του μηχανισμού είναι ότι θα ενεργοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα, που θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών, αφού διαπιστώνεται η απόκλιση είτε έναντι των δημοσιονομικών στόχων είτε έναντι των προβλέψεων για το ΑΕΠ.

Οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες, καθώς στο Διάταγμα θα περιγράφονται κωδικοί και το βάθος του «κόφτη», από τον οποίο τελικά θα εξαιρούνται μόνο πολύ «ευαίσθητες» δαπάνες ήτοι για την Υγεία, την Εθνική Ασφάλεια, καθώς και μια σειρά κοινωνικών επιδομάτων.

Ο μηχανισμός προβλέπει και εκπτώσεις. Ειδικότερα:

α) Εάν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με 0,25% του ΑΕΠ, δεν λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.

β) Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% έως και 0,75% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 0,5%του ΑΕΠ.

γ) Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% έως και 1,25% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 1% του ΑΕΠ.

δ) Εάν η απόκλιση είναι από 1,26% έως και 1,75% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 1,5%του ΑΕΠ.

ε) Εάν η απόκλιση είναι από 1,76% έως και 2,25% του ΑΕΠ, λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής ύψους 2% του ΑΕΠ.

Εάν το Π.Δ. δεν εκδοθεί ως τις 31 Μαΐου, τότε οι περικοπές θα είναι οριζόντιες, ενώ πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους θα είναι δυνατή η αντικατάσταση των περικοπών από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλά από το σκέλος των εσόδων ήτοι από αυξήσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα.

Σημειωτέον ότι ο μηχανισμός θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον ως και το 2020, προκειμένου- όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2017- 2019.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι περικοπές θα είναι έως το 2% του ΑΕΠ κάθε έτους, ανάλογα με το ύψος της απόκλισης έναντι των στόχων. Ταυτόχρονα, ένα ποσοστό 10% επί του συνόλου των κρατικών δαπανών, πέραν των κατηγοριών που εξαιρούνται, θα διατηρούνται ως «μαξιλάρι» και δεν διατίθενται έως την 1η Ιουλίου κάθε έτους.

Ο «κόφτης» δεν θα ενεργοποιείται για αποκλίσεις έως το 0,25% του ΑΕΠ, ή σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας και φυσικών καταστροφών. Έως τις 10 Μαΐου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεση, θα διαπιστώνονται η αρνητική απόκλιση και το εύρος της, και θα αποτυπώνεται σε ποσό το συνολικό ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.26.2021 15:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση
Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός...

11.26.2021 15:36

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην...

11.26.2021 15:30

Ικανοποίηση ΣΕΚ για προστασία της Φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην ανάκληση και αφαίρεση της...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<