Καίει» το καλάθι της νοικοκυράς, φόροι παντού!

12-05-2016, 10:55
Καίει» το καλάθι της νοικοκυράς, φόροι παντού!

Κόβουν-ράβουν την «καυτή» λίστα με τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δις. ευρώ τα κυβερνητικά στελέχη, για να «περάσουν» το υπερ-νομοσχέδιο όσον το δυνατόν πιο αθόρυβα από τη Βουλή, έτσι ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαϊου να επικυρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές και στη συνέχεια το Μαξίμου να ασχοληθεί με τα περί δομικών αλλαγών.

 

Η λίστα «καίει» το καλάθι της νοικοκυράς, το οποίο εκτοξεύεται στα ύψη με την αύξηση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ στο 24%. Η ανατίμηση των τιμών θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και το σούπερ μάρκετ θα είναι πια απλησίαστο, τη στιγμή που η ανεργία «μαστίζει» και οι μισθοί δεν καταβάλλονται. Μάλιστα το 24% στοιχίζει στα νοικοκυριά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα «φωτιά» παίρνει και οι φόροι σε αμόλυβδη, τσιγάρα, ποτά και μπύρα, ενώ ούτε και ο καφές γλιτώνει από τις… αυταπάτες του πρωθυπουργού.

 

Ειδικότερα, ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ αντί για 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ. Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,08 ευρώ. Παράλληλα, την «ανιούσα» παίρνουν το πετρέλαιο θέρμανσης, το υγραέριο και το αέριο.

 

Επίσης, αυξήσεις έρχονται και στην ταξινόμηση των τελών, ενώ ΕΦΚ μπαίνει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στη συνεδρομητική τηλεόραση.

 

Από τη συμφωνία, για την οποία πανηγυρίζει κιόλας η κυβέρνηση και οι υπουργοί του, δεν γλιτώνουν ούτε οι ξενοδόχοι, καθώς έρχεται και το ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ ανά αστέρι στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, βάζοντας «ταφόπλακα» στον τουρισμό, στη μοναδική «σανίδα σωτηρίας» για την οικονομία μας.

 

Η  χώρα οδεύει προς πέμπτο μνημόνιο, αφού το τέταρτο έχει ήδη «κλείσει» με το «πακέτο» των μέτρων ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ ήταν σαφείς: από τον «κόφτη», τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών» δεν θα γλιτώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις. Που σημαίνει πως εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε θα μπει και νέο «μαχαίρι». Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στο Δημόσιο και «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις προβλέπει έτσι κι αλλιώς η δέσμη των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, την οποία η κυβέρνηση λέει πως δεν θα λάβει, αλλά η ενεργοποίηση του «κόφτη» σηματοδοτεί την οριοθέτησή της.

 

Ήδη στο «πακέτο», που φτάνει προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπονται περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.

 

 Η «καυτή» αυτή λίστα των έμμεσων φόρων, καθώς και η λύση επί του χρέους θα εξεταστούν στο σημερινό EWG, το οποίο, όπως πάντα, θα αποτελέσει κρας τεστ για το Eurogroup της 24η2 Μαϊου.

 

Πάντως, για το επόμενο 15νθήμερο το κοινοβουλευτικό «ποτήρι» είναι «πικρό». Το Μαξίμου δηλώνει με σιγουριά πως αυτή η Βουλή θα ανάψει το «πράσινο φως», την ίδια στιγμή όμως η κοινή γνώμη βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση. Το πολιτικό δέλεαρ είναι πολύ ισχυρό και η υποτιθέμενη «νίκη» στο Eurogroup ως προς το ζήτημα του χρέους, το βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για να πείσει και τους πιο δυσαρεστημένους βουλευτές να δώσουν τη θετική τους ψήφο.

 

Στο «καυτό» ζήτημα του χρέους, ο δρόμος μάλλον είναι στρωμένος με «αγκάθια» παρά με ροδοπέταλα. Καταρχήν, το ΔΝΤ δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Οι Ευρωπαίοι θέλουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητούν από την κυρία Λαγκάρντ να αποδεχτεί την πρόταση για τον «κόφτη», άρα να συμφωνήσει και στους δημοσιονομικούς στόχους. Πάγια θέση της «σιδηράς κυρίας» όμως είναι πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως οι στόχοι θα πρέπει να μειωθούν, ώστε να μιλάμε πια ανοιχτά για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Εκεί μαίνεται η κόντρα με την Ευρώπη.

 

Ακόμα και να βρεθεί η «συμβιβαστική» λύση ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, η συζήτηση για το χρέος μυρίζει από τώρα «μπαρούτι» και προϊδεάζει και για νέο «θρίλερ». Ούτε «κούρεμα» δεν προβλέπεται ούτε και σημαντικές αλλαγές στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, που σημαίνει πως η κυβέρνηση και πάλι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Άλλωστε, τον «πάγο» το βάζει και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, ο οποίος δεν «βλέπει» λόγο για κούρεμα και τονίζει πως η χώρα είναι τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<