Κυβέρνηση: Επικοινωνιακοί "ελιγμοί" με τον "κόφτη"

17-05-2016, 10:34
Κυβέρνηση: Επικοινωνιακοί

Της Βούλας Μαλαίνου

Να μην βρεθεί αντιμέτωπη με «εκπλήξεις» κατά την ψηφοφορία επί του υπερ-νομοσχεδίου την ερχόμενη Κυριακή εύχεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που αναμένονται διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ως προς επιμέρους άρθρα του «πακέτου», που έρχεται στη Βουλή και συγκεκριμένα όσον αφορά τον «κόφτη», τα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός δεν ανησυχεί ότι δεν θα ψηφιστεί επί της αρχής το υπερ-νομοσχέδιο. Τον προβληματίζουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις και «ανταρσίες», καθώς αφενός το κύριο μέλημά του είναι πως θα κρατήσει ενωμένο το κόμμα και αφετέρου επειδή μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου χρονολογούνται δομικές αλλαγές, όπως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Συνεπώς, η συνοχή είναι το μεγάλο ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στοχεύοντας στο ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό «μέτωπο», λοιπόν, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και οι στενοί του συνεργάτες «παίζουν» επικοινωνιακά με τον «κόφτη», επισημαίνοντας καταρχήν πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται, εάν και όποτε δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Δεύτερον, υπογραμμίζοντας ότι το «βάρος» δεν πέφτει απαραίτητα σε μισθούς και συντάξεις, αλλά οι περικοπές θα αφορούν και άλλες δαπάνες. Τρίτον, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει και να αποφασίζει για το τί και από πού θα «κόβει» ο «κόφτης». Με λίγα λόγια δηλαδή υποστηρίζουν ότι τον έλεγχο τον έχει η κυβέρνηση!

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυτόματος μηχανισμός δαπανών είναι ένα «προληπτικό μέτρο». Στη «λίστα» των 3,6 δις. ευρώ που πρότειναν οι δανειστές, συμπεριλαμβάνονταν και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και απελευθέρωση των απολύσεων στο Δημόσιο και πάλι, ως ενέχυρο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Πάντως, μία μέρα πριν την προγραμματισμένη συζήτηση του υπερ-νομοσχέδιου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το τί προβλέπει το «πακέτο», που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, έτσι ώστε το Μαξίμου να προλάβει κάθε αντίδραση και να κατευνάσει τα «πνεύματα».

«Καίει» το χρέος

Στο μεταξύ η κυβέρνηση κάθεται σε… αναμμένα κάρβουνα όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, την ώρα που οι Ευρωπαίοι χαμηλώνουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών για τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Όπως και να’ χει, όμως, ο πρωθυπουργός φέρνει το «πακέτο» των έμμεσων φόρων προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ οι συζητήσεις για το χρέος δεν έχουν καν «ανοίξει». Κι όχι μόνο αυτό, δεν υπάρχει και σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι πρώτες σοβαρές διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Που σημαίνει πως «αιωρείται» ακόμη η συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεδομένου μάλιστα ότι πάγια θέση του Βερολίνου είναι ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί η βιωσιμότητα του χρέους επί τάπητος, η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα από τα δύο τινά στο επικείμενο Eurogroup: Το πρώτο σενάριο λέει ότι θα μεταβληθούν οι αποφάσεις για το χρέος το φθινόπωρο. Συνεπώς, ο ρόλος του ΔΝΤ θα αποσαφηνιστεί τότε. Το δεύτερο σενάριο λέει ότι η συζήτηση για το χρέος θα «ανοίξει» το 2018. Μέχρι τότε όμως το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να αναμένει αποφάσεις. Και το χειρότερο είναι πως δεν θα συμμετέχει ούτε στη χρηματοδότηση, πράγμα, που δεν συμφέρει σαφώς την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται τώρα να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος στο Eurogroup και επιδιώκει πλέον έστω την αποσαφήνιση ενός χρονοδιαγράμματος.

Την ίδια ώρα πάντως από την άλλη άκρη του Ατλαντικού γίνονται παρεμβάσεις για ελάφρυνση του χρέος εδώ και τώρα. Μόνο έτσι θα σωθεί η Ελλάδα, λέει ο Λευκός Οίκος και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<